A gépek után a talajokért is tenni akar UMENHOFFER PÉTER

Agro Napló
Jelentős váltást hajtott végre a magyar agrárium egyik legismertebb alakja, a bajai származású Umenhoffer Péter. A Gödöllőn végzett agrárgépész az egyik legnagyobb hazai gépforgalmazó vállalkozás, az AXIÁL Kft. csapatában töltött közel 21 évnyi munka után döntött egy új lehetőség mellett. A 35 éves szakember távozott a marketingigazgató posztról, 2023. szeptember 1-től a Bio-Nat Kft. kereskedelmi igazgatójaként dolgozik tovább. A cégnél a Mikro-Vital termékcsaládhoz kapcsolódó szaktanácsadói és üzletkötői csapatot, a márkaépítést, valamint a kereskedelmet és a marketinget támogatja. Vele beszélgettünk. (Péterrel a Gödöllőn töltött egyetemi tanulmányaink óta ismerjük egymást, ezért tegeződtünk.)

 

 

Hogyan és miért váltottál?

Több tényező eredményezte a váltást, aminél biztos kiindulópont volt, hogy az agráriumban maradjak. Ebben az egyik meghatározó tényező, hogy mind nagyobb hangsúly van a talajokon a magyar mezőgazdasági gyakorlatokban. Ahogy az „Alap a talaj” rendezvénysorozat szervezésekor egyre inkább rá- és beleláttam a talajegészség, a talajerő és a talajjal való jó gazdálkodás részleteibe, elkezdett nagyon érdekelni a téma. A munkámból adódóan már korábban is jó kapcsolatban voltam a Bio-Nat Kft. tulajdonosaival, aztán idén jött az ötlet és a lehetőség, hogy velük, náluk dolgozzak. Az AXIÁL-nál az elmúlt időszakban az fogalmazódott meg bennem, hogy a csapatunkkal, kollégáimmal együtt kihoztuk a maximumot abból, amit a körülmények és a lehetőségek megadtak nekünk. Magyarországon sikerült az elmúlt években az agrármarketing területén a legjobb 3-ba felhozni a céget a közösségi média, a megjelenések és a brand, a márkaépítés szempontjából is. Büszke vagyok rá, hogy a vezetésemmel sikerült az AXIÁL Kft. TikTok-, YouTube-, Facebook- és Instagram-oldalait jelentősen megerősíteni és fejleszteni. Ezekben az eredményekben persze nagy segítség, hogy mindig jó gépekkel tudtunk dolgozni, így a marketinges csapat és a kollégáim sok munkája látványos előrelépéseket hozott.

Hogyan érinti ez a változás az életed egyéb területeit?

Mivel tizenéves koromtól az AXIÁL-nál dolgoztam már nyári munkán, az együtt eltöltött közel 21 évben rengeteg barátság alakult ki a Baján és az ország többi pontján dolgozó munkatársakkal, partnerekkel. Természetesen ezek a kapcsolatok a jövőben is megmaradnak, ők az életem nagyon fontos részét teszik ki. 2002-ben, egy nyári munkára léptem be először munkavállalóként az AXIÁL kapuján, azóta eltelt közel 21 év. Sokat megéltünk együtt, ezért úgy érzem, továbbra is a barátomnak tekinthetem a cég minden munkatársát. Az agrárgépész szívem örökre hűséges marad, továbbra is tevékenykedem a magyar gépészek érdekében, segítek megfogni a fiatalokat, megszerettetni velük a mezőgépész szakmát. Hasonlóképpen a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület, az MPGE elnökségi tagja vagyok, az ott elkezdett munkát is folytatjuk, a modern technológia megismertetése a gazdákkal az egyik legfontosabb feladat.

Bár a Mikro-Vital gyára Fejér vármegyében, Székesfehérvár mellett, Perkáta településen található, Baján, itthon maradok. A partnerekhez az új munkahelyemen is sokat megyek, kereskedelmi igazgatóként és cégvezetőként a feladat része lesz több új folyamat beindítása. Jobban belemegyünk a kísérletezésekbe, ez a korábbinál még több partnerlátogatást és kapcsolatépítést jelent. A piacunk, a kínálatunk és az új termékek mellett szeretném a meglévő jó csapatot tovább bővíteni és építeni. Ezekre szövetkeztünk a cég új ügyvezetőjével, Balázs Viktorral.

 

Mivel foglalkozol a Bio-Nat Kft.-nél?

A cég főként a talajjavítással, a talajerő és -élet támogatásával, szárbontó baktériumokkal és természetesen az MV-SUPARY csávázási technológiával támogatja a gazdákat. Az általunk forgalmazott Mikro-Vital termékcsalád minden tagja az egészséges talajélet kialakítását és a környezetkímélő növénytáplálást hivatott szolgálni. Mivel mindenképpen azon szerettem volna dolgozni, hogyan lehet javítani és helyrehozni a magyar talajok állapotát, kézenfekvő a feladat: az ezt támogató üzleti stratégia kialakítása és megvalósítása. Tenni akarok a talajokért.

 

Milyen lesz a gépek után a talajokat a középpontba helyezve dolgozni?

