2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lendületben a Gabonakutató

Agro Napló
Új, középérésű kukoricahibridek debütáltak Kiszomboron, a Gabonakutató idei őszi fajtabemutatóján.

A nagy tradíciókkal rendelkező kutató cég egyre pezsgőbb piaci jelenlétét bizonyítja a rendezvényen részt vevő fiatal szakemberek sokasága, a nemesítés és a kereskedelem összehangolt munkájának eredményeként piacra kerülő új fajták, a  humán élelmezést szolgáló GK Food üzletáguk kiváló termékei, valamint a hazai minőségi vetőmag-előállításnak óriási lendületet adó új vetőmagüzem közelgő megvalósítása.

Ez utóbbi kapcsán Wágner József ügyvezető elmondta, a jövő március végén átadásra kerülő korszerű gyártósornak köszönhetően a Gabonakutató korábban tudja feldolgozni a vetőmagot, ami komoly versenyelőnyt jelenthet az exportpiacokon, s mintegy négy-ötszörös piaci növekedést vetít előre bizonyos növényfajok esetében. Hozzátette, a beruházás nagyobb mennyiségű és magasabb minőségi követelményeknek megfelelő megrendelés teljesítését teszi lehetővé, megerősítve a vállalkozás szerepét a hazai vetőmag-előállításban. Az 5 tonna/óra teljesítményű gyártósor kétszámjegyű kapacitásnövekedést jelent az eddigiekhez képest, amellyel az egyre növekvő bérfeldolgozási igényeket tudják majd kiszolgálni.

Wágner József

A Gabonakutató a korai és szuperkorai kukoricaszegmens hazai specialistájaként új távlatokat nyitott a kukoricavetés idejével és hasznosítási lehetőségével kapcsolatban. A FAO 100-as és 200-as éréscsoportba tartozó fajták erőteljes korai fejlődésükkel, szárazságtűrésükkel és alkalmazkodóképességükkel kiválóak a megkésett és másodvetésekhez, amelynek létjogosultsága az időjárási szélsőségek okán évről évre indokolt. A teljesség igénye nélkül kiragadva a portfólióból; a legifjabb hibridjük a gyorsérésű GKT1216, amely a méltán híres TK175 utódja. A GKT3213 a legkésőbb virágzó szuperkorai hibrid, az üzemi kísérletek alapján 10 t/ha termésre is képes, áprilisi vetés esetén szeptember közepén már betakarítható szárítás nélkül. 2021-től elérhető lesz a hibrid DUO változata, mely cikloxidim gyomirtó szer hatóanyaggal szemben rezisztens. Kiváló hibrid azok számára, akik gyorsan szeretnék szántóföldjüket megtisztítani az egyszikű gyomoktól és már tiszta, gyommentes táblába akarnak vetni szeptember végén, október elején.

A forró nyári hőmérséklet kedvez az Aspergillus gombafajok elszaporodásának kukoricaállományokban, melyek az igen toxikus aflatoxin mérget termelik, amit a már jobban ismert DON toxint termelő F. graminearum és a fumonizineket termelő F. verticillioides egészít ki. Ezért az ellenállóságot és a toxinérzékenységet (a kettő nem ugyanaz) mindhárom fajjal szemben tesztelik. Ezek a mérgek nemcsak a takarmányozott állatokat betegítik meg, hanem az emberi egészségre is veszélyesek. A Gabonakutatónál fontos célkitűzés, hogy kórtani szempontból alacsony kockázattal termelhető hibrideket biztosítsanak a termelőknek, így szolgálva az egészséges takarmánytermelést, ami az alapja az egészséges élelmiszereknek. E kritériumnak megfelelve kiváló minőségű szilázst biztosít a Gabonakutató legújabb háromvonalas, középérésű silóhibridje, a GK Lehel, amely kimagasló zöldtömegével, a csőfuzáriummal és Aspergillussal szembeni toleranciájával és magas energiatartalmával emelkedik ki a versenytársak közül.

Dr. Nagy Zoltán

Szintén idén kapott állami elismerést és 2021-től kerül köztermesztésbe a kimondottan intenzív termesztésre ajánlott FAO 300-as éréscsoportba tartozó, az átlagnál lényegesen jobb Aspergillis rezisztenciájú GK Bajnok szemes hibrid – hangsúlyozta Dr. Nagy Zoltán osztályvezető. Nagy terméspotenciálját a NÉBIH-kísérletekben és a saját kísérletekben is bizonyította, előbbi esetében 12,5 t/ha terméseredménnyel kapott állami elismerést, ami 2,4%-kal haladta meg a standard átlagát. Saját kísérletekben a GK Bajnokkal 14-15 t/ha terméseredményt is realizáltak a Gabonakutató szakemberei a dél-alföldi régióban.

Rendkívül széles a Gabonakutató vetőmag-portfóliója, a kalászos és kukorica mellett a napraforgón, a szóján és az egyre nagyobb teret hódító cirkon túl kuriózumként tekinthetünk egy szűkebb termelői szegmenst kiszolgáló alternatív növényeket magába foglaló portfólióra, amely köles, olajlen, pohánka és mohar fajtákat kínál a gazdálkodók részére.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!