Miért hasznos a baktériumos talajoltás vetés előtt? (x)

Agro Napló
A mezőgazdasági termelés sikerességének alapja a termőföld, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. A helytelen talajműveléssel, a túlzott műtrágya és okszerűtlen növényvédő szer felhasználással eljutottunk odáig, hogy amíg 1 kg talaj épül, újraéled, addig 17 kg talaj állapota romlik le.
A talajélet biztosítja a talaj termékenységét

A jelen helyzet is azt mutatja, hogy a gazdaságosság az egyik legfontosabb szempont a növénytermesztésben. Hosszú távon a mikrobiológiai készítmények használata kulcsa lehet a rentábilis mezőgazdaságnak.

A szerves trágyázás csökkenése mellett a műtrágyák egyoldalú használatával a mezőgazdasági területeink elkezdtek kimerülni. Az okszerűtlen megmunkálás hatására a felső réteg tönkrement, ami a talajélet és a humusztartalom csökkenését vonja maga után.

A talajok romlása szinte minden esetben együtt jár a mikrobiális talajélet intenzitásának csökkenésével.

A talaj termékenységét a megfelelő szerkezet, szervesanyag-tartalom, illetve a változatos talajélet biztosítja. A talajéletet meghatározó makro-, mezo- és mikrofauna közül legnagyobb diverzitással a legutóbbi, mikroszervezetek által alkotott közösség bír.

A különböző baktériumokat, gombákat, mikrobiális közösségeket tartalmazó mikrobiológiai készítmények talajoltással történő kijuttatásával nagymértékben segíthetjük a talajélet aktivitását és ezzel a talajok minőségének javulását. Ezen készítmények olyan mikrobákat tartalmaznak, melyek optimális életteret találnak például a növényi gyökerek zónájában, ahol tevékenységükkel hozzájárulnak többek között a terméshozam növeléséhez is. Különböző tápelemekkel látják el a növényt, nitrogént kötnek és a kötött formában lévő foszfort és káliumot teszik felvehetővé. Emellett számos más elem elérésében segítenek a készítményekben lévő baktériumok: a cink és a vas mellett különböző vitaminokat és egyéb mikroelemeket tudnak a növények számára biztosítani.

A mikrobiológiai termékek használatával a talajok szervesanyag-, vagyis humusztartalmát is tudjuk növelni: a készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek segítik a talajéletet és a humifikációt. A termékekben előfordulnak olyan baktériumtörzsek, melyek nyálkaszerű, ún. exopoliszacharidot (EPS) termelnek, amivel támogatják a talajszemcsék képződését, a talaj épülését. Ennek köszönhetően javul a talaj szerkezete, jobbá válik a vízmegtartó képessége és hőháztartása. Vízhiányos időszakban jobban bírják a növények a szárazságot. A több éves talajoltás hatására tapasztalhatóan változik a talaj ellenállóképessége, könnyebb művelni a földet, így kevesebb gázolaj fogy.

Nem elhanyagolható a talajoltó készítmények biokontroll hatása sem: alkalmazásukkal elősegítjük a növények ellenállóképességét a legkülönbözőbb kórokozókkal, továbbá az abiotikus stresszfaktorokkal szemben. Vannak olyan törzsek, melyek ún. sziderofor termelő képességgel rendelkeznek, ami azt jelzi, hogy kórokozó gombák (pl. fuzárium, szklerotínia) szaporodását képesek gátolni. Ez egy természetes biológiai folyamat, mely képes a talaj- és növényegészséget támogatni.

A talajegészséget jelző néhány kulcsfontosságú mikrobacsoport és szerepük (BIRÓ, BARANYAI, 2018 nyomán)

Mikrobatípusok Szerepük Hatásuk Jelzi
Nitrogénkötő baktériumok biológiai N – ellátás, növénytáplálás műtrágyák csökkentése a tápanyaghiányt és/vagy túlsúlyt, a N műtrágyapótlási képességet
Foszforoldó spórás baktériumok foszfor felvehetővé tétele műtrágyák csökkentése, jobb tápelemarány, növényi beltartalom a foszfor jelenlétét vagy hiányát, a pótlás lehetőségét és szükségességét
Foszforoldó gombák, ekto- és endo- mikorhizza növénytáplálás, mikroelemek pótlása funkcionális éhezés elleni kezelések, biológiai növényvédelem
Cellulózbontó baktériumok és gombák tápanyagfeltárás, növénytáplálás javuló talajszerkezet és felvehető tápanyagok, biológiai sokféleség a teljes feltáró képességet vagy annak hiányát
Sziderofortermelő baktériumok és gombák nehezen felvehető vas megszerzése a talajeredetű patogén mikróbák távoltartása a talaj patogénelnyomó – képességét vagy hajlamát
Antagonista biocid tulajdonságú sugárgombák a kórokozók távoltartása gyors növekedés, biocid hatás, élettér betöltése a talajeredetű kórokozók elől

Ugyanakkor a talajoltó termékekben lévő baktériumtörzsek növényi hormon-szerű anyagokkal (pl. indolecetsav) támogatják a csírázó növényt és a későbbi erőteljesebb gyökérzet kialakítását, illetve a gyökérszőrök nagyobb abszorpciós kapacitásának növelését.

A növényi hormonszerű anyagok támogatják a gyökér növekedését

Összefoglalva a baktériumos talajoltással a talajélet célzott gazdagítását érhetjük el. Ennek eredményeként javul a talajszerkezet, növekedik a szervesanyag tartalom. Magasabb termésátlagokat, jobb minőséget kaphatunk. Egészségesebb lesz a talaj és a növényállomány is és gazdaságosabban termelhetünk.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség Tagjainak talajoltó baktérium készítményei garantált minőségűek és bizonyították hatékonyságukat! Bővebb információkért érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken.

Szövetséget támogató tag:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!