2024. május 5. vasárnap Györgyi

A takarmányértékesülést valamint a jövedelmezőséget javítják

Agro Napló
A belek jó egészségi állapota jobb tápanyag-emészthetőséget, ezáltal jobb takarmányértékesülést is jelent. A takarmányértékesülésre emellett még számos tényező hat, például a menedzsment, a tartási körülmények, az állat neme, genetikája és takarmányozása.

A BIOMIN-nál azon dolgoznak a szakemberek, hogy a takarmányértékesülést a takarmányozás területén eddig szerzett tudásukkal és kipróbált, a tápanyagok emészthetőségének növelését segítő kiegészítőkkel javítsák. A legújabb eredményekről májusban a Biomin Magyarország Kft. egy szakmai konferencián számolt be a hazai gazdálkodóknak „A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel megrendezett fórumon. A BIOMIN szakemberei a résztvevőket a legfrissebb információkkal ismertették meg a növényi alapú takarmánykiegészítők területén. A rendezvény középpontjában a cég új Digestarom® DC terméksorozata állt.

Dr. Jakab Gábor, a Biomin Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Digestarom® DC fejlesztése már sokkal korábban elkezdődött, ugyanis a terméken belül a BIOMIN hasznosította korábbi hasonló termékeinél szerzett tapasztalatait, így alkalmazta a Biomin® P.E.P. valamint a Digestarom termékeinél már kifejlesztett hatásmechanizmusokat, így az újonnan kifejlesztett Digestarom® DC-ben ötvöződnek a két korábbi termékcsoport előnyös hatásai. Az új termékben a növényi hatóanyagokat egy kettős kapszulába zártuk, amely biztosítja azoknak a bélrendszer teljes hosszában való felszabadulását. A Digestarom® DC így a lehető legkedvezőbb hatást fejti ki a takarmányfelvétel javítására, az emésztőenzimek elválasztására, az emésztőrendszer mikroba-populációjának fenntartására, a bél gyulladásos folyamatainak csökkentésére, valamint a jobb tápanyagemésztésre.

A legfontosabb az – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató –, hogy a Digestarom® DC már több mint egy éve a távol-keleti piacokon van, és igen nagy sikert arat, amit az is jelez, hogy ott, ahol ezt alkalmazzák, a terméket egyszerűen csak „takarmány­átalakítónak” nevezik. Mindez pedig jelentős pozitív referencia a Digestarom® DC-re vonatkozóan. A Digestarom® DC-vel bizonyítottan gazdaságosabbá lehet tenni az állattartást, mivel a takarmányozás olcsóbbá válhat. Így érzékelhetően csökkenthető a takarmány fehérjetartalma, mert hatékonyabb a fehérjeemésztés, de jobb a zsíremésztés és a keményítő emésztése is. Azaz a Digestarom® DC hatásmechanizmusa abba az irányba hat, hogy minél egészségesebb bélflóra, minél egészségesebb és stabilabb működésű bélrendszer alakuljon ki annak érdekében, hogy a takarmányok emésztése jobb legyen, növelve az állattartás hatékonyságát, gazdaságosságát, profitabilitását. A Digestarom® DC bizonyított már számos országban a baromfi- és sertésállományokban is.

Dr. Ozsvári László, az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezető docense videóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy az esetleges állategészségügyi problémák megoldása azért igen fontos, mert a felmerülő gondok jelentősen ronthatják a hizlalás eredményességét mind a sertés-, mind pedig a baromfitartásban. Példaként hozta, hogy a takarmányértékesülés akár 10 százalékos romlása is bekövetkezhet egy anomália esetén, ha 30 kilogrammról 110 kilogrammra hizlalják az állatot. Ennek során kilogrammonként 80 forintos takarmányárral számolva mintegy 2000 forint költségnövekedés is lehet a következmény. Az így bekövetkezett veszteség pedig gyakran a bélbetegségek miatt következik be.

Dr. Nicole Reisinger, a BIOMIN GmbH kutatója a haszonállatok bélhámvédelmi funkciójának fontosságáról tartott előadást. Ebben felhívta a figyelmet arra, hogy igen nagy jelentősége van a szervezet működése szempontjából a tápanyagok optimális emésztésének és felszívódásának, mivel így a szervezet immunrendszerének működése is kedvezőbb lehet. A bélrendszer ugyanis gátat képez a szervezet és a környezet között. A bélrendszer az élő szervezet első védelmi vonala a toxinok és a patogének elleni harcban.

Kiemelte: A károsodott védelem ugyanis gyulladásos folyamatokhoz vezet a szervezetben, és a gyulladásos folyamatok csökkentik az állatok teljesítményét és jólétét is. Rámutatott: a stresszhelyzetek – például a takarmányváltás – rontják a bél védelmi funkcióját. Így a bél védelmi funkciójának erősítése létfontosságú az állatok egészségének megőrzésében, fenntartásában. Ez pedig alapfeltétele a gazdaságos, hasznot hozó állattartásnak.

Wolfgang Kaul, a BIOMIN GmbH kiemelt ügyfél menedzsere, aki a növényi kiegészítők költséghatékonyságáról, megtérüléséről beszélt, megjegyezte, hogy a helyesen használt növényi eredetű adalékok, így a Digestarom® DC terméksorozat helyes használata az állattartásban igen hasznos, mert csökkenti a gyulladások kialakulásának lehetőségét az állatokban. Emellett a Digestarom® DC terméksorozat javítja az állatok takarmányhasznosítását és elősegíti növekedésüket. Továbbá optimalizálja a takarmányköltségeket és a megtérülést is, valamint csökkenti az állattartás medikációs – azaz orvosi és gyógyszer – költségét is.

Antonia Tacconi, a BIOMIN GmbH növényi adalékainak globális termékmenedzsere előadásában kitért rá, hogy a Digestarom® DC Xcel-el Magyarországon is folyt kísérlet a Kaposvári Egyetem Állattenyésztési és Környezettudományi Tanszékének közreműködésével. A kísérlet eredményeként az átlagos takarmányfelvétel kedvezőbb lett, ami nagyobb élősúlyt eredményezett az állatoknál, ami egyértelműen a jobb takarmányértékesülést bizonyította. Emellett a kísérleti állatoknál az elhullás is alacsonyabb volt. Ez gazdaságilag szintén előnyös. A Digestarom® DC komplex hatásmechanizmusa biztosította a bél megfelelő működését, így növelve az állat teljesítményét. A Digestarom® DC egymást kiegészítő hatáskombinációja az innovatív Duplex Capsule® technológiának köszönhetően a malacoknál étvágyfokozó és emésztőenzim elválasztó hatású volt, javítva a bélbaktériumok működését és a bélrendszer védelmi funkcióját is.

Tenke János, a BONAFARM sertéságazat takarmányozási vezetője rámutatott: a cink-oxid terápiás dózisú felhasználása a malactakarmányozásban az Európai Unióban 2022 után tilos lesz. Ezért kiemelt feladat, hogy olyan alternatív megoldásokat dolgozzanak ki a szakemberek, amelyek alkalmazásával a malacok teljesítménye továbbra is fenntartható. A szakember szerint a BIOMIN két termékének használata (Digestarom® DC Xcel és Biotronic® TOP 3) a malactakarmányokban biztosíthatja a költséghatékonyságot és csökkentheti az elhullást, így alternatívát jelenthet a szóban forgó probléma megoldására.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!