MENÜ

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

Agro Napló 2021.09.20.

A hatóságok az idén is, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben, aminek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 

Feldman Zsolt kifejtette: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az AM az elmúlt években több bejelentés és hír érkezett arról, hogy a leszüretelt szőlő tényleges és az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés van. Ez egyrészt hátrányosan érintheti a szőlőtermesztőt, mert így alacsonyabb árat kaphat a termékéért, valamint a borkészítéskor is visszaélésekre adhat lehetőséget.

Mindezek alapján, 2019 őszén a HNT a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködésben a bejelentett szüreti adatok valóságtartalmának átfogó ellenőrzésébe kezdett. Az eddig elvégzett ellenőrzések eredményesek voltak. A hegybírók tapasztalata szerint ugyanis az ellenőrzéseknek már csak a híre is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is mért adatokhoz.

A szüreti ellenőrzési program 2021-ben is folytatódik. Az idei ellenőrzések a Duna és a Balaton borrégió borászatai mellett az Egri és a Tokaji borvidékre fókuszálnak, és a szüret teljes időszakában, folyamatosan zajlanak. Az ellenőrzések várhatóan az idei évben is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szőlőtermesztők a megtermelt szőlőjükért a valós piaci árat kaphassák meg a felvásárlóktól - fogalmazott az államtitkár.