Készüljünk a gabonák tavaszi tápanyag-utánpótlására!

Agro Napló
A növény levelein keresztül történő tápanyagfelvétel lehetőséget nyújt a tápanyagok ezúton történő utánpótlására, azaz a lombtrágyázásra. Melyek ezek a technológiai előnyök? Mennyivel eredményesebb ezzel a termesztés, mennyiben járul hozzá, hogy több és minőségibb termést érjünk el? Ennek összefoglalására és a 3-4 hónap múlva aktuális gabona lombtrágyázásra hívnám fel a figyelmet.

Tudta-e, hogy.....

... a levélen keresztül a növények számára szükséges makroelem mennyiség 2–3%-a, a mezoelemek 10–15%-a, a mikroelemek több mint 90%-a vehető fel? Ez jól kihasználható lehetőséget teremt a növény fejlődésének kritikus időszakában a lombon keresztüli táp­anyag-utánpótlásra. A YaraVita Gramitrel 604 g/l hatóanyag-tartalmával, 3 l/ha dózisban történő kijuttatásával nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gabonák kellő mennyiségű mezo- és mikroelem-ellátást kapjanak a korai, bokrosodás körüli időszakban.

...a lombtrágyával kijuttatott tápanyag közvetlenül és azonnal hat? A levélzetre kijuttatott tápanyag szinte azonnal a levél felületéről a levélsejtekbe kerül. Ennek két előnye van. Egyrészt a hiánytünetek rögtön és hatékonyan orvosolhatók, másrészt a termés mennyiségének és minőségének javítására is lehetőség nyílik. A YaraVita Gramitrel összetételét úgy fejlesztették ki, hogy az a gabonák mikroelemigényét mind tápelem-összetételében, mind mennyiségében fedezze. A mellékelt ábrán látható, hogy minden elemnek megvan a maga szerepe a növény fejlődésében. A réz, cink, mangán fontos enzimalkotóként szerepet játszik a szénhidrát és fehérjeképzésben, azaz a minőségi termés előállításához ezek is nélkülözhetetlenek. Lombtrágyás kísérleteink igazolják, hogy a jól időzített egyszeri kezeléssel is 7–8% terméstöbblettel számolhatunk.

...a lombtrágyázás a talajból való táp­anyagfelvételt is fokozza? A talaj tápanyag­ellátottságától függően a levélen keresztül felvett tápanyag fokozza a növény anyagcsere-folyamatait és azok hatása a gyökér tápanyagfelvételére is kihat. A YaraVita Gramitrel formulációjának köszönhetően 60–90 nap hatástartammal is rendelkezik, ezért folyamatos és egyenletes tápanyagellátást biztosít.

...lombtrágyázáskor a talajban való megkötés és kimosódás veszélye nem áll fenn? Egyes talajtípusok esetében bizonyos mikroelemek talajon keresztüli pótlása körülményes, vagy költséges. Ennek megfelelő és leghatékonyabb módja a lombtrágyázás.

...lombon keresztüli táplálás hatása kevésbé függ a csapadéktól? A talajból történő tápanyagfelvétel feltétele a megfelelő mennyiségű víz. Ha a termesztett növény különösen tápanyagigényes fejlődési szakasza (korai bokrosodás, kalászhányás) hosszabb száraz periódussal párosul, akkor különösen indokolt a lombon keresztüli táplálás.

...a Yara lombtrágyák keverhetőségét nagyon egyszerűen ellenőrizheti? A www.tankmix.com weboldalon vagy az ingyenesen letölthető TankmixIT mobilapplikáció segítségével pillanatok alatt ellenőrizheti a YaraVita lombtrágyák egymással, vagy növényvédő szerekkel történő keverhetőségét.

Bár a lombtrágyázás nem hellyettesíti a makroelemek talajon keresztül való teljes utánpótlását, de mint lehetőséggel számolni kell. A két fejtrágyázás közé időzített, növényvédő szeres kezeléssel együtt elvégzett lomb­trágyázás ár/érték arányban is kedvező YaraVita Gramitrel-lel mindenképp eredményes lehet.

Tóth Milena
Yara szaktanácsadó
+36 30 883 0731

A cikk szerzője: Tóth Milena

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!