Tökéletes kukorica gyomirtás, dacolva az időjárás szeszélyeivel…

Agro Napló
A 2018-as évben országosan csökkent a kukorica termésátlaga. Ennek biztos, hogy számtalan oka lehet, de talán ami a legszembetűnőbb a rendkívül hektikus csapadékeloszlás és az előző évekhez képest is csökkenő éves csapadékmennyiség.

A téli csapadék is kevés volt, illetve a vetés és kelés idején 2018. április 6. és május 15. között nulla mm csapadék esett például Hajdú-Bihar megyében. Ez jelentősen meghatározta mind a kukorica, mind pedig a gyomok kelését. A preemergensen használható készítmények kijuttatása nem hozta a várt eredményt, hiszen a készítmények bemosó csapadék nélkül nem tudták kifejteni hatásukat. Sok olyan termék melynek nincs talajon keresztüli tartamhatása, szintén várakozáson alul teljesített.

A Sumi Agro Hungary Kft. olyan rugalmasan használható készítményeket kínált és kínál a termelőknek, melyek biztosítják a tökéletes gyomirtást. Örömmel mondhatjuk el, hogy évről évre nő azoknak a termelőknek a száma és ezáltal a kukoricaterület is, ahol a SUMICORN R és Click Pro termékeinkkel végzik a gyomirtást, teljes elégedettséggel. Minden évben, minden esetben bizonyított!

Egy nem megfelelő időben, vagy nem a területen található gyomviszonyoknak megfelelően megválasztott készítmény akár 10–15%-os vagy ennél nagyobb terméskiesést okoz és mindez a hozamcsökkenés 1,5%-kal nagyobb betakarításkori víztartalommal társul.  Azaz minden fontos és mért paraméter romlik; holott mindenkinek fontos, hogy mennyire eredményes évet zár majd. Ezért nem elsődlegesen mértékadó a gyomirtó szer ára, hektárköltsége!

A Ön sikeres kukoricatermesztéséhez a Sumi Agro Hungary Kft. bővülő kukorica portfóliójával tud hozzájárulni.

De lássunk néhány termelői tapasztalatot:

Dobrai Miklós, MOTEC Kft. ügyvezető

2016-ig gazdaságunkban a kukorica gyomirtására, a gyomflóra függvényében STELLÁR-t, vagy ORDAX-SUPER-t használtam több éven keresztül. A topramezon kivonása után a cél olyan gyomirtó szer kiválasztása volt, amely levélen és talajon keresztül is hat, hosszú tartamhatással rendelkezzen és a területünkön fellelhető valamennyi gyomot biztonsággal irtsa és ami a legfontosabb, hogy maximálisan kíméletes legyen a kukoricával, ne okozzon termésdepressziót. A nagyon széles gyomirtó szer palettából 2017-ben a SUMICORN-t választottam és a kukoricaterület 80%-ára, 280 ha-ra juttattam ki a kultúrnövény 4–6 leveles állapotában. Nem volt számottevő gyomkelés a területeken, e miatt aggódtam is, hogy a talajon keresztüli hatás kitart-e a sorzáródásig. A SUMICORN tökéletesen működött, a területek gyommentesek maradtak a betakarításig. Úgy gondoltam megtaláltam a helyes megoldást a kukorica gyomirtására. 2018-ban már teljes területen, 340 ha-ra juttattam ki a SUMICORN-t, a kukorica 3–5 leveles állapotában és a kezelés után két héttel már tudtam, hogy hosszú távon bízhatok a SUMICORN-ban.

 

MOTEC Kft., Hajdú-Bihar megye, Balmazújváros 2017

Czene András, növényvédő szakmérnök, AGROSZOLTEK Kft.

2017-ben próbáltam ki először a Click Pro-t, majd a 2018-as esztendőben már több száz hektáron használtam. Mivel cégünk nagy felületen termeszt csemegekukoricát, olyan készítményt kellett választanunk, mely ebben a kultúrában a mi területeinken előforduló összes egy- és kétszikű magról kelő gyomnövény ellen hatékony. Selyemmályva és varjúmák ellen a legjobb gyomirtó; főleg ott, ahol az egyoldalú, egy komponensű termékhasználat miatt kiszelektálódott és felszaporodott ez az ellenálló gyomflóra. (Hátránya hogy nem vethető utána cukorrépa és pillangós növények, de előrelátó vetésszekezettel áthidalható ez a probléma és teljesítménye kompenzálja ezt a korlátozást) Ami nagyon fontos, hogy hosszú és megbízható tartamhatása van, ezáltal nincs utókelés. Ez a tény a mai kiszámíthatatlan időjárási környezetben rendkívül felértékelődött, ugyanis ha a kijuttatás időszakában nem esik csapadék, attól még később eshet és ez segít a gyomok újrakelésében, de segít a tartamhatásnak is. Ez a kedvező tulajdonság a költségek minimalizálása miatt is szükséges a számomra. Vallom, hogy a gyomirtást egyszer kell jól megcsinálni, mert minden időzítésbeli és szermegválasztási hiba jelentős terméscsökkenéssel és jövedelemvesztéssel járhat.

AGROSZOLTEC Kft., Hajdú-Bihar megye, Hajdúnánás 2018

A Click Pro kijuttatását követően egy hét után olyan a terület, mintha nem lett volna gyom; „brutális a hatás”. Rugalmasan ki lehet juttatni, akár korai posztemergensen is, csak a gyomok fenológiáját kell figyelni. Rovarölő szerrel együtt is kijuttatható, például a muharbolha ellen, ami július elején-közepén károsít, évjárattól függően. Kiváló az ár-érték arány és könnyű a kezelhetőség (1 kanna = 2 ha). Rugalmas dózis, 1,8–2,3 l/ha , bár én 2 l/ha alatt még nem használtam, leggyakrabban 2,3 l/ha-ral juttatjuk ki a maximális talajhatás elérése érdekében. Erős fertőzés, illetve túlfejlett gyomok ellen jól kombinálható folyékony nitrogén tartalmú műtrágyákkal, keverési próba után! Jól kombinálható más gyomirtókkal, amennyiben ez indokolt.

Fodor Judit
szaktanácsadó, mérnök-üzletkötő
Hajdú-Bihar megye
Sumi Agro Hungary Kft.

A cikk szerzője: Fodor Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?