Pár szóban az evaporatív hűtésről

Agro Napló
Az éghajlati változások hazánkban is egyre nagyobb gondot okoznak a zárt tartási rendszerben üzemelő állattartó telepeknek. A hőségnek betudható elhullásokon felül a termelési mutatók visszaesése is jelentős veszteségeket idéz elő. A védekezés leginkább bevált eszköze az úgynevezett evaporatív hűtési rendszer, vagy köznapi megnevezésén a HŰTŐPANEL!

Milyen hatásmechanizmussal működik a világszerte közkedvelt hűtési mód? Egyszerűen leírva a folyamatot: az épület légbeömlő felületei elé úgynevezett hűtőpaneleket helyezünk el, amin keresztül történik a levegő bejuttatása a belső térbe. A folyamat ugyanolyan körülmények között zajlik le túlnyomásos és elszívásos szellőzési rendszer esetében.

A kulcsszó a folyamatban: a párolgás.

A kinti, szabad levegő hőmérséklete magasabb, mint az épületben lévőé, ideális esetben a páratartalom viszont pont ellenkező arányban van jelen. A folyamatban mindig az éppen aktuálisan legnagyobb energiaszintű vízrészecskék vesznek részt és az általuk felszabadított energia hatására csökken a levegő hőmérséklete. A csökkenés mértéke az állattartásban 6–10 oC közé tehető, ami nagyon komoly teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy az állattartó istállókban több tízezer köbméter levegőt mozgatunk meg óránként. A külső levegő páratartama jelentősen befolyásolja a panelek hatékonyságát, száraz nagy melegben nagyobb csökkenést tudunk elérni, mint párás időben. Az alapvető előnyök, mint az alacsonyabb hőmérséklet, vagy a magasabb páratartalom elérése mellett van még egy nagyon jelentős előnye ennek a hűtési módnak, mégpedig a levegő áramlási irányának a magasabb fokú irányíthatósága. A hideg levegő nagyobb sűrűsége okán lefelé törekszik, ennek következtében a hűtőpaneleken keresztül bejövő oxigénben dús levegő is lefelé törekszik, arra a szintre, ahol az állatok tartózkodnak. Hűtés hiányában a friss oxigéndús levegőt nagyon nehéz az állatok szintjére kényszeríteni, a nem megfelelő oxigénellátásból fakadnak a termelési mutatók visszaesése, rosszabb esetben az elhullás.

A hűtőpanelekben kétfajta betét alkalmazható:

  • cellulózzal bevont papírbetétek, melyek pár perces áztatás után közel 100%-os teljesítményre képesek, és magasabb hatásfokkal üzemeltethetők,
  • műanyag betétek, amelyet hosszabb élettartam jellemez, jobban tisztíthatók fertőtleníthetők, viszont a papírral ellentétben nem képes nedvességet tárolni, így  folyamatos áztatást igényel a megfelelő hűtési eredmény eléréséhez.

A hűtőpanelek használatát minden olyan istállóban javasoljuk, ahol nagy létszámú, nagy állatsűrűségű állomány található (pl. brojler istállók), vagy nagy értékű  tenyészállomány van (pl. fiaztató épület, tenyészkan épület).

Szívesen segítünk kiválasztani
az Ön számára legmegfelelőbb
hűtési módot, forduljon
bizalommal munkatársunkhoz!

  Príma Agro Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!