2024. április 28. vasárnap Valéria

Meglepően nagyot nőtt a műtrágyaforgalom

Agro Napló
A csökkenő áraknak köszönhetően csaknem 20 százalékkal nőtt a műtrágyaforgalom a második negyedévben tavalyhoz képest – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójában.

A vizsgált időszakban a műtrágyák majdnem mindegyike olcsóbb lett, akad olyan is, amelyik majdnem feleannyiba kerül, mint egy éve – értesült a közleményből az Agro Napló.

A közlemény szerint más mezőgazdasági inputanyagból is több fogyott éves összevetésben, a csapadékos idő 14 százalékkal növelte a gombaölők iránti keresletet. Gyomirtóból ugyanakkor 16 százalékkal kevesebbet vettek a gazdák, amit az AKI azzal magyaráz, hogy a tavalyi készleteiket a szárazság miatt nem kellett felhasználniuk a termelőknek. Emiatt a növényvédők forgalma április elejétől június végéig összességében 6 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest – írták.

A közlemény szerint a műtrágyapiac átalakulás előtt áll, az elmúlt három évben ugyanis jelentős ellátási problémákat okozott a járvány, a gyártáshoz szükséges anyagok drágulása és azok beszerzési nehézségei miatt. Az EU szabályozása is arra ösztönzi a gazdákat, hogy a talajélet fenntartása szempontjából előnyösebb növényi és állati eredetű tápanyagokat, biostimulátorokat és talajoltó készítmények keressék. Ezek a készítmények a műtrágyához képest nagyobb biztonsággal állnak a termelők rendelkezésére – tették hozzá.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Célegyenesben a KAP stratégiai terv

Célegyenesben a KAP stratégiai terv

Az Agrárminisztérium (AM) december első felében tette közzé az uniós közös agrárpolitika (KAP) 2023 és 2027 közötti időszakában tervezett agrár-élelmi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!