Don-Q – a „speciális” kalászfuzárium elleni készítmény

Agro Napló
2019-ben komoly problémák adódtak a kalászfuzáriummal Magyarországon. Minden megyét kisebb-nagyobb mértékben érintett ez a járvány, rendkívül súlyos volt a helyzet Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. Az őszi búza kalászhányás-virágzás időszakában csapadékos, hűvös volt az időjárás az elmúlt évben, az első fuzárium tünetek így viszonylag korán, már tejes éréskor megjelentek. Nem volt ritka a 4000–6000 ug/kg toxinszint a betakarított őszi búzákban.

A kalászfuzáriózis (1. kép) kialakulását a kalászon megfigyelhető kifehéredett, terméketlen kalászkák jelzik, melyeken rózsaszín spórák is láthatók. A mikotoxinok közül a fuzáriumtoxinok igen elterjedtek, hazánkban a leggyakoribb a DON vagyis deoxinivalenol toxin. A Fusarium penészgomba fajok emberre és állatra is egyaránt veszélyesek. A fuzáriumtoxinok jelentős része már a szántóföldön termelődik és szennyezi a gabonát, és ami lényeges, a gabonából utólag toxint eltávolítani nem lehet, legfeljebb különféle tisztítási, malomipari eljárásokkal csökkenthető valamelyest. Ezért van rendkívül fontos szerepe a megfelelő készítménnyel, megfelelő időben elvégzett kalászvédelemnek. A feldolgozatlan búza esetében a határérték 1250 ug/kg. Ennél lényegesen magasabb értékekkel is szembesültek a termelők 2019-ben. Ez nyilván befolyásolta a felvásárlás mértékét és árát. Sokan, akik fegyelmezett és megfelelő szer megválasztásával jó minőségű búzát állítottak elő, sajnos nem egy esetben mégis rosszul jártak, hiszen ugyanabban a magtárban a rossz minőségű fuzáriumos, magas toxinszintű búzával együtt került betárolásra. Így a búzájuk eladásával mégsem boldogultak, hiszen a mintavételezéskor a közösen tárolt termények nem szétválaszthatók, így maradtak a magtárakban. Mára ezen búzatételek is gazdára találtak 20–25%-kal alacsonyabb árakon az augusztusi étkezési búza árához viszonyítva.

1. kép: kalászfuzárium

Amiben a DON-Q több, mint jó néhány piacvezető kalászos fungicid, hogy ez a termék fuzárium specialista. A DON-Q alkalmazásával egyedülálló módon védekezhetünk a kalászfuzáriózis ellen, illetve a toxinok képződése ellen. Kettő az egyben: a DON-Q szisztemikus hatóanyaga a tiofanát-metil, mely karbendazim prekurzor. A tiofanát-metil két ponton fejti ki hatását. Gátolja a fuzáriumgomba fejlődését, ugyanakkor blokkolja a fuzáriumgomba légzését is. A légzésében gátolt fuzáriumgomba minden erejét a túlélésre fordítja, ezért nem marad energiája a toxintermelésre: ez a TOXINSTOP tulajdonság. Ezért van az, hogy ha már látunk fuzáriumos kalászokat és akkor van lehetőségünk védekezni, a DON-Q még akkor is segíteni fog, hiszen a toxinszintet rendkívül alacsonyan tudja tartani. A gomba toxintermelő képessége kísérletekben már 1 ppm hatóanyag-koncentráció mellett is 90%-os csökkenést mutat. Mivel a tiofanát-metil metabolizációja karbendazimmá folyamatos, kiegyenlítetten és hosszú ideig biztosított a növényben a hatékony karbendazim-koncentráció.

A megfelelő termékkel történő kalászvédelem mellett rendkívül fontos szerepe van a fajta megválasztásának (tekintettel a fuzáriumra való fogékonyságra), a csávázásnak (a Biosild Top és a Biosild Duo kiváló megoldások), az előveteménynek (kalászos vagy kukorica nem szerencsés), a megfelelő agrotechnikának és természetesen az időjárásnak (hőmérséklet és csapadék) és mindezek mellett talán a legfontosabb a fuzárium elleni védekezés időpont megválasztása és a kijuttatástechnológia!

