Hűtőpanelek tisztítása és fertőtlenítése az állattartó telepeken

Agro Napló
A nagy teljesítményű haszonállatok (baromfifélék, sertés) és az egyre gyakoribb hosszú nyári forróság nélkülözhetetlenné tette az állattartó épületek hűtését, az ún. hűtőpanelek alkalmazását. A technológiai fejlesztés azonban itt sem járt együtt a higiéniai, járványvédelmi szempontok figyelembevételével, és az alapvető kérdés, hogy hogyan fogjuk tisztítani és fertőtleníteni az új technológiai berendezéseket sok esetben megválaszolatlan maradt.

Bár jobb lenne, ha már a technológia tervezésénél figyelembe vennék ezeket a szempontokat, sikerült kidolgoznunk olyan tisztítási és fertőtlenítési lépéseket, amelyekkel hatékonyan el lehet távolítani a hűtővíz-keringető rendszerből a szerves és a szervetlen lerakódásokat, szennyeződéseket. Amellett, hogy ezek jelentősen rontják a hűtőpanelek hűtési teljesítményét, mindig fenn áll a lehetősége annak, hogy a szennyeződésekben megbújó kórokozók – amelyek származhatnak mind a külső környezetből, mind az előző állatállományból – a levegőárammal bejussanak az épületekbe, és megfertőzzék az állatokat.

Használatban lévő hűtőpanelek, tisztításra várva

A hűtőpanelek tisztításához és fertőtlenítéséhez azonban nem elég egy jó tisztító- és fertőtlenítőszer, további különleges követelményeknek kell megfelelniük:

  • Először is nem károsíthatja a hűtőpanel anyagát, akár papírból, akár műanyagból készült. Hiába lesz tiszta, ha utána sok-sok millió forintba kerül a kicserélésük.
  • Az illékony hatóanyagok sem jók, mert ezek az elpárolgó vízzel együtt elpárolognak, és a naponta akár több köbméternyi vízzel együtt folyamatosan pótolni kellene a szereket is, bonyolulttá és gazdaságtalanná téve az egész folyamatot.
  • Végül az is szempont, hogy lehetőleg egyszerre lehessen megtisztítani a hűtőpaneleket mind a szerves, mind a szervetlen lerakódásoktól, ne kelljen két külön munkafolyamatot végrehajtani.

Ezeknek a különleges feltételeknek tökéletesen megfelel az Aqua-Clean és a Panaclean Acid termékek, amelyeknek az 1-1%-os oldatuk összeönthető és egyszerre egy munkafolyamattal alkalmazható. Az Aqua-Clean a szerves lerakódásokat, a Panaclean Acid pedig a szervetlen vízkőlerakódásokat segít eltávolítani. Mivel nem illékonyak, nem távoznak a rendszerből az elpárolgó vízzel együtt, a kezdeti koncentráció hosszú ideig fennmarad és kifejtik hatásukat, folyamatos adagolásukra nincs szükség. Sem a papír-, sem a műanyag hűtőpanelt nem károsítják.

Frissen telepített hűtőpanelek maximális hatékonysággal

A szerek hatékony alkalmazásának van még egy pár trükkje, amelyet a helyszín, a hűtőpanel típusa és a szennyezettsége szerint kell alkalmazni, ezért érdemes a szaktanácsadóinkkal a munkafolyamat elindítása előtt konzultálni.

Az Aqua-Clean és a Panaclean Acid alkalmazásával lehetővé válik a hűtőpanelek hűtési hatékonyságának folyamatos biztosítása, és használatukkal meg lehet szüntetni a haszonállatok egyik jelentős fertőzési kockázatát a hűtőpanelek irányából.

Javasoljuk, hogy a hűtőpanelek tisztítását és fertőtlenítését még használatbavétel előtt végezze el. Miután az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, akár már nyár elején is egyik napról a másikra betörhet a hőség, ezért ajánlatos már tavasszal a hűtőpanelek felkészítése a meleg nyári napokra! 

Az Aqua-Clean és a Panaclean Acid termékek megvásárolhatóak webshopunkban is: www.haszonallat.hu, vagy forduljon szaktanácsadó kollégáinkhoz bizalommal!

dr. Sághy Tibor
állatorvos, szaktanácsadó

A cikk szerzője: dr. Sághy Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!