Quantis™ – Biostimuláció Syngenta minőségben

Agro Napló
A növényápolás, illetve növényvédelem egyik legjobban terjedő eszköze a növények ellenálló képességének fokozása. A növény immunrendszerét olyan anyagokkal kezeljük, amelyek elősegítik a növény toleranciájának a növekedését. Egy kicsit a humán és állati gyógyászatban használt vitaminokhoz lehetne hasonlítani őket, amelyek szintén az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet.

A 2023-ban bevezetésre kerülő Quantis egy olyan biostimulátor, amely nemcsak megfelel a Syngenta magas minőségi követelményeinek, hanem kiválóan alkalmas a várható stresszhelyzetek kezelésére. Összetételéből adódóan pont azokat a stresszhelyzeteket képes kezelni, amelyeket rövid távon előre tudjuk jelezni. Ilyenek a hő, a szárazság, a napégés vagy a hidegstressz.

Mi jellemzi a Quantis-t? 

  • Minden szántóföldi kultúrában engedélyezett
  • Várható stresszhelyzetek kezelésére alkalmas
  • Tápelemekkel van dúsítva
  • Jó keverhetőség

A Quantis élesztőgyártási folyamatból származó, szerves széntartalmú vegyületeket (elsősorban cukrok), aminosavakat, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmazó, bármilyen szántóföldi kultúrákban felhasználható növénykondicionáló készítmény. Javítja a növény alkalmazkodóképességét és csökkenti az abiotikus stresszből származó termésveszteséget. Természetes eredetű nádcukor és élesztő fermentációjából származó, káliummal és kalciummal is dúsított.

Összetevői

Szárazanyag 55%, 12–19% szerves szén, 1,8% aminosav, 1,9% nitrogén, 0,9% P2O5, 17% K2O, 2,8% CaO, 5–10 mg/l B, 7,5–15 mg/l Zn, 12 mg/l Mg.

Szerepük a növény életében

  • Szerves szén (szerves savak és cukrok): kritikus időszakban szénre van szüksége a növénynek. Fenntartják az ozmotikus nyomást, segítik a víz- és tápanyagfelvételt és a fotoszintézist.
  • Aminosavak: fehérje építőelem, segíti a klorofill bioszintézist és antioxidáns hatásúak.
  • Nitrogén: elősegíti a vegetatív fejlődést, szerepe van az aminosavak felépítésében.
  • Foszfor: a legnagyobb szerepe a generatív szervek kialakulásában és megtermékenyülésben van.
  • Kálium: segíti a fotoszintézist, a fehérjetermelést és az asszimilátumok szállítását növényen belül. Segíti a növény ellenálló képességét, különösen stresszes, száraz periódusban.
  • Kalcium: elősegíti a sejtek és membránok stabilitását és a stresszhelyzet kezelését a stresszjelzés beindításával.

A Quantis aminosav összetevői között kifejezetten magas az aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin-koncentráció, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamint ozmo­protektánsként is működnek. A glutaminból képződő glutation erős affinitással rendelkezik a szabadgyökökkel és a toxinokkal szemben, így rendkívül erős antioxidáns és méregtelenítő hatással rendelkezik. A Quantis, a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere-folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel, a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keressea Syngenta területi képviselőit!

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök, Syngenta

www.syngenta.hu

A cikk szerzője: Dr. Nagy Viktor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!