2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Itt az új őrület: húsízű műhúst állítanak elő ezekben a laborokban

Itt az új őrület: húsízű műhúst állítanak elő ezekben a laborokban

agrarszektor.hu
A meseterséges húsok íze megegyezhet az igazi, állati forrásból származó húskészítményekkel, a Dél-koreai kutatók módszere alapján. A fogysztásra egyelőre nem alkalmas termék első ránézésre nem húsra emlékesztet, de a tudósok azt remélik, hogy ez az innováció forradalmasíthatja az emberiség húsfogyasztását - írja a CNN-re hivatkozva a Portfolio.

Állati sejtek tenyésztésével, laboratóriumi környezetben állítják elő a terméket, amelyeket 3D-nyomtatott struktúrákon, úgynevezett "állványzatokon" növesztenek. Ez a módszer lehetővé teszi a sejtek szaporodását, mindenféle állatártási folyamatot kiküszöbölvén. A technológiát jó ideje alkalmazzák mesterséges húsok előállítására, a dél-koreai kutatócsapat viszont egy lényeges dologra összpontosított a kísérletei során, ugyanis olyan módszert dolgoztak ki, amellyel a laboratóriumban előállított "húsoknak" ugyanolyan íze lehet, mint az állati eredetű termékeknek.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint tudósok sikeresen újraalkották azt az ízkombinációt, amelyek a valódi grillezett húsok aromáját adják. A Maillard-reakció nevű kémiai folyamat során a fehérjéket alkotó aminosavak hő hatására cukorral lépnek reakcióba, amelyek a jól megszokott, grilles ízt adják a húsoknak. A reakció során létrejött ízvegyületet zselatin alapú hidrogélbe juttatták, 150°C fokon sütve pedig felszabadultak az igazi húsokra emlékeztető ízek. Ezek jelenleg még nem alkalmasak emberi fogyasztásra, ezért az eredményt egy emberi szaglást imitáló elektronikus műszerrel vizsgálták meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A laboratóriumban előállított húsok óriási potenciállal rendelkeznek a fenntartható étrend támogatásában

- mondta az eredményekről Jennifer Jacquet, a Miami Egyetem professzora. A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy az íz csak egy fontos jellemző a komponensek közül, amelyek egy fenntartható, hús alternatívához szükségesek. A dél-koreai kutatócsoport a jövőben is folytatja kísérleteit.  

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?