2024. október 22. kedd Elõd

Időjárásbiztos termelés

Agro Napló
Az időjárás olyan, amilyen. Mindig van olyan, akinek jó és olyan, akinek nem. Az elmúlt kb. 20 évben mindig arról beszéltünk, hogy próbáljuk megőrizni a vizet a talajban. Sok helyen süket fülekre talált, volt azonban olyan termelő is, aki elindult a mulcsos talajművelés útján és a sok tapasztalattal már messze jár.

A csapadékot jó lenne helyben tartani, de ehhez sokszor nem elég az, hogy ha csak az egyének változnak, hanem akár egy régiónak is változni kellene.

Az egyik legvízigényesebb növény a kukorica, és jelenleg, még az egyik nyereséget produkáló is. Mi lesz, ha kevesebb lesz a csapadék? Előre kell gondolkodni, olyan talajművelés irányába elmozdulni, amelyik kevésbé vízpazarló, vagy még inkább vízmegkötő.

Ezt a mulcsos technológián keresztül a takarónövényeken át a minimális talajműveléssel tudjuk megközelíteni. Természetesen, mint mindennél, itt is találkozunk nehézségekkel, buktatókkal, ezeket azonban leküzdve remélhetőleg még néhány évig lesz annyi víz a földben, hogy termelni tudjunk. Lehet, hogy a termelők el is kellene kezdjenek már most még fákat ültetni, amivel segítenének a klímaváltozás fékezésén.

A kukorica vetését a legegyszerűbb szármaradványmentes, laza magágyba elvégezni. A vetőmagot könnyen be lehet tenni olyan mélyre, ahova szeretnénk, a vetőbarázda is könnyen bezárul. A kérdés csak az, hogy ha nem lesz biztonsággal a vetés után szép áztató csapadék akkor mi lesz? A csupasz felszínből a nedvesség nagyon hamar ki tud illanni, vagy ha az extremitásokat megfigyeljük, akkor a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék annyira be tudja iszapolni a felszínt, hogy a növények nem tudnak kikelni.

Ezért a mulccsal fedett felszín jobbnak tűnik, ellenben macerásabb a vetés. Tavasszal több a nedvesség a takaró alatt, kicsit később is melegszik, de ez általában nem lenne gond, de a nedvesebb takaró alatt több lesz a csiga is, ami meg szereti a friss zöldet.

Szenázs utáni vetés

Ezért kell elkezdeni minél hamarabb az átállást, ugyanis az előbb említett gondok általában ott jelentkeznek, ahol egyből vagy nagyon rövid idő alatt álltunk át a NoTill-re. Azért van szükségünk az átállási időre, mert így együtt jön az ellenség és a megmentő sereg is. Ne feledjük – a természet mindig az egyensúlyra törekszik.

A Tiger vagy Terrano mulcs kultivátorokkal mindig olyan intenzitással tudjuk végezni a talajművelést amennyire kell. Ezért csak plusz kapabetétekre van szükségünk és ezek cseréjével máris sokkal flexibilisek vagyunk. Az őszi kalászosok előtt jobban be tudjuk keverni a szármaradványt, a tavasziak elé többet tudunk a felszínen hagyni, és mindemellett a lazítást megfelelő minőségben elvégeztük, akár még műtrágyát és/vagy takarónövényt is tudtunk egy menetben vetni.

A Maestro szemenkénti vetőgép rögterelőivel a szármaradványt félre tudjuk kotorni a sor elől, így a vetőmagot nem fogja zavarni a felszínen levő növényi maradvány. A minimum vagy NoTill, ill. a kötött talajokon a műtrágyatárcsából az egytárcsásat válasszuk. Ez habár külön van a kocsitól, mélységtartó kerékkel rendelkezik, így a mag és műtrágya távolsága jól meghatározható. Az egytárcsás változat nedves körülmények között kevesebb földet hoz fel, így a barázda is könnyebben zárható.

A Maestro vetőkocsi hidraulikus nyomás­állítású. Ez óriási előny, mivel bármikor egy gombnyomásra csoroszlyanyomást tudunk állítani. Ezenfelül az AutoForce (AF) rendszer ezt automatikusan végzi helyettünk, így a vetőmag mindig a beállított mélységben lesz, és a vetőbarázda falát nem tömörítjük feleslegesen. A vetőbarázda bezárásánál a legtöbbször az a gond, hogy a megfelelő mélység elérése érdekében túl nagy csoroszlyanyomással dolgozunk, és ezáltal a vetőbarázda falát extrém összenyomjuk, amit a V tömörítő kerekek nem tudnak összeragasztani. Ennek elkerülése érdekében van az AF és pluszban a lezáró kerekek közül az egyik lehet tüskés vagy ujjas.

Az így vetett magnak talajkontaktusa van, a vetőmag felett és alatt nincs légzárvány, a csírázás az egész táblán egyöntetű és a gyökér fejlődése is egyenletes lesz.

A műtrágya irányítja a gyökerek fejlődését

A Maestro lehet vákuumos vagy nyomott levegős. Ezt a termelő a saját szája íze szerint dönti el. A nyomott levegős nagyobb sebességgel dolgozik, és a tőtávolság még így is pontos, a vákuumos kíméletesebb és vannak olyan gépkapcsolatok, ahol amúgy sem lehet nagy sebességgel vetni. A Focus – Maestro ilyen gépkapcsolat, ahol a Focus kapák lazítanak, műtrágyát helyeznek ki, és a Maestro ezekre a sávokra helyezi a vetőmagot.

Focus – Maestro – talajművelés – műtrágyázás – vetés

A Maestro egy olyan vetőgépcsalád, ahol a különböző modellek között válogatva akár a 37,5 cm-től 75 cm-ig különböző sortávolságokkal tudunk dolgozni akár úgy is, hogy nem kell csavarozni.

A Maestrónál a logisztika mindig is szem előtt volt tartva, így a nagy központi műtrágya- és magtartályok majdnem mindegyik géptípusnál elérhetők.

Maestro – több terület,
vagy hamarább kész vagy!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?