Heti fókusz: Mitől olyan szenzációsak a legújabb kukoricahibridek?

Heti fókusz: Mitől olyan szenzációsak a legújabb kukoricahibridek?

Agro Napló
A nemesítés legújabb üdvöskéit Partnercégeink szakemberei mutatják be. A válaszokért kattintson a névre vagy a fotóra!

Mitől olyan szenzációsak a legújabb kukoricahibridek?

   

Froclich Benjamin

Bayer Crop Science

Nagy Csaba

KWS Magyarország Kft.

Froclich Benjamin (Bayer Crop Science)

Újdonságok a DEKALB kukoricavetőmag-portfóliójában

Ahogy a partnereink már megszokhatták, idén is több új DEKALB kukoricahibriddel bővítjük portfóliónkat, alkalmazkodva a jelen kor kihívásaihoz. Az intenzív, precíziós nemesítői munka új termékei és azok gyors, helyes pozicionálása révén a DEKALB nemesítői és fejlesztői munkatársai évről évre képesek kiaknázni a genetikai előrehaladásban rejlő potenciált, melyet digitális megoldásainkkal karöltve kínáljuk a hazai gazdák számára.

A bizonytalan és olykor hektikus energiaárak miatt megnövekedett a kereslet a korai hibridek iránt, amelyre 3 új hibriddel válaszolunk.

A DKC4031 portfóliónk legrövidebb tenyészidejű (FAO 280–300), új, prémium DEKALB hibridje. Intenzív termesztéstechnológiába jól illeszkedő, korán aratható, nagy terméspotenciállal rendelkező hibrid, mely kiválóan reagál a tőszámsűrítésre ilyen körülmények esetén. Kiváló hidegtűrése és korai fejlődési erélye miatt az egyik elsőként vethető DEKALB hibrid, azonban koraisága és rendkívül gyors vízleadása miatt másodvetésként is kiválóan alkalmazható.

 

A DKC4125 (FAO 310–330) Field Shield jelöléssel ellátott, nagy csőflexibilitással, kiváló aszály- és stressztűrő képességgel rendelkező, új, korai hibrid. Field Shield minősítése révén minden termésszinten sikeresen termeszthető, kiváló egészségprofillal és szemminőséggel rendelkezik, továbbá nem igényli a sűrítést. Azon gazdák számára ajánljuk, akik egy korai hibridben keresik az elérhető legnagyobb termésbiztonságot.

 

A DKC4433 (FAO 340–360) kényes pozicionálással rendelkező, új, korai hibrid. Kiváló aszály- és stressztűrő képessége miatt az átlagos és annál gyengébb adottságú, extenzív termőterületekre 68–70.000 tő/ha beállt tőszám használata javasolt, azonban kedvező körülmények (magas terméspotenciál és intenzív ter­mesztéstechnológia) esetén igényli a tőszámsűrítést. Karakterisztikájában (termésbiztonság, sűrítést igénylő csőflexibilitás, kiváló egészségprofil, gyors vízleadás) nagy hasonlósággal rendelkezik, mint a közkedvelt DKC5075-ös hibrid.

A tavalyi szélsőséges évjáratban, a fejlesztői középérésű kísérletekben egy jelölt hibrid teljesítménye volt kiemelkedő – még a kiválóan teljesítő DKC5092-höz képest is –, a DKC4933-é!

 

A kukoricabemutatókon és fajtaleírásokban manapság túl sokszor elhangzik a „kiváló aszálytűrő” jelző, így felhígítva ennek valós tartalmát. A DKC4933 (FAO 410–430) kiemelkedő aszály- és stressz­tűrő képessége nem tinta a papíron, hanem szignifikáns adatokkal alátámasztott tény, mely Field Shield karakterére vezethető vissza. Hatalmas terméspotenciálja, kiváló csőflexibilitása miatt akár alacsony tőszámon is kiválóan kompenzál. Kiváló hidegtűrése, robbanásszerű korai fejlődési erélye és gyors vízleadása mellett minden termesztési szinten magabiztosan ter­meszthető. Ez a hibrid egy igazi főnyeremény!

