MENÜ

A modern technológia hozzájárulhat a vállalkozások versenyképességéhez

Agro Napló 2020.10.30.

A modern technológiát alkalmazó és alkalmazni képes vállalkozások hozzájárulhatnak a sikeres, valamint tudásalapú, egyre versenyképesebb vidéki gazdálkodás gyors elterjedéséhez – mutatott rá az agrárminiszter október végén Kisrécsén, az egyedülálló technológiával felépített Cravo-növényház bejárásán, a Hivekovics családi gazdaságban.

Fotó: Fekete István

 

Nagy István kiemelte: a magyar gazda számára a föld jelenti az életet, a jövőt. Ez a gondolat motiválta a Mura-program indítását, aminek legfőbb célkitűzése, hogy a dél-zalai térség 82 településének biztos jövőképet mutasson fel, és megteremtse a minőségi vidéki élet feltételeit - tette hozzá.       

A program arra is felhívja a figyelmet, hogy a mezőgazdaság korszakváltáshoz érkezett, a XXI. században az agráriumban nem elegendő a hagyományokra épülő korszerű szakmai tudás alkalmazása: a sikeres mezőgazdaságra alapozó vállalkozások lételeme ugyanis az ökológiai személetre épülő, a természeti környezet megóvását és fenntarthatóságát biztosító innovatív megoldások, fejlesztések, beruházások megléte és azok mind szélesebb körű alkalmazása - mondta az agrárminiszter. Kiemelte: a Mura Nemzeti Programmal, valamint a kormányzat nyújtotta támogatásokkal technikai újításokat lehet megvalósítani.  

A Hivekovics családi gazdaság által létesített Cravo-növényház termésbiztonságot eredményez, a rendszer jól alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz. Fóliaborításának köszönhetően az UV-sugárzás közel 90 százalékát blokkolja, emellett felfogja a hosszúhullámú sugárzás 6 százalékát. A technológiai felszereltsége egyedülálló: meteorológiai szenzorok mérik a külső hőmérsékletet, a napsugárzást, az eső és a szél erősségét és irányát, valamint a légnyomást.

A belső szenzorok a növényház levegőjének hőmérsékletét és relatív páratartalmát, a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát továbbítják a klímavezérléshez - ismertette az agrárminiszter. Kitért arra is, hogy a fogyasztói igények kiszolgálásához elengedhetetlen az időzített környezetbarát termesztés, a folyamatos szállítás és a szakszerű tárolás. A mai kor emberének XXI. századi technológiával előállított, megfelelő minőségű termésre van szüksége, ezt pedig csak korszerű technológiával, magas innovációval lehet elérni – húzta alá az agrárminiszter.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára többek között arról beszélt: ha a gazdák nagyobb hatékonysággal tudják használni a földterületüket, a munkahelyek száma is bővül. A Hivekovics családi gazdaságban az állandó foglalkoztatottak száma 50-60 fő, a szüreti szezonban pedig 150-200 embernek tudnak munkát adni.     

Hivekovics Ákos, a családi gazdaság vezetője elmondta: a Cravo-növényházat 7-8 perc alatt zárttá lehet átalakítani. Egyhektáros területen 42 ezer folyton termő epret nevelnek. Az idei kísérleti év volt, de számításaik szerint a következő években egy növényen 1,0-1,5 kilogramm eper terem, így egy termesztési időszakban akár 50-60 tonna szamócára is számíthatnak. A családi gazdaság éves árbevétele 1 milliárd forint, az eredmény pedig 250 millió forint volt.