Heti fókusz: A víz- és tápanyaghasznosításban élenjáró kukoricahibrideké a jövő (X)

Heti fókusz: A víz- és tápanyaghasznosításban élenjáró kukoricahibrideké a jövő (X)

PR cikk
A modern hibrideket Partnercégeink szakemberei ismertetik.
Szabó Balázs, Agromag Kft.
Szabó Balázs, Agromag Kft.
 
Nagy Csaba, a KWS Magyarország Kft. marketing menedzsere
Nagy Csaba, KWS Magyarország Kft. 

Szabó Balázs, Agromag Kft.

Az utóbbi időben egyre növekvő figyelem irányul a megfelelő fajtaválasztás fontosságára, és számos cikk és tanulmány foglalkozik ezen kihívással. A 2023-as évvel egy újabb nehézségekkel és kihívásokkal teli szezont hagytunk a hátunk mögött. Ahogy az utóbbi években megszokhattuk, sem az időjárási, sem a gazdasági környezet nem kedvezett a mezőgazdasági szektorban dolgozóknak. Annak ellenére, hogy a csapadék mennyisége jelentősen megnövekedett a 2022-es évhez képest, számos területen az országban még mindig elmaradt az átlagtól. Talán a csapadéknál is jelentősebb problémát okozott az inputanyag árak drasztikus emelkedése, aminek hatására nehézkessé vált a növények megfelelő tápanyagutánpótlása és növényvédelme. Számos gazdálkodó szembesült azzal a problémával, hogy nem voltak képesek elegendő mennyiségű tápanyagot juttatni szántóföldekre, ami következtében a várt hozamok elmaradtak az átlagtól.

A fentiek fényében egyértelmű, hogy a megfelelő genetikai potenciállal rendelkező, jó víz- és tápanyag-hasznosítással bíró hibrid kiválasztása kiemelten fontos. Egy ilyen hibrid választásával a gazdák hatékonyan kezelhetik az inputanyagok árának emelkedését és a változékony időjárási körülményeket, maximalizálva ezzel a hozamokat.

Az Agromag Kft. portfóliójából néhány kiváló hibridet szeretnék Önöknek bemutatni, melyek nemcsak kiemelkedő víz- és tápanyaghasznosítással rendelkeznek, hanem kiváló betegségellenállóságot és stabil termőképességet is nyújtanak.

Idén mutatkozik be a MAS 333T (FAO 380-400) hibridünk, amely rendkívül ígéretesnek bizonyul az előző évek kísérleti adatai alapján. Kimagasló az alkalmazkodó képessége a szélsőséges körülményekhez, így a csapadékhiányos évjáratokat is jól tolerálja. Erélyes kezdeti fejlődéssel rendelkezik, állományban homogén képet mutat.  Kiváló ár-érték arányú hibrid. Törésre és dőlésre kevéssé hajlamos. Mind extenzív, mind intenzív körülmények között megállja a helyét.

A MAS 333T (FAO 380-400) telekgerendási bemutatósorban elért eredménye
A MAS 333T (FAO 380-400) telekgerendási bemutatósorban elért eredménye

Az új ARCADIO (FAO 380-400) hibridünk kiemelkedő tulajdonságokkal büszkélkedhet. Különleges termőhelyi és évjárati stabilitásával, valamint rendkívüli könnyű alkalmazkodóképességével megbízható választás. A szélsőséges viszonyokhoz való rugalmas alkalmazkodásával a termesztők számára ideális megoldást nyújt.

A növény szárszilárdsága kimagasló. Zöld száron érő típus, közepes növénymagassággal rendelkezik. Csövei impozánsan hosszúak és egyenletesen termékenyülnek végig.

A szemek elrendezése a csöveken sűrű, 18-20 sorban helyezkednek el, és soronként akár 35-38 szem is kifejlődhet. Fontos megjegyezni, hogy túl korai vetés esetén nem javasolt, az optimális időzítés pedig kulcsfontosságú a maximális hozam eléréséhez. Emellett érdemes kiemelni, hogy a növény dinamikusan adja le a vizet, ami tovább fokozza a termesztés hatékonyságát és eredményességét.

Az ARCADIO (FAO 380-400) fajszi bemutatósorban elért eredménye
Az ARCADIO (FAO 380-400) fajszi bemutatósorban elért eredménye

Kínálatunkban hosszú ideje elérhető hibridünk a Temes (FAO 380-400), amely évek óta folyamatosan bizonyítja megbízhatóságát. Kezdeti fejlődési erélye nagyon gyors. Szára és levélzete sokáig zöld, mely elősegíti a gyors vízleadást. A tenyészidőszakban bármikor bekövetkező szárazságot jól tűri. A legszélsőségesebb termesztési feltételekhez képes alkalmazkodni. A termelői megfigyelések alapján a versenytársakhoz képest többet terem a száraz évjáratokban, illetve a gyenge és rossz vízgazdálkodású talajokon bármely évjáratban. 2016-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Fejér megyében is stabil – 12t/ha-t is jóval meghaladó – termést produkált, bizonyítva azt, hogy minden körülmény között lehet rá számítani. 2017-ben is tovább remekelt, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Baranya megyében is több helyen 10 t/ha feletti termésátlagot ért el. 2018-ban is hozta a már megszokottnak mondható formáját, több kísérleti helyünkön is 11–12 tonnás termésátlagot produkált. 

Portfoliónk kialakítása során azokra is gondoltunk, akik a későbbi csoportból választanának. Éppen ezért az általunk forgalmazott hibridek sorát egy igazi nagyágyúval bővítettük a középérésű csoportban. Az AKINOM (FAO 470-480) egy magas, nagy vegetatív tömeggel rendelkező, éréscsoportjában nagyon stabil, magas terméshozamú hibrid. Csövei egyenletesen nagyok, 18-22 sorral rendelkeznek.