 

Válassza Ön is a DEKALB prémium kukoricavetőmagjait a 2024-es vetési szezonra!

Nagy Csaba (KWS Magyarország Kft.) 

A KWS Új generációs kukoricahibridjei a változó évjáratok között is a biztos kukoricatermesztés legjobb eszközei

Az elmúlt 3 évben a kukoricatermesztést befolyásoló időjárási viszonyok igen jelentős eltérést mutattak. A Magyar Kukorica Klub országos lefedettségű TOP 20 kísérletében a nemestőházak legjobb hibridjei mérik össze tudásukat, megmutatva termőképességük mellett alkalmazkodó-képességüket. A KWS MODERN hibridjei 2021 óta bizonyítják egyedülálló képességeiket. A KWS új hibridjei rendre kategóriagyőztesként kerülnek a köztermesztésbe, biztonságot adva a változó kukoricatermesztési körülmények között.

 

A 2023-as MKK TOP 20 kísérletben két ÚJ generációs KWS hibrid is versenyre kelt a legjobbak között, a KWS OLTENIO (korai csoport) és a KWS FORTURIO (középérésű csoport).

Az idei kukoricatermesztési évjárat kísérleti (és üzemi) eredményeit jellemzi, hogy az ország délkeleti területeit kivéve gyakran a jóval 10 t/ha termést meghaladó eredmények születtek. A Magyar Kukorica Klub TOP 20 kísérleti területei közül is mindössze egy helyszín átlagtermése alakult a 7 tonna körüli szinten, ezzel szemben a kísérletek közel kétharmadában az átlag meghaladta a 13 tonnát. Magas terméspotenciálú és magas termésű tenyészidőszak volt a 2023-as év mind a korai (FAO 300)- mind a középérésű (FAO 400) csoport esetében.

 

Forrás: Magyar Kukorica Klub

A KWS FORTURIO – igazi Plus4Grain karakterként megnyerte a középérésű hibridek csoportját. Átlagtermése a teljes kísérletben 13,41 t/ha volt 15,62%-os szemnedvesség mellett. Kiemelendő, hogy a kísérlet abszolút legmagasabb termését is a KWS FORTURIO adta, 18,13 t/ha eredménnyel! Teljesítménye egy a kukorica tenyészidejét tekintve kedvező évben pontosan visszaadja a Plus4Grain hibirdekre jellemző „A legjobb termés a legjobb termőföldről” mottónkat.

 

A KWS OLTENIO – az igazi ClimaControl3 karakter – pedig 2. helyezést ért a TOP 20 kísérlet korai csoportjában. A teljes kísérletben elért 13,42 t/ha eredménye 700 kg-al magasabb volt a kísérleti átlagnál és mindössze 60 kg-al maradt el az 1. helyezettől! Betakarításkori szemnedvességének átlaga rendkívül kedvező, 15,31% volt.

 

Forrás: Magyar Kukorica Klub

A KWS OLTENIO kiemelkedő alkalmazkodóképességét és stressztűrését jól mutatja a TOP 20 kísérlet legalacsonyabb termésátlagú helyszínén (Lovrin, Románia, Temes megye) mutatott átlag feletti eredménye (közel 10% terméstöbblet). Ezen a helyszínen a KWS OLTENIO 1,1 tonnával előzte meg a korai csoport győztesét.

A KWS OLTENIO termésstabilitása és modern alkalmazkodóképessége biztos alap a hektikus és visszatérő stresszfaktorokkal teli kukoricatermesztési években a jövedelmező gazdálkodás biztosítására.

A KWS OLTENIO, KWS FORTURIO, KWS HYPOLITO, KWS GIRO igazi modern hibridek melyeket a kiemelkedő termés potenciál mellett nagyon kedvező betakarításkori szemnedveség jellemez. Figyelemre méltó, hogy gyengébb termőhelyi adottságok és kevésbé kedvező évjáratban is megbízható termést adnak.

Érj el többet a KWS hibridek ÚJ generációjával!

-an összeállítás-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!