2024. május 29. szerda Magdolna

Fókuszban a durumbúza

Agro Napló
Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát és meg is fizeti! Az idei évben szinte sose látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára.

Azon termelők akik nem pártoltak el a durum termesztésétől az elmúlt években, most nagyon szép profitot érhettek el a learatott termény eladásakor. A fontos paraméterek a fehérjetartalom, az üvegesség és a hektóliter súly, melyekkel az idei évben nem voltak gondok. A fehérje minősége is fontos nem csak a mennyisége. A W és a P/L értékek is fontosak egy durum búza minőségének meghatározásakor.

A Lajtamag Kft. kínálatában van két olyan kiváló durum búza fajta, amelyek minőségben és termőképességben is megfelelnek a sikeres keménybúza termesztés kritériumainak. Mindkét fajta 7 tonnás üzemi átlagot produkált a cég saját területein. A LUPIDUR Ausztriában a legmagasabb termésátlagokat mutató durum búza fajta. Magas termőképessége mellett kiemelkedő tulajdonsága a télállóképessége, amiben szintén a legjobb besorolást kapta. Hazai körülmények között is számos helyen termett akár jobban is, mint az aestivum búzák. A LUPIDUR a kalászfuzárium ellen kimagaslóan ellenáll.

A LUNADUR fajta a Lupidurhoz hasonlóan rendkívül jó télállósággal bír. Beltartalmi paraméterei nagyon jók, termőképessége is kimagasló a durumbúzák közül.

A minőségi búzafajták még mindig egyik jeles képviselője az ANTONIUS. A jó hektoliter súlya mellett a kiemelkedő fehérjetartalom jellemzi. Emellett a sikértartalom és az esés száma, és a P/l száma is a prémium kategóriába sorolja. Ezek a paraméterek rendkívül fontosak az olasz malmok számára, akik név szerint keresik az Antonius búzát. Egészséges fajta, amely magas száron érik, de megdőlésre nem hajlamos.

Minőségi búzáink új képviselője a szuperkorai IS AGILIS. Az árpákkal érő fajta beltartalma kimagasló és a rendkívül korai betakaríthatóságának köszönhetően nagy biztonsággal betakarítható, megőrizve fehérje és sikér tartalmát.

A bőtermő fajták közül az ACTIVUS és TIBERIUS fajtát kínálja cégünk a gazdáknak. Ez egy korai, magas termőképességű fajta, melyben a magas termésátlaghoz általában malmi minőség párosul. Egészséges fajta, amely meghálálja az intenzív gazdálkodást.

Az elmúlt években általában a fő kérdés, ami a gazdákban megfogalmazódott, hogy „mit vessek”? Bőtermő fajtát gyengébb beltartalommal, mert a piac úgy sem fizeti meg a minőséget, vagy javító búzát, remélve, hogy megéri és megfelelő felár lesz a minőségi búzára? A legjobb megoldás ha porlasztjuk a kockázatot és mindkettőből vetünk. Azonban akad egy alternatív megoldás a Lajtamag kínálatában.

A bőtermő képesség és a kimagasló beltartalmi paraméterek a FALADO fajtában egyesülnek. A rendkívül jó termésstabilitás, nagy terméspotenciállal és jó beltartalmi paraméterekkel egészül ki. Középmagas száron érő, egészséges, megdőlésre nem hajlamos fajta. Télállósága nagyon jó.

Fogytán a zöldítő keverékek!

Cégünk meghatározó az aprómagok, és a zöldtrágyák területén.

A tudatos gazdának nagyon fontos tényező a vetésforgójában a zöldítő keverékek használata, hisz ezzel meg tudja őrizni, vagy javítani a termőterülete vízháztartását, termőképességét, laza szerkezetét. Az állandó keverékeink mellett folyamatosan figyeljük a termelők igényeit és tudatosan állítjuk össze egyedi komponenseinkből a szakmailag alátámasztott keverékeinket. Tudatos zöldítés = jobb talajszerkezet.

A zöldítő keverékek rendelésének célegyenesébe értünk. Keresse kollegáinkat, akik segítenek a megfelelő keverék, illetve kalászos vetőmag kiválasztásában.

Válassza az extra profitot és termeljen a Lajtamag Kft.-nek BÍBORHERÉT, és egyéb aprómagokat. Mindamellett, hogy rendkívül jó elővetemény, és szálas fehérje támogatást lehet utána igényelni.

Kollegáink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

Keverékeinkről bővebben a www.lajtamag.hu/vetomag/zoldtragya-keverekek olvashat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

Zöldítsen a Lajtamaggal!

Zöldítsen a Lajtamaggal!

A Lajtamag Kft. a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hisz...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?