2024. április 23. kedd Béla

Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

Agro Napló
A tavaly bekövetkezett szárazság sokkolta a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket. Soha nem láttunk még ilyen aszályt, mint 2022-ben. Aki látta a derékig érő, csontszáraz kukoricatáblákat, soha nem felejti el. Felvetődik a kérdés, hogy mit tehetünk, ha öntözni nem tudunk.

Már több éve bizonyított tapasztalat, hogy az Amalgerol® a növények gyökeréhez juttatva növeli a gyökér nagyságát és a mikorrhiza szaporodásával növeli a gyökerek víz- és tápanyagfelszívó képességét. Az Amalgerol® egyik speciális formulációja az Amalgerol® Starter növénykondicionáló szer, amely mikrogranulált starter trágya formájában több előnyt biztosít a kelő növények számára. A vetéssel egy menetben a maghoz szórt mikrogranulált startertrágya a növények egyedfejlődésének legkritikusabb szakaszában, csírázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb tápanyagokat.

Az Amalgerol® Starter (4% N; 24% P2O5; 2% K2O; 1,25% S; 2% Zn; 5% Amalgerol® Essence) különlegessége, hogy 5%-os keverék arányban tartalmazza az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációját, amely elősegíti a tápanyag-feltáródást és -felszívódást, ezáltal a növény fejlődését. Az Amalgerol®-tartalom a növény gyökerén élő mikorrhiza gombák szaporodását segíti elő. A mikorrhiza kapcsolat a növény gyökérrendszere és a talajban található mikorrhiza gombák között kölcsönösen előnyös együttélési kapcsolatot (szimbiózis) jelent. A mikorr­hiza gomba behatol a növény gyökérsejtjeibe és együtt él a növénnyel. A növény számára a minél erősebb mikorrhizáltság az előnyös, ugyanis a talajban szétterjedt gombamicélium távolabbi területekről képes a növénynek vízet és táp­anyagot szolgáltatni. Az Amalgerol® gyökér mikorrhizáltságra irányuló pozitív hatását Dr. Parádi István, egyetemi adjunktus – a témakör elismert szakembere – kísérletei igazolták.

Az Amalgerol® Starter egy növénykondicionáló szer, amely tápelemeket is tartalmaz és amelyben az Amalgerol® gyökérfejlesztő hatékonysága érvényesül. Az Amalgerol® Starter az Agrár-ökológiai programban használható növénykondicionáló készítmény.

Az Amalgerol® másik formulációja, melyet a gyökerek fejlődésének elősegítésére használhatunk az Amalgerol® WG növénykondicionáló készítmény. Ez a szer az Amalgerol® + Force® mikrogranulátum bérkeverék egyik alkotóeleme. Ez a keverék egyesíti magában az Amalgerol® gyökérfejlesztő hatását és a talajfertőtlenítő, rovarölő hatást. A keverék tartalma Force® 1,5 G 20 kg + Amalgerol® WG 4 kg = Amalgerol® + Force® keverék 24 kg. A keverék dózisa 16 kg/ha, 1 zsák keverék 1,5 hektár kezelésére elegendő. A keverék önállóan nem hozható forgalomba. A termelők a kiszolgáló kereskedőktől előre megrendelik a Force® 1,5 G (20 kg) + Amalgerol® WG (4 kg) termékeket és ezek összekeverését. A Hechta Kft. összekevertet 1 zsák (20 kg) Force® 1,5 G készítményt 1 zsák (4 kg) Amalgerol® WG készítménnyel, kiszerelteti és a kereskedőnek leszállítja. A keverés és a kiszerelés díját a termékek ára tartalmazza.

A Force® 1,5 G mikrogranulátum rovarölő szer egy széles körben ismert és használt készítmény a talajlakó kártevők (kukoricabogár lárva, drótféreg, mocskospajor stb.) ellen. Az Amalgerol® WG az Agrár-ökológiai programban használható növénykondicionáló készítmény, így a keverék is használható az Agrár-ökológiai programban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!