Megvan az Európai Parlament döntése: ez vár a gazdákra Magyarországon
Kedvezőbb támogatási feltételek, egyszerűbb adminisztráció és a vegán steakek "alkonya" érkezhet 2026-ban.
Kedvezőbb támogatási feltételek, egyszerűbb adminisztráció és a vegán steakek "alkonya" érkezhet 2026-ban.
A mesterséges hús egy olyan élelmiszeripari termék, amelyet állati sejtekből állítanak elő laboratóriumi körülmények között.
Az EU-ban jelenleg nincs egységes szabályozás, a laboratóriumi húst az új élelmiszerek kategóriájába sorolják, amelyek forgalmazása engedélyhez kötött.
Kérdések, aggályok övezik a laborhúsok világát, egyelőre túl sok a megválaszolatlan kérdés.
Az Egyesült Királyság vonzó piac lehet a laboratóriumban készülő húsok számára, mivel itt sokan táplálkoznak a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus étrend szerint.
Több szakmai szervezet is tiltakozik a laboratóriumi körülmények között előállított fehérjetermékek ellen.
Állati sejtek tenyésztésével, laboratóriumi környezetben állítják elő a terméket.
A hagyományos húsipar fenntarthatóságát kell támogatni a mesterséges húsokkal szemben.
Már véleményezhető a korábban belengetett, laboratóriumi húsok betiltásáról szóló törvénytervezet.
Egy izraeli cég új laborhús-előállítási módszert fejlesztett ki, amellyel gyorsabban, könnyebben növeszhető műhús.
Három nagy témakör megvitatását szeretné elérni Magyarország uniós elnöksége alatt.
Komplex javaslattal készül a minisztérium a hagyományok védelmére hivatkozva.
Hollandia az Európai Unióban elsőként engedélyezte a laboratóriumban növesztett húsok kóstolását a fogyasztók számára.
Az ázsiai nagyhatalom szeretne a laboratóriumban növesztett húsok egyik legnagyobb előállítójává válni.
Az Upside Foods megszerezte az amerikai mezőgazdasági minisztérium jóváhagyását a laboratóriumban előállított húsára.
Most végre kiderül, hogy környezetkímélőbbek-e a laboratóriumban előállított húsok?
Betilthatják a laboratóriumban előállított húsokat és a sejtalapú élelmiszer-termelést Olaszországban.

A napokban kihirdetett törvénymódosítás több, a vadgazdálkodással foglalkozó jogszabályt is érintett.
A zöldségfélék termőterülete 2025-ben 44,2 ezer hektárra csökkent, ami 7,2 százalékos visszaesést jelentett egy év alatt, két év alatt pedig közel 50 százalékos csökkenést.
A szálló por miatt egészségtelenné vált a levegő minősége az ország keleti részén.
Szakértők szerint Brazília 2025-ben a világ harmadik legnagyobb sertéshús-exportőrévé válhat.
A közeljövőben jelentősen át fog alakulni az uniós zöldségek és gyümölcsök piaca.