Ahogyan fentebb már utaltam rá, kiemelt fontosságú a tápanyagok és víz hatékony felhasználásával rendelkező kukoricahibridek kiválasztása. Ebben tud Önöknek segítséget nyújtani a már több mint 30 éve a gazdák szolgálatában lévő Agromag Kft. Keresse bizalommal munkatársainkat.

Nagy Csaba, KWS Magyarország Kft.

Válassza a KWS MODERN kukoricahibridjeit és hozza ki a maximumot termőföldjéből!

Rendkívüli alkalmazkodóképességük biztosíték változatos termőhelyi és technológiai adottságok mellett is! A KWS OLTENIO és KWS HYPOLITO korai érésű hibridek lehetőséget nyújtanak a hatékony és jövedelmező kukoricatermesztésre a megváltozott klimatikus és gazdasági körülmények között. Aki pedig a kompromisszumok nélküli extra termőképességet keresi, azoknak a KWS GIRO a következőket kínálja: igen magas terméspotenciál, kiváló szár- és csőegészség, erős szár és csőtartó szövetek.

Mitől modern?

Megoldást nyújt a klímaváltozás okozta szárazság és hőstressz kihívásaira, valamint az energiadrágulásból adódó magas szárítási költségekre. A korábbi virágzás biztosíték a megfelelő termékenyülésre a visszatérő hőstressz időszakának megérkezése előtt. A kompakt generatív növényhabitus előrelépés a betakarítási és tarlókezelési műveletek során.

Az ÚJ GENERÁCIÓ indulását egy kiemelkedő hibrid bevezetése jelentette. A KWS HYPOLITO 2021-ben, egy meglehetősen változatos termesztési évjáratban bemutatkozva jelezte a KWS termékfejlesztési hálózatában, hogy új időszámítás kezdődik a kukoricatermesztés európai területén.

KWS HYPOLITO – FAO 350-400, megoldást nyújt a klímaváltozás okozta szárazság és hőstressz kihívásaira, valamint az energiadrágulásból adódó magas szárítási költségekre. FAO 400 eleji hibridekre jellemző termőképességgel rendelkezik, míg betakarításkori szemnedvessége a FAO 300-as közepi fajtákéhoz hasonló.

GOSZ-VSZT-NAK, Korai csoport, 2023: IV. helyezett 13,28 t/ha átlagtermés, 15,98 % szemnedvesség átlag 
Magyar Kukorica Klub TOP20, Korai csoport, 2022: IV. helyezett 8,52 t/ha átlagtermés, 15,52 % szemnedvesség átlag 
Magyar Kukorica Klub TOP20, Korai csoport, 2021: I. helyezett 12,00 t/ha átlagtermés, 17.00 % szemnedvesség átlag
GOSZ-VSZT-NAK, Korai csoport, 2023: IV. helyezett 13,28 t/ha átlagtermés, 15,98 % szemnedvesség átlag Magyar Kukorica Klub TOP20, Korai csoport, 2022: IV. helyezett 8,52 t/ha átlagtermés, 15,52 % szemnedvesség átlag Magyar Kukorica Klub TOP20, Korai csoport, 2021: I. helyezett 12,00 t/ha átlagtermés, 17.00 % szemnedvesség átlag

KWS OLTENIO – FAO 350-400 – ÚJ korai hibrid!

Magyar Kukorica Klub TOP 20, Korai csoport, 2023: II. helyezett 13,42 t/ha átlagtermés, 15,31 % szemnedvesség átlag
Magyar Kukorica Klub TOP 20, Korai csoport, 2023: II. helyezett 13,42 t/ha átlagtermés, 15,31 % szemnedvesség átlag
  • Kompakt, generatív növényhabitus - kevesebb szármaradvány betakarítás után.
  • Erektív levélállás - a teljes levélzet részt vesz az aktív asszimilációban.
  • Korai virágzás - korábbi, intenzív szem kitelítődés.
  • Biztos termésképzés a forró aszályos időszak elkerülésével
  • Kiemelkedő aszály- és stressztűrés jellemzi!
  • Közepes és alacsony termésszinteken kiugró terméselőny jellemzi.

KWS GIRO – FAO 450-500

A rendkívül aszályos 2022-ben a KWS GIRO érte el a legnagyobb termést a Magyar Kukorica Klub TOP20 FAO 400 éréscsoportjában - 9,37 t/ha átlagtermés és 17,85 % szemnedvesség átlaggal.
A rendkívül aszályos 2022-ben a KWS GIRO érte el a legnagyobb termést a Magyar Kukorica Klub TOP20 FAO 400 éréscsoportjában - 9,37 t/ha átlagtermés és 17,85 % szemnedvesség átlaggal.

Kompakt, generatív növényhabitus, kedvező erektív levélállás, erős szár - az igazán nagy termésekhez! A KWS GIRO korábbi virágzása lehetővé teszi a forró, aszályos időszak elkerülését és az asszimiláták beépülésének korábbi kezdetét. Későbbiekben ez lesz a magas ezerszemtömegének biztosítéka. Alacsony szártömege által jelentősen javul a betakarítás területhatékonysága.

A KWS HYPOLITO, KWS OLTENIO, és a KWS GIRO igazi modern hibridek melyeket a kiemelkedő termés potenciál mellett nagyon kedvező betakarításkori szemnedveség jellemez. Figyelemre méltó, hogy gyengébb termőhelyi adottságok és kevésbé kedvező évjáratban is megbízható termést adnak.

KWS – az első számú alternatíva

(X)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!