2024. április 29. hétfő Péter

In Memoriam Dr. Bárány Sándor

Agro Napló

Életének 70. évében elhunyt a hazai szójatermesztés egyik kiemelkedő személyisége. Dr. Bárány Sándor 1950. december 2-án született Szegváron. 1972-ben a Debreceni Agrártudományi Egyetem Szarvasi Főiskolai karán végzett öntözéses – meliorációs üzemmérnökként. 1980-ban kapott általános agrármérnöki diplomát a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen, majd 1987-ben növényvédelmi szakmérnöki képesítést szerzett a Debreceni Agrártudományi Egyetemen, és szintén 1987-ben doktorált a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen.

Egész életét az agráriumban töltötte, előbb agronómusként, majd vízhasznosítási mérnökként, később növényvédő szakmérnökként, főmérnökként, ahol egyre nagyobb szakértelemmel, odaadással magas színvonalon munkálkodott. Folyamatosan képezte magát, forgatta a szakirodalmat. Minden változásban, újításban az elsők között vett részt. Szívügyének tekintette a magyar mezőgazdaság fejlődését, az előre vivő újdonságokat átvette, és ő ültette át magyar viszonyokra.

Saját alapítású cégében burgonyatermesztéssel, majd felismerve az új idők fejlődését, szójatermesztéssel, vetőmag-szaporítással, azok növényvédelmével foglalkozott. Rendszeresen végzett kísérleteket a növényvédő szerek legmegfelelőbb alkalmazása és a fajtaválaszték javítása érdekében.

Hazánkban elsőként alapította az akkor új formátumú Ormánsági Szója Termelői Csoportot, mely összetételében, – több önállóan gazdálkodó mezőgazdásszal – új utakat és lehetőségeket indított hazánkban és ezt sikerrel vezette tíz évig. Előadás-sorozatokat készített a hazánkban növekvő szójatermesztés témájában, ezzel nagyban növelte a gazdák esélyeit a sikeres szójatermesztés megvalósításában. 

A Miniszterelnöki Hivatal az agráriumban végzett kiemelkedő tevékenységéért, Kovács Béla szellemi örökségének ápolásáért és a Magyar szabadság eszméjének megőrzéséért a rangos Kovács Béla díjban részesítette, melyet a Magyar Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztere adott át neki 2002-ben.

2020 végén is rangos elismerés – a szójakultúrában végzett úttörő munkájáért és életművéért –, a Seiwerth Gábor díj várt rá, amelyet személyesen már nem tudott átvenni.

Emlékét megőrizzük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!