MENÜ

A repce és a napraforgó is csúcsot döntött idén

2016.11.23.

A magyar mezőgazdaság termelése 2016-ban történelmi rekordokat ért el. Az MTI számolt be arról, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán nyilatkozott az őszi betakarítás befejeződése alkalmából.

Példaként említette, hogy az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett Magyarország ebben az évben, a 3 tonna hektáronkénti termésátlag világrekord. Az idei 9 millió tonna kukorica össztermés a második legjobb a történelemben, repcéből is világrekord született a 3,2 tonna termésátlaggal, az őszi búzánál 5,4 tonna a hektáronkénti hozam.

A miniszter kijelentette: biztosított a kenyérgabona, a vetőmagellátás, a takarmányozás, és exportra is jut bőven a mezőgazdaság termeléséből.

Szerinte a rekordtermések is mutatják, hogy a gazdák nagy odafigyeléssel, hozzáértéssel művelik a határt, az eredményhez fejlesztéseik is hozzájárultak.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a terméstöbblet egy része exportra kerül, illetve egyre nagyobb mértékben feldolgozzák.

A mezőgazdaság a magyar gazdaság egyik alapja - fogalmazott az agrárminiszter - a tágabb értelemben vett agrobiznisz az ország gazdasági teljesítményének 25 százalékát alapozza meg. Az idei GDP-adatok mutatják, hogy a bővüléshez 20 százalékkal járul hozzá a mezőgazdaság, fontos a foglalkoztatásban is, az elmúlt öt évben 50 ezer új munkahely jött létre az agráriumban - mondta.

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a sertéspiac biztatóan alakul, a tejpiacon elkezdődött a felvásárlási árak emelkedése, de még nem érte el az uniós szintet, bízik abban, hogy méltányos árszerkezet alakul ki a tejpiacon is.