MENÜ

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ veszi át több állami agrárkutató feladatát

2013.11.08.

Jövő év január elsejétől több, állami tulajdonban lévő agrárkutató gazdasági társaság feladatát a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ veszi át - jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A hét érintett cég: az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft., a Ceglédi és a Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Kft., a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft.

    Az összevonással egy integrált ágazati K+F központoz hoznak létre. Ez az intézményhálózat az alkalmazott kutatásokat, az innováció és a technológiafejlesztést hivatott szolgálni és biztosítani. A hálózat legfontosabb célja a feladatalapú működtetéshez szükséges feltételek megteremtése.

    A központ létrehozásával az agrárkutatás lehető legnagyobb részét szeretné a VM felügyelete alatt újjászervezni. Teszi ezt annak érdekében, hogy a magyar agrár-, és a szaktárcához tartozó más kutatási műhelyek egy helyen legyenek, és visszanyerjék régi rangjukat. Erről korábban Fazekas Sándor is beszélt.