Új hibridek a Gabonakutató kínálatában

Agro Napló
A hagyományokhoz hűen, fajtabemutatóval egybekötött országos szakmai napot tartott a Gabonakutató Nonprofit Kft. Kiszomboron.

Pont egy év telt el Dr. Szarka Béla ügyvezetői kinevezése óta, aki a vállalati struktúra, a kutatás, és a portfólió kialakítás területén ígért változtatásokat a nagy múltú intézetnél. Az ügyvezető lapunknak kiemelte, az elmúlt egy esztendő alatt a szervezeti hatékonyság megvalósításában értek el nagy eredményeket, ahol új vezetői szintek kialakításával és teljesítményértékelési rendszer bevezetésével egy egységes, felelősökkel és határidőkkel átszabott eredményorientált szervezet éledt újjá.

Dr. Szarka Béla

Nagy kihívás volt a kereskedelem kiemelése a korábbi vetőmag-termelési egységek beosztott szerepéből. Emellett a marketing szerepét hangsúlyozta az ügyvezető, ami az eddigi kereskedelmi beosztásából az önálló termék- és piaci  stratégiai szempontok és javaslatok kialakítása céljából lett önállósítva. A termékmenedzseri feladatkör kijelölése a kutatói termékinformációk szintetizálására, a kereskedők informálásának támogatására valósult meg. Átütő eredmény, hogy a piaci igényeket tudatosan építik be a nemesítési programokba, illetve a kutatóknál felhalmozódott, széttagolt információk kereskedelmi szempontok alapján kerülnek összegzésre. Az új piaci lehetőségek felkutatásával és a már meglévők erősítésével Romániában, Ukrajnában, Oroszországban és Kazahsztánban erősítette a Gabonakutató keleti piaci pozícióját, továbbá a kutatási kapcsolatok kibővítésével (francia, orosz, szerb) újabb kereskedelmi lehetőségek kiaknázására összpontosítanak.

A szántóföldi bemutatón Virágné Pintér Gabriella, a cég kereskedelmi vezetője kalauzolt bennünket.

Virágné Pintér Gabriella

Kukoricában a szuperkorai hibridek kiemelt szerepet töltenek be a Gabonakutató kínálatában. Hazánkban elsősorban a másodvetésben van szerepük, a legnagyobb terméssel rendelkező GKT3213 hibridük másodvetésű silóként használható, de akár fővetésben szemesként is megállja a helyét. Az idei évben már több helyen betakarították, a FAO 240 kukoricához képest a 10 tonna/ha feletti termése egészen kiemelkedő.

A silóhibrideket is kiemelten kezelik – mutatott rá Virágné Pintér Gabriella –, az új GK Silostar idén volt a termelésben először jelentős területeken. Nagyon jó beltartalmi paraméterekkel rendelkezik, magas energiatartalmú siló készíthető belőle.

Napraforgóban az elsődleges nemesítési cél a kiemelkedő termés, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és a magas olajtartalom. Ezeket a tulajdonságokat kell ötvözni a gyomirtó szer rezisztenciával – hangsúlyozta a kereskedelmi vezető. A kínálatukban egy Clearfield Plus hibrid, a GK Petrus CLP, valamint az új elismerésű GK Milia CL található. Mindkét hibrid korai, magas, 50% körüli olajtartalommal rendelkezik. A bemutatóban több új fajtajelöltet is láthattak az érdeklődők, amelyek elismerése 1-2 éven belül várható.

Ebben az évben két új silócirok hibriddel jelentkeztek, melyeket már a termelésben is teszteltek. A GK Erik és GK Balázs kiváló állóképességű és nagyon jó szárú cirkok, termésük eléri a 80 tonnát hektáronként. Az idei aszályos augusztust is zölden vészelték át.

Egy új szemescirok fajtajelöltet is bemutatott a Gabonakutató, amelynek különlegessége, hogy fehér magvú, alacsony, könnyen betakarítható. Hamarosan már a nagyüzemek számára is elérhető lesz.

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület idei Road Show-jának valamennyi helyszínén megtekinthették az érdeklődők a szegedi szójafajtákat. A több helyszínes fajtabemutatók jelentősége abban rejlik, hogy eltérő termőhelyi adottságok között bizonyíthatnak genetikáik.

A szójának ideálisak voltak idén a körülmények – hangsúlyozták Kiszomboron. A kínálatuk lényege, hogy minden körülmény közé ajánlják fajtáikat. A legerősebb, déli szójás területekre elsősorban a Pannónia kincse és Bahia fajtákat, északabbra az Aires-t kínálják. Ezektől a szójáktól több helyen 5 t/ha eredményt is várnak az idei évben. Új szójával is jelentkeznek,
2019-től már elérhető lesz a Suedina 00-ás fajta, mely az északi területeken is garantáltan korán betakarítható, és a megkésett vetésekhez is jó választás. Kiemelkedően magas, 220–240 grammos ezerszemtömege miatt a koraisága ellenére is 4 tonna/hektár feletti termésre képes.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!