Dr. Békési Pál mindenki által ismert és elismert szakember véleményével egyetértve, miszerint a kalászfuzárium elleni védekezés egyik legfontosabb kritériuma a megfelelő készítménnyel, megfelelő időben történő védekezés… a búza virágzáskor a legfogékonyabb a fuzárium-fertőzésre…  De: sietve hozzá kell tennünk, hogy a kikalászolt, de még nem virágzó búza fogékonysága nem sokkal marad el a virágzó búzáétól.” (Dr. Békési Pál)

Kalászolástól viaszérésig folyamatos fertőzésnek lehet kitéve a növényállományunk. Ez egy körülbelül 5 hetes időtartam, amikor mindenképpen biztosítanunk kell a védelmet. Ma Magyarországon a fuzárium ellen engedélyezett készítmények jó hatékonysága átlagosan 2–4 hétig tart, időjárás függvényében. Ezért a kijuttatás időpontjának megválasztásával tudunk esetleg „nyújtani” a tartamhatáson. Vagyis ha erőteljesebb harmatképződés vagy esősebb az időjárás akkor már kalászhányáskor vagy a virágzás kezdetén el kell végeznünk a fungicides kezelést. Amennyiben száraz, meleg, csapadékszegény az időjárás megvárhatjuk a teljes virágzást, így napokat nyerhetünk a tartamhatást tekintve.

A DON-Q  500 g/l tiofanát-metil hatóanyag-tartalmú fungicid kb. 30 nap alatt bomlik le teljesen a növényben, ez tehát egy 4 hetes időszak, amíg a megfelelő védelmet tudjuk biztosítani. Kihangsúlyozva, hogy egyedülálló abban a tekintetben is, hogy megállítja a toxin termelését a gombának.

A létavértesi székhelyű Léta-50 Kft. ügyvezetője és növényvédelmi szakirányítója Szima György (2. kép), aki 2016 óta használja kalászfuzárium elleni védelemre a DON-Q-t. Kértem, mutassa be a gazdaságot és mondja el a tapasztalatait, véleményét a termékkel kapcsolatban.

2. kép: Szima György

„A Léta-50 Kft. Létavértesen, Hajdú-Bihar megyében a keleti határ mentén, az Érmelléken lévő mezőgazdasági vállalkozás, mely 1600 ha-on gazdálkodik. Növénytermesztés és mezőgazdasági szolgáltatás a fő tevékenységünk. Őszi búzát, napraforgót és kukoricát termesztünk.

Őszi búza vetésünk minden évben 400 ha-on történik, mellette további 300 ha-on növényvédelmi szaktanácsadást folytatok. A fuzáriumfertőzés minimalizálása végett már csak napraforgó után vetjük őszi búzáinkat, melyet Biosild Top készítménnyel csáváztatunk. Évjárattól függetlenül 2-szeri fungicides kezelés van tervezve és elvégezve. Korábban is és napjainkban is (lásd 2019 év) komoly problémát jelentett térségünkben a kalászfuzáriózis és az ellenük történő védekezés. 

2016-ban a Sumi Agro Hungary Kft. képviselője – Fodor Judit – mutatta be az őszi kalászosokban alkalmazható termékeiket, melyből a kalászvédelemre – fuzárium ellen – kifejezetten ajánlott DON-Q nevű készítményükre lettem figyelmes. A készítmény hatásmechanizmusa – a gomba fejlődésének és légzésének gátlása –, hosszan tartó hatása, formulációja, kezelhetősége (é.v.i:nk) valamint az ár-érték aránya az, mely meggyőzött. Az első évben 100 ha-on próbáltam és figyeltem hogyan dolgozik a termék, nyilván a 2016–2018 esztendőkben közel sem volt olyan fuzáriumnyomás, mint a 2019-es esztendőben, de tavaly is épp olyan jól állta a sarat, mint a korábbi kevésbé járványos években. 2017 óta a teljes felületen ezt a technológiát használjuk. A virágzás kezdetén juttatjuk ki a DON-Q-t 1,0 l/ha dózisban, melyet kiegészítünk egy zászlós levél védelmét szolgáló készítménnyel is, általában tebukonazollal. A kalász minél hatékonyabb bevonása és borítottsága érdekében tesszük hozzá a Spur nevű adjuvánst, amely egy poliéterrel módosított trisziloxán. Még így kombinációban is sokkal kedvezőbb a hektárköltsége, mint más fuzáriumra javasolt fungicideknek, ami nem elhanyagolható szempont a gyenge felvásárlási árakat tekintve. Rendkívül fontosnak tartom a kijuttatástechnológiát is, hiszen hiába egy jó termék, ha nem megfelelően van kijuttatva. A cégünknél 2 db Kertitox 3000/18-as vontatott szántóföldi permetezőt használunk (3. kép), melyeket kalászvédelemhez Teejet AITTJ60, 11005VP kettős lapos szórású fúvókákkal szerelünk fel. Elvem az, melyet kollégáim be is tartanak, hogy minimum 300 l/ha lémennyiséggel juttassuk ki az adott készítményeket.

A 2019-ben a betakarítást követően a raktárba került búzáink – vállalkozásunké és a szaktanácsolt termelőinké is – DON-toxin-tartalma lényegesen a megengedett határérték alatt volt, melyet így étkezési búzaként tudtunk értékesíteni.”

3. kép: kalászvédelem Fodor Judit
szaktanácsadó, mérnök-üzletkötő
Hajdú-Bihar megye

A cikk szerzője: Fodor Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!