2024. április 27. szombat Zita

Felkészülés a kukoricavetésre a Syngentával

Agro Napló
Jelen cikk írásakor épp egy hidegbetörés zajlik az időjárásban Magyarországon. Örömhír az előző két év hasonló időszakához képest, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint átlagosan 80 mm csapadék hullott januárban és ez az elmúlt 120 év legcsapadékosabb évkezdése. Bizony szükség is van a téli feltöltő csapadékra, hiszen sok helyen tavaly már június elejére elfogyott a felvehető csapadék a kukoricák számára. Vannak előfeltételek, melyek meghatározzák a sikeres kukoricatermesztést, illetve a tavalyi évjárat okán bizakodásra adhatnak okot egy jó évjáratra.

Milyen ismerettel bírunk a talajunkról, vízkészlete mennyire elérhető, tápanyag-vizsgálati eredménye milyen döntésre késztet. Előfeltételek között szintén megjelenhet még a gyomviszonyok kérdése és a kártevők esetleges jelenléte.

Ezen szempontok átgondolása után nézzük a többi befolyásoló tényezőt:

Időjárás

A legnagyobb faktorral (közel 30%-ban) rendelkezik az időjárás a sikeres kukoricatermesztésben, ha az éltető víz rendelkezésre áll kellő mennyiségben és eloszlásban, bizakodhatunk. Ellenkező esetben láttuk a tavalyi példát, keletről nyugatra haladva a 0-4-8 tonna/hektáros kukoricákat is láthatunk, utóbbit főként az Alpokalja régióban.

Nitrogén és tápanyagok

Liebig-féle minimum elv alkalmazása mellett nem szabad éheznie a növénynek egy napot se a területünkön, ugyanakkor a 2022-es évjárat megerősítette, hogy a víz szerepe itt is döntő fontosságú. Kellő csapadékmennyiség nélkül termésdepresszióval is számolhatunk túlzott nitrogénfelhasználás esetén. Ne feledkezzünk meg a makroelemek (itt kiemelendő a kén szerepe a kukorica esetén a humuszszegény, lazább szerkezetű talajok esetén) mellett a mikroelemek szerepéről sem. Érdekesség, hogy az USA-ban a kukoricatermelési versenyben már akadt versenyző, aki a vegetációs időszak alatt 11 alkalommal táplálta növényeit drónos tápanyag-kijuttatással.

Talajművelés

Törekedni kell a “túlművelés” elkerülésére, a túl sok talajművelés nem tesz jót a talaj szerkezetének.

1. kép: Kukorica-felvételezés a korai időszakban

Hibridek

Kiváló agronómiai csomaggal kell rendelkezniük minden körülmény között, fontos a termőhelyre adaptált, megfelelő hibridválasztás, mely magában foglalja az érésidőtől, a tápanyagreakción át a termőhelyi sajátosságokra való megfelelősségét is. Tápanyagvizsgálatainkban előtérbe került az igásló-versenyló nitrogén-reakcióképesség vizsgálata öntözött és öntözetlen körülmények között. Hasonlóan kiterjedt vizsgálatok előzik meg egy-egy hibrid bevezetését a stresszfaktorok alkalmazása tekintetében, pl. nagyon alacsony vagy nagyon magas tőszám alkalmazása üzemi körülmények között növelve a növények számára a kedvezőtlen hatásokat.

Növénypopuláció

Rendkívül fontos, hogy olyan állományt kapjunk, mely maximális kölcsönhatásban van a terület adottságaival és kihasználja a napfény éltető és hozamnövelő erejét. A katalógusunkban tól-ig határértékek vannak megadva, de részletes populációszámításra vonatkozó ajánlás is elérhető.

Előző termés

A vetésforgó esetén a bi- és trikultúra előnye, főleg egy aszályos évjáratban, azonnal nyomon követhető és kézzelfogható.

2. kép: Ikersoros, sűrű, egészséges növények felvételezése madártávlatból

További információért, a hatékony 2023-as vetési terv elkészítéséhez, forduljon az értékesítési képviselőinkhez. A Syngenta segíthet maximalizálni minden egyes hektárban rejlő lehetőséget.

Dr. Bódi Zoltán
kukorica vetőmagokért felelős fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Dr. Bódi Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!