Tápanyag-ellátási stratégiák kapásokban

Agro Napló
2021 ősze és az évforduló sosem látott műtrágyaárakat hozott a ledöbbent termelőknek. A karbamid, az ammónium-nitrát, a Pétisó árai megnégyszereződtek, a MAP, DAP is 2-3-szorosára nőtt. A termelők valamivel többet akarnak elkölteni műtrágyákra, mint 2021-ben, de ez a keret véges és ekkora drágulásokat nem tudnak lekövetni. És ekkor merül fel a sok forintos kérdés: hogyan fektessem be a pénzemet, hogy a legnagyobb biológiai hatást, illetve termést kapjak.

Legegyszerűbb az alapműtrágyákat magágykészítés előtt a teljes felületre kijuttatni majd talajmunkával bedolgozni a talajba. Hamar belátjuk, hogy így a 70 cm sortávra vetett kukorica és napraforgó az így kiszórt tápanyagoknak az adott évben csak kisebb részét képes felvenni, mert a növények gyökérzete nem fog velük találkozni.

Nagyon sokan leírták már, hogy a növények szája azok gyökérzete. Mivel itt veszi fel a vizet, tápanyagokat. Tehát a cél az, hogy a kapások gyökeresedését fokozzuk! Ezt leghatékonyabban vetéskor a magárokba szórt magas foszfortartalmú, mikrogranulált starterrel érhetjük el. A legkritikusabb a kezdeti fejlődés, gyökeresedés időszaka, amikor a már nagy mennyiségű foszforra van szükség, de a legtöbb esetben a foszfor felvehetősége korlátozott az alacsony talajhőmérséklet miatt. 10 °C talajhőmérséklet esetén a talajban található foszfornak nagyjából szűk fele felvehető (lásd diagram).

A diagramból azt a következtetést tudjuk levonni, hogy hiába van megfelelő mennyiségű foszfor a talajban, a kapásnövények nem tudják felvenni. Ráadásul a foszfor gyakorlatilag nem mozog a talajban (maximum 1-2 mm/év), így a hagyományos teljes felületre, vagy a sor mellé kitett műtrágyánál kicsi az esély, hogy a fejlődő növény gyökere találkozni fog a műtrágyaszemcséből kioldódott hatóanyaggal.

Megoldás a mikrogranulált starter műtrágyák használata, amivel közvetlenül a gyökér mikrokörnyezetébe juttatjuk ki a foszfort. Szintén fontos, hogy a kiadott műtrágya tápanyagleadása összhangban legyen a fejlődő növény igényével. Az a jó starter, amely csak a csírázás megindulása után adja le a foszfort és egyéb tápelemeket. A korábbi talajoldatba kerülés mindenféleképpen foszforlekötődéssel jár, ami a növénynek már nem könnyen felvehető formát jelent.

A Pannon Starter Mega ezt a késleltetett hatóanyag-leadást speciális granulátumkészítéssel és a hagymahéj szerkezetével éri el. Vagyis akkor adja le a foszfort és a cinket, amikor a fejlődő napraforgónak, kukoricának legnagyobb szüksége van rá. A hagymahéj szerkezetnek további jelentősége van, mert így megvárja az esőt (ez a gyakoribb az elmúlt években és gondoljunk bele, hogy egy folyékony starter a csontszáraz  talajban gyakorlatilag pillanatok alatt lekötődik), valamint a rövid idő alatt lehulló extrém mennyiségű csapadék sem mossa szét a granulátumot. A Pannon Starter Mega 20–30 kg/ha dózisával jellemzően 5–10%-os terméstöbblet érhető el. Kukoricánál ez általában 5–10 q/ha, míg napraforgónál 2–5 q/ha szokott lenni.
A 100–150 kg/ha NPK sortrágyázással a starterezés hatékonysága is fokozható. A nagyobb gyökérzetű növényekkel és a jobb tápanyagellátottsággal együttesen érjük el legmagasabb termést.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ha drágul a műtrágya

Ha drágul a műtrágya

A műtrágyák drágulása és hiánya miatt a termelők figyelme az olyan technológiák felé fordul, mely során a növény gyökereinek erőteljes fejlődésével a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!