Hagymafelépítés jelentősége a mikrostartereknél

Agro Napló
Hazánkban számos forgalmazó sokféle összetételű, foszfortartalmú, minőségű és hektárköltségű mikrostartert gyárt, forgalmaz a gazdálkodóknak. Ezen termékek mezőnyéből foszfortartalma, minősége, felhasználhatósága miatt kiemelkedik a Pannon Starter Mega®.

Mi ennek az oka? A válasz egyértelműen a gyártástechnológiában van. A Pannon Starter Mega® koncentrikus felépítésű, gyakorlatilag gömb alakú szemcséknek áll. Ezért könnyen kezelhető, gyorsan kifolyik a zsákból, simán gördül az adagoló szerkezetben és annak csöveiben, nem koptatja azt, illetve nem darálja le az adagolócellákat. A hagymahéj felépítésnek köszönhetően a rétegek egymást követően oldódnak be a talajoldatba, így sokkal tovább rendelkezésre áll a foszfor a fiatal növényeknek. Vagyis a Pannon Starter Mega® akkor adja a legtöbb foszfort a fejlődő kukoricának, napraforgónak, amikor legnagyobb szüksége van rá (lásd az 1. ábrát). Így gyorsabban, nagyobb eréllyel fejlődnek a fiatal növény gyökerei, aminek következtében a kezeletlen kontrollhoz képest jóval nagyobb (15–30%-kal) gyökérzet alakul ki. A nagyobb gyökérzet jobb tápanyag- és vízfelvételt jelent, ami magasabb termésben mutatkozhat meg, illetve nagyobb jövedelmet jelenthet.

1. ábra: A valódi mikrogranulált és a kompaktált starter műtrágyák tápanyagleadása

A hagymahéj szerkezetnek további jelentősége van, mert így megvárja az esőt (ez a gyakoribb az elmúlt években és gondoljunk bele, hogy egy folyékony starter a csontszáraz  talajban gyakorlatilag pillanatok alatt lekötődik), valamint a rövid idő alatt lehulló extrém mennyiségű csapadék sem mossa szét a granulátumot.

A Pannon Starter Mega® 20–30 kg/ha dózisával jellemzően 5–10%-os terméstöbblet érhető el. Kukoricánál ez általában 5–10 q/ha, míg napraforgónál 2–5 q/ha szokott lenni. A 100–150 kg/ha NPK sor­trágyázással a starterezés hatékonysága is fokozható. A nagyobb gyökérzetű növényekkel és a jobb tápanyag-ellátottsággal együttesen érjük el a legmagasabb termést.

Tavaszi szárazság miatt látványos starterhatás 2018.05.26-án

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szupererő és védelem a repcének

Szupererő és védelem a repcének

Amikor sikeres repcetermesztőkkel beszélgetünk, minden esetben szóba kerül a megfelelő rovarvédelem és a harmonikus tápanyag­ellátás. Aki ezekre odafi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!