Miként tudjuk megtartani a vizet későbbre?

Agro Napló
Az ország egyik felén annyi a víz, hogy már nagyon sokan vízilótenyésztésen gondolkodnak, a másik felében pedig alig-alig esett valami, így az öntözésen is el lehet gondolkodni. Egy hét alatt soknak mondható csapadék jött le, és főleg ott, ahol áll a táblákon. Az is érdekes, és kiderül beszélgetésekből, hogy aki több éve takarónövényt is termel, sokkal jobb a helyzet, be tudja venni a csapadékot a talaj. Azt is látni, hogy aki túlműveli a talajokat, ott bizony sokkal hamarabb megállt a víz a felszínen.

Joker 8 RT ultrasekély tarlóhántás

Azzal a változással, amit klímaváltozásnak nevezünk, nem sokat tudunk kezdeni, a sebességén tudnánk állítani.

A mezőgazdász az egyedüli, aki földet tud előállítani. Annak függvényében, hogy mit miként tesz, ez kisebb vagy nagyobb mennyiségű lehet.

Az aratás után jön a tarlóhántás. Sokan már itt hibát vétünk, ugyanis a feleslegesen mélyen járatott tárcsa vagy mulcskultivá­tor sok földet mozgat meg, így szenet is éget. Minél sekélyebben tudunk dolgozni, annál jobb. Az is igaz, hogy a sekély műveletet egyenletes talajfelszínen tudjuk elvégezni. Ehhez kell a talajművelésbe egyengető műveleteket beiktatni, akár alapművelésnél, akár sekélyebb műveleteknél. Amikor már egyenletes a talaj felszíne, akkor lehet rajta igazán sekély illetve ultrasekély műveleteket végezni.

A Joker tárcsa a késhenger kombinációban tökéletes az ultrasekély és a sekély műveletre. A késhengerre rá lehet terhelni a tárcsa súlyát, így erősebb szármaradványokat is képes átvágni és a tárcsalevelek csak érintőlegesen, vagy csak néhány cm mélyen dolgoznak.

A mellső támasztókerék és a henger között haladó Joker egyenletes munkát végez, ezenfelül a SoftRide rendszerű futóműcsillapítás is a nyugodt járás záloga.

A Jokert mindig úszóban húzzuk, ez által a traktor billegése nem kerül át a rövidtárcsára, továbbra is nyugodtan halad.

A nagyobb szármaradvány mennyiség intenzívebb bekeverése érdekében a tárcsát akár fokozatmentesen (opció) is lehet mélyebbre állítani.

A különböző hengerek a különböző talajviszonyokhoz való legoptimálisabb választást teszik lehetővé.

Joker 6 RT – késhenger kombináció

A nagyon kemény földekre a dupla SD hengert ajánljuk, a lazább, középkötött talajokra a dupla RingFlex a jó választás. A nehéz zárt henger (SD) a tarajával aprít és az oldalfalával tör, zúz és visszatömörít. A nyitott laprugós hengerbe (RingFlex) a talaj be tud folyni, és ez által aprítja, valamint a felszínre felkapja és teríti.

Joker 5 CT – RollFlex hengerrel tarlóápolás

A jobb talajélet érdekében a takarónövények termesztése majdnem kötelező kellene, hogy legyen. Azonban késő ősszel – télen – kora tavasszal terminálni kell és ebből a tavaszi vetésűek elé magágyat kell előállítani.

Joker – késhenger – takarónövény terminálás – magágy­készítés

A korábban terminált takarónövények hamarabb el kezdenek bomlani, így a vetésre jóval kevesebb lesz a szármaradvány-mennyiség, ami megnehezíthetné a vetést. A tél végével – tavasz elején terminált takarónövény sok nedvességet képes még gyűjteni, azonban a vetésnél gondot okozhat a növényi maradvány mennyisége.

A késhenger aprítja az elfagyott takarónövényt

A Jokerrel tudunk terminálni, és mag­ágyat készíteni, a fentebb említett késhenger és csipkés tárcsa mellé/helyett a CoverCrush tárcsákkal is lehet szerelni. Ezek a hullámos tárcsák, a nagy felfekvő felületük révén, sekélyen dolgoznak, zig-zag-ban járnak a talajban, így aprítanak.

Joker CoverCrush tárcsával

A sekély illetve ultrasekély talajművelés egy olyan lehetőség, amivel a nyári nagy szárazságban, habár sokszor úgy gondoljuk, hogy felesleges tarlót hántani, a gyakorlat bemutatta, hogy megéri!

CoverCrush munkája

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Egyre enyhébb a tél. Az idén a repcében már január első napjaiban kellett a rovarokkal szemben védekezni, és már az ősszel is 2-3 alkalommal. A növény...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!