Természetesen nem leszek egyik napról a másikra mikrobiológus és talajtani szakértő. Abban viszont bízom, hogy egy hosszú tanulási folyamat veszi kezdetét az életemben. Ahogy az előző kérdésnél is kiemeltem, tenni szeretnék Magyarország talajaiért, amihez először is az ország legjobb szakembereitől igyekszem átvenni a tudásuk egy részét. Többször láttam és hallottam a MATE részéről Dr. Kovács Gergő Péter és a Miskolci Egyetemről Dr. Dobos Endre egyetemi docens előadásait, valamint a szintén a MATE kötelékéből érkező Birkás Márta professzor asszony lenyűgöző bemutatóit. Ezeken is jól lehetett látni, hogy súlyos probléma van a termőföldekkel. Ahogy a rendezvénysorozat címe is meghatározta, mindennek az alapja a talaj. Lehet bármilyen jó a gép, a technológia, művelhetik a legjobb precíziós, helyspecifikus gépekkel a földjeiket a gazdák, gond van az itthoni talajok jelentős részével. Ott kell elkezdeni a változást, a javítást. Ez az alap. Meg kell ismerniük, mi van a talpuk alatt.

A földet továbbra is gépekkel kell megművelni, ebből kifolyólag az életem gépész vonalát és ismereteit itt is hasznosítom. Az új helyemen is tenni szeretnék és fogok azért, hogy az agrárgépészet és általában a mezőgazdaság, mint szakma egyre népszerűbb legyen, szeressék meg az emberek. Mindenkire szükség van, az állattenyésztő, az agrármérnök, a szervizszerelő munkatárs is nélkülözhetetlen, együtt kell csodát tennünk Magyarország mezőgazdaságában. Ha pedig már beléptek a szakmába, akkor valahogy, bárhogy bent kell tartani a kollégákat. Az utóbbi időben azt látom, hogy az agráriumban dolgozók egyre több és jobb lehetőséggel élhetnek. A jövőbe nézve pedig a szakma bármelyik ága jó választás, változatos, izgalmas feladatokkal.

Hogyan használod tovább az online tevékenységedhez, a nevedhez (Umipeti) és az arcodhoz kapcsolódó ismertséget?

Nagy felelősséggel. Az elmúlt években sok jó dolgot, kezdeményezést és fejlesztést valósítottunk meg a gépesítés terén a korábbi munkatársaimmal. Ez most kibővülhet, kiteljesedhet az egész ágazatra. Az agrár életpályamodell jó példáját szeretném átadni és tovább vinni, megmutatni a TikTok, a Facebook, az Instagram és a YouTube felületein is. A saját példám is bizonyítja a gyerekeknek és a fiataloknak, hogy gépészmérnökként is rengeteg lehetőséget, tisztességes karriert lehet elérni. Ha a mezőgazdaságba egyszer belekerülsz, kinyílik a világ és akár váltani is lehet a szakterületek között. Az Umipeti branddel viszem tovább a fiatalok bevonását, a csapategység javítását és a kommunikáció támogatását a mezőgazdaságban. A Facebook, az Instagram és a TikTok felületein is igyekszem az @umipeti rövidítéssel tartalmakat tölteni.

Az „Alap a talaj” után most az „Alap a mikrobiológia” szlogen jön?

Valami hasonló, de azon még gondolkodom, hogy mi a legfrappánsabb a talajélet és a szárbontás témaköréből. A lényeg, hogy amit lehet, a természetes közegben, a természetes körforgásban igyekezzünk megoldani. Ebben az ökológiai gazdálkodás elemei és a növényvédő szeres kezelések is szerepelnek. Mindent a helyén kell kezelni, ha növényvédő szerre van szükség, akkor azt használjunk, csak okszerűen, a feltétlenül szükséges mennyiségben.

Azon is gondolkodom, hogy bekapcsolódok egy levelező képzésbe a mikrobiológia témájához kapcsolódva, de legfontosabb, hogy a tématerület nagy tudású szakembereitől tanuljam el a rendszerek működését és a javítási lehetőségeket. Ezek elengedhetetlen része a precíziós gazdálkodás, a helyspecifikus mezőgazdaság. Ezért az MPGE elnökségében a következő ciklusig élő megbízatásom alatt is fontosnak tartom, hogy megszólítsuk a szakmát, a gazdákat. Többek között a közösségi médiában videókkal fogjuk népszerűsíteni a talajjavítást.

Külföldről is gyűjtjük az inspirációt, nézzük, figyeljük az ottani piacokat és megoldásokat. Amennyiben van olyan ötlet, ami jó, átvesszük. A mezőgazdaságban ugyanis folyamatosan fejleszteni kell. A kulcs a változás, ezzel mindig foglalkozzunk, mert az új lehetőséget meg kell fogni, amiben nagy szerepük van és lesz is a talajoknak.

Az Agro Napló felkérésére a beszélgetést készítette
Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Élmezőnyben a MIKRO-VITALLAL!

Élmezőnyben a MIKRO-VITALLAL!

A talajlakó mikroorganizusok igen sokrétű tevékenységet végeznek: fontos résztvevői az elemek körforgásának, ezáltal pedig a növények táplálásának; el...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!