Termesztett növényeinket érő káros hatások mérséklése (x)

Agro Napló
Kultúrnövényeinket termesztésük során számos kedvezőtlen hatás (stressz) éri, amelyek kiküszöbölése, káros következményeinek mérséklése jelentős termésjavulást eredményez.
Trichoderma-val kezelt (balra) és kezeletlen napraforgó-állomány (hatósági kísérlet, Boldva)

E káros hatásokat okozhatják környezeti tényezők – fagy, hőhatás, aszály, jégverés. Jelentős tényező a károsító szervezetek – gyomok, állati kártevők, gombák – által kiváltott, valamint a termesztési technológiából adódó hatások, mint például a gyomirtó szerek okozta fititoxicitás.

Az IKR Agrár Kft. kínálatából most olyan termékeket, illetve technológiai ajánlatot mutatunk be, amelyek pozitív, termést növelő hatásai jelentős mértékben a növényeket folyamatosan érő különféle stresszhatások mérséklésében nyilvánulnak meg.

Hi Spore – mikrobiológiai készítmény, amely hazai talajból izolált Trichoderma asperellum gomba T1 törzsét 10 m/m %-ban tartalmazza

A Trichoderma egy növénybarát mikroszkopikus gomba nemzetség. Megtelepedve a gyökerek felületén szimbiózisba kerül a kultúrnövénnyel. A gomba az általa kibocsátott szerves savakkal feltárja a talajban kötött formában lévő foszfort, és pozitívan befolyásolja a növények nitrogén háztartását. Térparazitaként viselkedve, kedvezőtlen mikrokörnyezetet alakít ki a kórokozó gombák és más káros mikroorganizmusok számára, kiszorítva azokat a növény közvetlen környezetéből. Emellett a növényben un. Indukált Szisztemikus Rezisztenciát (ISR) vált ki, azaz immunizálja a növényt, amely ezáltal ellenállóbbá válik mind a károsítók okozta biotikus-, mind az abiotikus, azaz a környezeti tényezők okozta stressz-hatásokkal szemben.

Trichoderma/Sclerotinia szembeoltásos kísérlet lefolyása (oltást követő 1–6. napon)

A Trichoderma gombák jelentős szerepet töltenek be a talajban zajló lebontási folyamatokban is. Például a két fő ”olajos” kultúránkat károsító Sclerotinia sclerotiorum gomba szaporító képleteinek (szklerócium) lebontását jelentősen felgyorsíthatjuk Trichoderma gombaizolátum talajba juttatásával. A termék szántóföldi kultúrában 1,0 kg/ha dózisban, permetezéssel juttatható ki. Felhasználási idő tekintetében rugalmas. Gombaölő szerek kivételével növényvédő szerekkel és levéltrágyákkal kombinációban is kijuttatható.

A termékismertető prospektus elérhető ide kattintva!

 

Amalgerol Essence + Lovospeed termékkombináció

Az Amalgerol Essence összetevői alga- és növényi kivonatok, növényi illó- és egyéb olajok, a növények számára fontos szintetikus aminosavakkal, hormonokkal, mikroelemekkel kiegészítve. Hatása kettős. Egyrészt, kedvezően hat a talajban élő hasznos mikroszervezetek felszaporodására, az egészséges talajélet fenntartására. Másrészt, a növénybe kerülve serkenti a biokémiai és élettani folyamatokat, ezáltal biztosítani tudja a növényeket érő folyamatos biotikus és abiotikus stressz-faktorok okozta káros hatások csökkentését, a növények gyorsabb regenerálódását.

A csomag másik komponense a Lovospeed – egy magas nitrogén tartalmú, magnéziumot, ként és mikroelem-csomagot tartalmazó lombtrágya, amely az intenzív növekedési időszakában harmonikus tápanyagellátásban részesíti kultúrnövényeinket. A talajkörnyezet kedvező alakításával, a növényeket ért stresszhatások csökkentésével, valamint az intenzív tápanyagellátással elért összhatás látványos és meggyőző eredményeket mutat. Az Amalgerol Essence és a Lovospeed együttes alkalmazásakor az előbbi dózisa 2,0-2,5 l/ha, az utóbbié 15-20 l/ha.

Ha Ön is szeretné csökkenteni a termesztett kultúrnövényeit érő káros hatásokat, válassza a IKR Agrár Kft. által forgalmazott növényvédő szereket és levéltrágyákat!

Értékesítőink országos lefedettséggel várják megkeresését:
www.ikragrar.hu

 

Horváth András
Növényvédő szer kereskedelmi üzletág igazgató
IKR Agrár Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!