Ivóvíz savanyítása szerves savakkal – megoldás a választást követő hasmenés elkerülésére

Agro Napló
A sertésállományok egészsége és megfelelő teljesítménye növeli a sertéstenyésztés nyereségét. Ennek érdekében a gazdák a lehető legmodernebb technológiával rendelkező istállókat szeretnék üzemeltetni, az állatokat a legjobb minőségű takarmánnyal szeretnék ellátni, és a legkiválóbb genetikájú sertéseket szeretnék tartani.

Könnyen megfeledkeznek viszont a legfontosabb „tápanyagról”, az ivóvízről, melyből a jószágok legalább kétszer annyit igényelnek, mint szilárd takarmányból. Az ivóvíz savanyításával a víz pozitív hatással van a sertések teljesítményére, segítségével csökkenthető az itatásra kerülő víz bakteriális terheltsége és kevesebb az esélye a „biofilm” réteg itatórendszerben való lerakódásának.

A víz PH-értékének csökkentése

A takarmányokhoz képest a víz pufferhatása nagyon csekély. Az egyetlen paraméter, amelynek jelentősebb a hatása, nem más, mint a víz keménysége. Ha olyan ivóvíz-savanyító terméket alkalmaznak, amelynek csupán egyetlen sav összetevője van, akkor az nagyon gyorsan csökkenti a víz kémhatását, és ha az adagolt mennyiség is túl magas, akkor negatív eredményhez vezet (csökken az állatok vízfelvétele és ennek következtében csökken a teljesítményük is). Olyan termék használata javasolt, amely több szerves savat is tartalmaz, melyek szinergikus hatásúak. Ezeknek a szerves savaknak a puffer hatása csak lassan csökkenti a víz pH-értékét, ráadásul jelentősebb az antibakteriális hatásuk, a kezelt víz ízletesebb lesz az állatok számára, és kevésbé korrozívak az itatórendszer elemeire.

Hogyan működnek a szerves savak?

A szerves savak általános képlete R-COOH (nem disszociált forma). A disszociáció során proton (H +) választódik le, amely csökkenti a környezet pH-értékét. A pKa-érték (savi disszociációs állandó) az a pH, amelynél a a szerves savak 50%-a már disszociált formában van. Ez a pKa-érték minden egyes szerves sav esetén különböző. Az alacsonyabb kémhatás miatt a patogén baktériumok növekedése (például E. coli, Salmonella spp és Campylobacter spp) gátolt, a jótékony baktériumok növekedése (például tejsavbaktériumok) pedig stimulálódik. A szerves savak nem-disszociált formában képesek bejutni a mikrobasejtbe (1. ábra).

A sejtbe jutva a sav felszabadítja a protont lúgosabb környezetben, melynek eredményeként a sejt pH-ja csökken. Ezáltal befolyásolja a mikrobiális anyagcserét, gátolva a fontos mikrobiális enzimeket, és arra készteti a baktériumsejtet, hogy a protonok felszabadításához használjon energiát, ami sav anionok intracelluláris felhalmozódásához vezet. Ha a vizet savanyítják, a pH a sertések emésztőrendszerében is csökken, melynek pozitív hatása különösen a gyomorban és a vékonybélben érvényesül. (1. táblázat)

Kontrollálja a választáskori hasmenést

A választás táplálkozási-, környezeti-, szociális- és pszichológiai feszültségekkel is jár a malacok számára, jelentős hatással vannak a takarmányfelvételre, az emésztőrendszer fejlődésére, és a választáskori takarmányváltozáshoz való alkalmazkodásra. A malacok gyomor-bél morfológiája drasztikusan megváltozik választáskor. Ebben az időszakban a bélbolyhok magassága csökken a laktobacillusok számának átmeneti csökkenésével, a coliformok száma pedig növekszik.

Felszívódási zavar

Sok, éppen csak elválasztott malac mutat malabszorpciós tüneteket, amely nem fertőző hasmenés, hanem jellemzően a zsírsavak és a szénhidrátok fokozott kiválasztódása a bélsárban, és degeneratív változások a vékonybél bélbolyhaiban. Az esetek többségében opportunista kórokozók okozzák a választás utáni hasmenés szindrómát.

A választás utáni rendellenességek fő oka az, hogy a választott korú malacok még nem rendelkeznek a megfelelő savasság eléréséhez elegendő saját sósavkapacitással.

Emiatt a gyomor pH-értéke a takarmány elfogyasztását követőn legalább két órával 4-5 közötti pH-értékű marad, ebben az időszakban a száraz anyag több, mint fele már átjutott a gyomorból a patkóbélbe; így az ebből adódó nem megfelelő emésztés és magas baktériumszám könnyen választáskori hasmenéshez vezethet.

Szerves savak egyszerűen adagolhatóak a sertések ivóvizéhez adagolószivattyúval, segítségükkel a gyomortartalom gyorsabban eléri az optimális 3 pH körüli értéket, ahol a pepszin enzim optimális hatékonysággal rendelkezik.

Összegzés

Szerves savak adagolása a választás utáni időszakban támogatja a malacokat és jótékony hatással van egészségükre és teljesítményükre, így ivóvízben ivóvíz-savanyításra történő használatuk rendkívül előnyös, mert jobb a pufferkapacitásuk és az antibakteriális aktivitásuk, ízletesebbé teszik az állatok ivóvizét és kevésbé korrozív hatásúak.

Litz Tamás
HAT-AGRO Higiénia Kft.
Forrás: Bart Danneels, termékmenedzser, CID LINES

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Legutoljára tavaly márciusban írtam cikket a témában, akkor Bács-Kiskun megyében a kórokozó egyik altípusának (H5N8) megjelenését igazolta a hatóság e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!