2024. május 7. kedd Gizella

A jövő már itt van – a Lidea Magyarországra is megérkezett

Agro Napló
A Lidea megérkezett Magyarországra is – jelentette be Farkas Ferenc cégvezető június közepén Szigetmonostoron, az információhoz hozzáfűzve: a nemzetközi vetőmagvállalat a múlt év őszének elején az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával jött létre.

A két cég szövetségének célja az, hogy építve az egymást kiegészítő erősségekre a növénykultúrák, a kutatás-fejlesztés és a vetőmagpiac területén, nemcsak az Európai Unióban, hanem a kontinens más államaiban is – beleértve például Ukrajnát és Oroszországot is – a mezőgazdasági piac megkerülhetetlen szereplője legyen.

Ezzel a fúzióval a Lidea bekerült a 10 legnagyobb, globális szerepet betöltő, vetőmaggal foglalkozó vállalat közé. Az egyesülés a magyar termelők számára is számos előnnyel jár.

A Lidea vállalat létrehozása ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy még nagyobb források álljanak rendelkezésre a kutatás-fejlesztésre (K+F) alapozott beruházásokra, mivel ezek nélkülözhetetlenek a korszerű vetőmagok előállításhoz. Így várhatóan felgyorsul az a folyamat, aminek eredményeképpen még több új, kiváló képességű vetőmag válik elérhetővé a gazdálkodók számára szerte a világon, így Magyarországon is.

A most létrehozott cég portfóliójában gyakorlatilag az összes, Magyarországon köztermesztésben lévő szántóföldi növény megtalálható. Így a Lidea kínálta lehetőségekkel élve: „több növényes megoldásokat tudunk javasolni a hazai termelők számára egész évben” – mondta Farkas Ferenc.

Farkas Ferenc

Egy új cégidentitás

Ezekben az időkben, amikor a mezőgazdaság alapvető változásokon megy keresztül, a vetőmagtermesztő szakma új dimenziót kap; kreativitásunknak és innovációs képességünknek több problémával kell szembesülnie, mint a múltban – fogalmazott a cégvezető.

Kiemelte: „képesnek kell lennünk másképp gondolkodni a vetőmagokról, hogy segítsünk a mezőgazdaságnak reagálni az összes kihívásra”.

Az új vállalat számokban

A magyarországi Lidea érdekeltség vezetője arról is beszélt, hogy több mint 2000 alkalmazott dolgozik a globális vállalatnál. A cég éves forgalma eléri a 350 millió eurót, ami mintegy 120 milliárd forintot meghaladó összeg. A Lidea-nak 8 vetőmagüzeme van, Franciaországban, Romániában, Ukrajnában, Spanyolországban és hamarosan Oroszországban is befejeződik az üzem építése.  A folyamatos fejlődést 17 kutatóállomás biztosítja Európa-szerte. A Lidea-nál évente több, mint 34 millió eurót – azaz több, mint 10 milliárd forintot – fordítanak az ipari és K+F beruházásokra. Fémzárolt vetőmagot 8 országban, 47.000 hektáron állítanak elő.  Ezek a növényi kultúrák: kukorica, napraforgó, repce, kalászosok, takarmány- és takarónövények, szója, cirok, hüvelyesek.

„Azon vagyunk, hogy kereskedelmi hálózataink harmonizálásával és területi lefedettségünk növelésével, kollégáink még több partnerünk munkáját tudják segíteni személyre szabott tanácsadással, ami a küldetésünk” – hívta fel a jelenlévők figyelmét a cégvezető.

Balogh László termékmenedzser a Lidea termék portfólióját mutatta be. A két cég egyesülésével egy nagyon erős és egymást kiegészítő, jelenleg 9 csoportra bontott portfólió jött létre – emelte ki a szakember.

Balogh László

Kukorica

A Lidea a világ 5. legnagyobb kukoricavetőmag-előállító cége. 2020-ban 3.000.000 zsák kukoricát értékesített szemes siló és biogáz szegmensben. A saját kutatási és fejlesztési programok eredményeképpen minden gazdaságilag fontos éréscsoportban kiemelkedő Lidea hibridek érhetők el, amelyek kiváló tulajdonságaik miatt keresettek a termelők, az állattenyésztők, valamint a feldolgozók részéről.

Napraforgó

A cég a 3. legnagyobb a napraforgó világpiacán 15%-os részesedéssel. 2020-ban 3.000.000 hektáron vetettek Lidea napraforgót Európában. A résztulajdonában lévő Soltis napraforgó-nemesítő vállalatnak köszönhetően a Lidea rendelkezik az egyik legszélesebb és legváltozatosabb portfólióval, ami lefedi a legfontosabb piaci igényeket: linolsavas, magas olajsavas, organikus, szádorrezisztens, Clearfield®, Clearfield Plus®, Sulfo… szegmensekben.

Kalászosok

8 kalászos értékesítése Európában: őszi búza, durumbúza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé, rozs, őszi és tavaszi zab.

Szója

Lidea szója a vezető genetika Európában. 1975-ben indult a cég szójakutatási programja, amely eredményeképpen jelenleg a cég a legnagyobb GMO-mentes szójanemesítő Európában. Fajtái piacvezetők Európában.

Cirok

A legnagyobb cirok portfólió Európában. A Lidea és a résztulajdonában lévő Eurosorgho cégek rendelkeznek a legnagyobb európai cirokkutatási programmal és termékeik piacvezetők a takarmány, élelmiszeripari és az egyéb felhasználásra termelt cirkokban.

Repce

A két cég egyesülésével egy nagyon erős és széles repce portfólió alakult ki. Minden éréscsoportban elérhetők a termelők eltérő termesztési körülményeihez és termesztési intenzitásukhoz leginkább megfelelő korszerű Lidea repcék.

Takarmánynövények

A Lidea által forgalmazott takarmánynövények termesztésével az állattenyésztők költséghatékonyan és még kiegyensúlyozottabb és jobb minőségű takarmányt tudnak előállítani.

Takarónövények

A Lidea elkötelezett a hosszabb távon fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlat mellett, amely egyik fontos eleme az általa forgalmazott, speciálisan, a termelői igények figyelembevételével összeállított takarónövények/zöldítő keverékek vetése.

Hüvelyesek

A Lidea az agrár-élelmiszeripar speciális igényeinek megfelelő hüvelyesek széles választékát kínálja. A minőségi ételekhez minőségi és gazdaságosan termelhető alapanyag kell – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a nagy termékcsoportokról Balogh László.

A rendezvényen Hegedüs Erika kommunikációs menedzser bemutatott még egy kedvcsináló kiadványt is, egy cirok ételek receptjeit tartalmazó szakácskönyvet. Ennek a gabonafélének a termesztése ugyanis folyamatosan nő a világban, és Magyarországon is.

Hegedüs Erika -an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!