Az agrárközgazdász szerint zuhanás jöhet idén a mezőgazdaságban

Agro Napló
Nem lehet megismételni a tavalyi hozamokat idén is, hiába reménykednek növekvő piacban a mezőgazdasági gépkereskedők – mondta el a Magyar Nemzetnek Raskó György agrárközgazdász.

Bár az agrártárca vezetője a növekedés évének kiáltotta ki az ideit, Raskó György agrárközgazdász szerint ennek épp az ellenkezője lesz igaz: nagy visszaesés várható a magyar mezőgazdaságban. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. AGROmashEXPO mezőgazdasági gépkiállítás megnyitóján állította azt, hogy az idei kilátások kedvezőek. Mint hozzátette, a magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, a tavalyi kibocsátási érték pedig 2620 milliárd forint volt. A miniszter szerint az elmúlt években nőtt a mezőgazdaság gépesítettsége, műszaki színvonala és technológiai szintje. Ennek némileg ellentmondanak az Agrárgazdasági Kutató Intézet legújabb adatai. Ezekből az derült ki, hogy egyre kevésbé fogynak a mezőgépek. Míg tavalyelőtt még 100 milliárd, 2014-ben pedig 126 milliárd forint értékben vettek gépeket januártól szeptemberig a gazdák, tavaly az erőgépek (traktorok, kombájnok) és a munkagépek eladása csökkent, egyes kategóriákban akár 20-30 százalékkal is. Traktorból 22 százalékkal kevesebbet vettek, mint egy éve, és feleannyit, mint két éve; a kombájneladás 14 százalékkal csökkent. 

Mindezek ellenére a miniszter úgy ítélte meg, hogy 2017 a gépgyártók, valamint a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Egyes ágazati becslések szerint ugyanis 165-170 milliárd forint is lehet a mezőgépek forgalmazásának értéke, szemben a tavalyi, teljes évi 155-160 milliárd forinttal. Fazekas Sándor kiemelte, hogy az agrárium a legfrissebb adatok szerint a bruttó hazai termék (GDP) bővüléséhez 21,4 százalékkal járul hozzá.

– Biztos, hogy a gabonatermelés idén legalább 10 százalékkal csökken, ipari növényekből pedig akár 15 százalékkal is kevesebbet takaríthatnak be a gazdálkodók a múlt évihez képest – mondta a Magyar Nemzetnek Raskó György. A vállalkozó szerint a GDP tavalyi 2 százalékos növekedéséből 0,6 százalékpontot hozott a mezőgazdaság, de nagyon valószínűnek tartja, hogy idén legalább ennyivel fogja visszafogni a nemzetgazdaság növekedését az ágazat. Tavaly ugyanis szinte minden növényből rekordszintre kúsztak föl az átlagtermések a kedvező időjárásnak köszönhetően, amit a szakember szerint lehetetlen megismételni. Idén pedig akár komoly károk is keletkezhetnek a mezőgazdaságban a szárazság, illetve a fagy miatt. A búza, az árpa és a repce tehát nem fogja tudni megismételni a tavalyi jó hozamokat. A növénytermesztés volumenindexe tehát legalább 10 százalékkal kisebb lesz, mint az elmúlt évben, és Raskó szerint az állattenyésztés sem fog növekedni. Az állattartók legfeljebb korszerűbb istállót építenek, nagyobb hatékonyságot érnek el, de ez nem az állomány gyarapítását jelenti – hívta fel a figyelmet az Antall-kormány volt agrárállamtitkára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!