A szárazság a vetőmag-előállítókat is sújtja

Agro Napló
A vetőmag-előállítóknak az idén nemcsak a termés alacsony szintjével, hanem az aszállyal is szembesülniük kell, ezért a Vetőmag Szövetség kérésére az agrártárca módosította a vetőmag-rendeletet.

Az idei év rendkívüli kihívások elé állítja a mezőgazdaságot. A szántóföldi növénytermesztést soha nem látott aszály sújtja, az ország keleti részén különösen nagy károkat szenvednek el a gazdálkodók. Az Alföldön és a Tiszántúlon a kalászos gabonák termése történelmi mélységekbe zuhant az ősz óta tartó folyamatos csapadékhiány és rekordokat döntő hőség miatt. A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításokban is nagy károkat okoztak, ismertette Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a vetőmag-előállítóknak nemcsak a betakarított termés alacsony szintjével, hanem az aszály miatti minőségi problémákkal is szembesülniük kell. Országosan jellemző, hogy a kalászos gabonák minőségi paramétereikben messze elmaradnak a korábbi években tapasztaltaktól. A kalászos vetőmag-feldolgozási szezon elindulásával országosan az volt tapasztalható, hogy a betakarított termés magméret tekintetében messze elmaradt a minőségi követelményektől. A vetőmagok csak igen nagy tisztítási veszteséggel lettek volna feldolgozhatók, mely sok esetben ellehetetlenítette volna a termés vetőmagként történő értékesítését. Több helyen irreálisan magas kieséssel is számoltak a feldolgozók – értesült a Vetőmag Szövetség közleményéből az Agro Napló.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ezért kérelemmel fordult az Agrárminisztérium felé, hogy a jogszabályban foglalt kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó áthullási rosta követelmény alól az idei betakarítású vetőmagtételek esetén adjon felmentést.

A július utolsó napjaiban életbe lépett rendeletmódosítás szerint – a rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel – a 2022-es évben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél nem kell alkalmazni a rostaméret és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket.

Az engedményezésre irányuló kezdeményezésünk nem jelenti azt, hogy a termelők gyengébb vagy rosszabb minőségű vetőmagot kapnak, hangsúlyozta Polgár Gábor. Az engedményezés alapján a vetőmag feldolgozókra sokkal nagyobb munka hárul, mivel a vetőmagtételeket egyenként, alapos modellezés és más minőségi paraméterek betartása után lehet fémzárolni. „Valójában ez csak azt jelenti, hogy a vetőmagtételekben kisebb magvak is nagyobb arányban vannak jelen, mint korábban. Az országos vetőmagellátás vonatkozásában a rendelkezésre álló vetőmag így nagyobb vetésterületre lesz elegendő” – tette hozzá.

A Vetőmag Szövetség kiemelten fontosnak tartja a termelők jó minőségű vetőmaggal történő ellátását. Szakmai elvárás, hogy az idei évben a forgalmazók fokozott körültekintéssel járjanak el a vásárlók kalászos vetőmaggal történő kiszolgálásakor. Elkerülendő az esetleges későbbi vitás helyzeteket javasoljuk, hogy a forgalmazók adjanak hiteles tájékoztatást vevőiknek a tételek minőségi, azon belül az analitikai tisztaságvizsgálathoz kapcsolódó eredményeiről.

(Forrás: VSZT)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

2022-ben az öt fő kalászos növényünk (búza, árpa, rozs, zab és tritikálé) betakarított mennyisége nem érte el a 6 millió tonnát, a termésátlag 4,4 ton...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!