A megújuló agrárképzés zálogai a fiatal hallgatók

Agro Napló
Az intézménybe felvételt nyert diákok a megújuló agrárképzés zálogai, ők teszik ugyanis lehetővé azt, hogy a magyar agrárium eredményes lehessen a XXI. században – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter október végén a Széchenyi István Egyetem (SZE) Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Karának idei jubileumi tanévnyitóján Mosonmagyaróváron.

Hozzátette: tudás nélkül nem lehet sikeres mezőgazdasági tevékenységet folytatni, és ez minden korra érvényes. Most az agrárium ugyanis olyan kihívások előtt áll, amelyekre a résztudományok ismeretével kell válaszolni. A mosonmagyaróvári intézményben pedig lehetőség nyílik a kor kihívásaira válaszokat találni – hívta fel a jelenlévők figyelmét az agrárminiszter.

A Mosonmagyaróváron az 1800-as évek elején megalapított mezőgazdasági gazdászképző intézmény Európa és talán a világ első olyan agrár-felsőoktatási képzőhelye, amely két évszázad óta működik. A jubileumi 200. tanévnyitó ünnepségen így együtt ünnepeltek a fiatal és idősebb gazdászgenerációk valamint a meghívott vendégek, köztük Dr. Nagy István jelenlegi és Dr. Nagy Frigyes korábbi agrárminiszter valamint a Széchenyi István Egyetem vezetői továbbá a mosonmagyaróvári intézmény jelenlegi és korábbi diákjai. A jubileumi tanévnyitón kitüntetéseket és elismeréseket is átvehettek az arra érdemesek.

Pintér-Péntek Imre és Dr. Szalka Éva

A kitüntetettek között volt Dr. Szalka Éva, a kar dékánja – aki maga is Mosonmagyaróváron szerezte első diplomáját – akinek Pintér-Péntek Imre, a megyei iparkamara elnöke emlékplakettet adott át. A kitüntetés átvételét követően a dékán az Agro Naplónak elmondta: „Nekem ugyanazt jelenti a mostani tanévnyitó, mint a fiataloknak vagy az 50-70 éve végzett idősebb gazdászoknak, azaz érzelmileg nagyon megérint. Továbbá a kari vezetés egy-egy ilyen vagy hasonló eseménnyel a diákok figyelmét rá kívánja irányítani a tradíciók fontosságára is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hallgatóknak fontosak a hagyományok, például a gazdászöltöny viselése, pedig ez nem kötelező.”

Számomra az igen nagy megtiszteltetés – mondta Dr. Szalka Éva -, hogy 200 éve én vagyok az első nő a mosonmagyaróvári gazdászképző élén. Ez annál is inkább fontos tény – emelte ki – mivel az agrár-felsőoktatásban a vezetők leginkább férfiak. Bár én azt vallom, hogy az, hogy valaki férfi-e vagy nő, nem a legfontosabb szempont ezen a területen, ugyanis emberek vagyunk, és az elvégzett munkát teljesítmény alapján kell mérni. Ezért is alakítottam úgy a kari vezetést, hogy egyenlő arányban képviseljék a vezetők mindkét nemet. Az viszont biztos, hogy egy nőnek az agrárszakmában többet kellett teljesítenie az elismeréshez, mint egy férfinak, mivel az agrárium egy jó ideig férfias szakmának számított. Bár az utóbbi időben már ez változóban van, amit az is mutat, hogy már több a nő itt is, mint korábban.

Dékánként szeretném, ha a kar munkája tükrözné, hogy a high-tech mezőgazdasági és élelmiszeripari alkalmazásával a korábbi lehetőségekhez képest tovább javuljon az ágazat teljesítménye, amihez az oktatás folyamatosan emelkedő színvonalával a mosonmagyaróvári intézmény is hozzá tudja tenni a saját részét. A mai agrárszakma fejlettsége ugyanis meghaladja a járműipar fejlettségét, minden túlzás nélkül állítható – mondta a kar dékánja. Hozzátette: a hallgatókban azt kívánják tudatosítani, hogy a mai mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák alkalmazásához nélkülözhetetlen nemcsak az ágazati szakmai tudás, de nagyon fontosak az informatikai ismeretek is. Emellett a hallgatóknak azt is tudniuk kell, hogy amíg ember él a Földön, addig szükség lesz természetes élelmiszerekre, és így a mezőgazdaság valamint az élelmiszeripar elválaszthatatlan egymástól. Ezt szolgálja például a precíziós gazdálkodás is. Mosonmagyaróváron az idén végeztek először az országban precíziós gazdálkodási szakmérnökök. Ezzel a piaci igényeknek kívántunk eleget tenni – mondta Dr. Szalka Éva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!