Szélesedett a szakvásár spektruma

Agro Napló
Olaszország egyik legjelentősebb mezőgazdasági szakkiállítását, a Macfrutot május elején rendezték meg az északolasz tengerparti városban, Riminiben. Az Emilia Romagna tartományban 35. alkalommal sorra került háromnapos kiállításon május 9–11. között főként olasz, a mezőgazdaságban alkalmazható post-harvest technológiai eszközöket, berendezéseket és komplett csomagolási és áru-előkészítő technológiákat mutattak be. De számos gyümölcs- és zöldségtermelő képviseltette magát az árumustrán.

Renzo Piraccini, a Macfrut elnöke a kiállítás megnyitóján elmondta: a szakkiállítást három éve Cesenából költöztették át Riminibe, aminek köszönhetően a vásár területe, kínálata és látogatói száma is ugrásszerűen növekedett. Így most a rimini vásárközpontban 8 pavilonban több mint 55 ezer négyzetméteren 40 ország mintegy 1100 kiállítója képviseltette magát. A kiállítók negyede érkezett külföldről. Az árubemutatóhoz a három nap alatt mintegy 100 szakmai rendezvény is kapcsolódott, így például megtartották Európában az első trópusi gyümölcsökkel foglalkozó kongresszust. Ennek központi témája a mangó és az avokádó termelése és kereskedelme volt.

A Macfrut a szervezők adatai alapján egyre inkább nemzetközi találkozóhellyé válik, amire az is utal, hogy az idén mintegy 1500 nemzetközi bevásárló jelezte részvételét a kiállításon. A zöldség-gyümölcs szektor mindig egyike volt a leginnovatívabb szektoroknak az agrárgazdaságban, és a Macfrut ideális megjelenési platform az új projektek bemutatására. A háromnapos rendezvénysorozaton a szakmai érdeklődők számos újdonsággal találkozhattak a palántázástól a post-harvest technológiákig, beleértve a frissáru-feldolgozás különböző módszereit is. Az idén a kiállításon kiemelt helyet foglaltak el az öntözéssel kapcsolatos újdonságok, a terület vezető gyártó cégei élvonalbeli öntözőrendszereiket kínálták a felhasználóknak.

Magyarországról a 2000-es évek második évtizedének elején még nemcsak egyéni látogatók, érdeklődők vettek részt a szakvásáron, hanem, ha nem is nagy számban, de magyar kiállítók is megjelentek a Macfruton. Most már azonban csak egyéni magyar látogatókkal lehet találkozni a vásári forgatagban.

Ennek okát Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítói osztályának elnöke abban látja – mint azt az Agro Naplónak elmondta –, hogy Olaszország ezen a téren kevésbé tekinthető a magyar piac területének. Itália nem a magyar friss zöldség-gyümölcs célpiaca. A magyarországi termelők a Macfruton kiállított technológiai berendezéseket inkább a nyugat-európai szakvásárokon, például Németországban (a Fruit Logisticán) illetve Hollandiában és más szakvásárokon szerzik be. A Magyarországon használt olasz technológiákat a magyar felhasználók főként olasz közvetítő cégeken keresztül szerzik be, ugyanis ezen a területen már régóta kialakult csatornák működnek. Gyakorlatilag a Macfrut a mediterrán terület önálló kiállítása, ami látszik is – jegyezte meg. Hozzátette: ezért ez Magyarország számára kiállítási szempontból kevésbé frekventált területnek minősül. Ennek ellenére ezt a szakkiállítást Magyarországon számon tartják, és az egyéni érdeklődők látogatják is.

Ezekkel a megállapításokkal egyetértett Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is. Megerősítette: Olaszországból több zöldség és gyümölcs jön be Magyarországra, mint amennyi magyar áru megy oda. Ezért kiállítóként Magyarországról nemigen mennek ki, ugyanakkor a magyar szakembereknek látogatóként érdekes lehet a szakkiállítás, mivel az aktuális trendeket felmérhetik. Megjegyezte: korábban többször is volt kísérlet arra, hogy kiállítsanak a magyarok a Macfruton, de ennek alapvetően nem volt semmi hozadéka.

Egy fiatal debreceni magyar pár – informatikus és mezőgazdász – a mostani Macfruton arra volt kíváncsi, hogy milyen lehetőségekkel alkalmazható intenzív növénytermesztési alapon a ledes technológia zárt rendszerekben. Azért mentek Riminibe – mint mondták –, hogy eldönthessék, érdemes-e ezen a területen egy vállalkozásba belefogniuk. Ezzel a technológiával ugyanis szélsőséges időjárási viszonyok között, akár mobil környezetben is lehetséges a gazdaságos növénytermesztés. Így például akár egy konténerhajóban is végezhető növénytermesztés úgy, hogy mire az a célállomásra ér, már feldolgozott terméket kap a megrendelő – mondta az Agro Naplónak az idei Macfruton Menyhárt Gábor. Hozzátette: ezen a területen a folyamatoptimalizálásnak van igen nagy jelentősége. Így az ötletből akár egy start-up vállalkozás elindulhat.

Oláh Zsuzsa azt tartotta igen fontosnak, hogy ezzel a technológiával egységnyi területen lényegesen nagyobb árumennyiség termelhető, mint hagyományos módon. Mindennek pedig azért van jelentősége, mert a Föld népessége rendkívül gyorsan növekszik és ezt a növekvő népességet kell élelmiszerrel ellátni. Emellett az egészséges táplálkozás kritériumai is nagy biztonsággal érvényesíthetők ennek a technológiának a segítségével. Kiemelte: főként például olyan gyümölcsöket és zöldségeket – mint a meggy vagy a paradicsom, de a fokhagyma is ebbe a körbe tartozik – lehetne ezzel a technológiával termelni, amelyeket igen jó hatásfokkal lehetne Magyarországon előállítani.

Az Unitec csoport a Macfrut egyik legnagyobb kiállítója, a gyümölcs- és zöldség-feldolgozási technológiákat valamint a minőségi kiválasztással kapcsolatos technológián alapuló tervezési és kivitelezési megoldásokat mutatott be az érdeklődőknek. A cég főként azzal kívánja megnyerni leendő vásárlóit, hogy a különböző termékek sajátságaihoz idomuló megoldásokat kínál a zöldség- és gyümölcscsomagoló üzemekben. Angelo Bernadetti, a csoport elnöke arról beszélt, hogy cégénél nap mint nap azért dolgoznak, hogy partnereik elérjék céljaikat. Azok a célok ugyanis, amelyeket az ügyfelek kitűztek maguk számára, az Unitec csoport céljait is meghatározzák. A cég megrendeléseinek 65 százaléka azoktól a partnerektől származik, amelyek már sikeresen alkalmazzák az Unitec technológiáit, de bővíteni kívánják jelenlegi kapacitásaikat. Ez az elnök szerint mindent elmond az Unitec teljesítményéről, amire igen büszkék a cégnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!