2024. május 3. péntek Tímea, Irma

KABUKI – megkönnyíti a szőlős és gyümölcsös gazdák terheit

Agro Napló
Sok állókultúrában jelent problémát a tő- és gyökérsarjak eltávolítása. A sarjak elvonhatják a tápanyagot (pl. szőlőben) a növények „értékes” részeitől. Megnehezítik a vegyszeres gyomirtást, hiszen a szisztémikus gyomirtó szerek számára (pl. glifozát) felszívódó felületet biztosítanak, minek következtében a kultúrnövények akár hosszabb távú károsodást is szenvedhetnek. Ráadásul a tősarjak búvóhelyül szolgálnak sok kórokozó és kártevő számára, gondoljunk csak a vértetűre.

A tősarjak eltávolítása tehát a termesztéstechnológia egyik nélkülözhetetlen eleme, mely megoldható mechanikailag (kézi vagy gépi úton), ez azonban több rizikófaktort is rejt.

A kézi munkaerő egyrészt nagyon drága, másrészt: nincs. Nagyon kevés „hadra fogható” munkaerő áll rendelkezésre. Jelenleg szőlő- es gyümölcskultúrákban ez a szűk keresztmetszet!

Bizonyos fokú megoldást jelentenek az oldalazó soraljművelő gépek. Ezek azonban főleg a fák közt növő gyökérsarjakat tüntetik el, a tősarjakat csak korlátozottan, a gyökérsarjak pedig egy ilyen beavatkozás után még nagyobb erővel hajtanak újra.

Mindezek miatt a gazdák egyre növekvő mértékben választják a vegyszeres megoldásokat. A Sumi Agro kiváló alternatívát nyújt ebben a szegmensben.

A KABUKI gyomirtó szerrel nemcsak gyorsan és látványosan tudjuk a tősarjazást megoldani, de széles körű gyomirtó hatással is számolhatunk használata során.

A készítményben lévő piraflufen-etil perzselő típusú (protox gátló) hatóanyag. Kezelés után a tünetek igen gyorsan,
2-3 napon belül jelentkeznek (1. kép).

1. kép: alma tősarjak 2 nappal a kezelés után (Kecskemét, 2017 május)
Fotó: Kisjuhász Roland

7 nap múlva a sarjak levelei és a hajtástengely is tökéletesen elszárad (2. kép)! Emellett  kiváló hatékonysággal irtja a magról kelő kétszikű gyomnövények nagy részét is. A magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen alkalmazhatunk szelektív egyszikűirtó készítményeket, illetve – a tősarjak leszáradása után – glifozát hatóanyagot (pl. Trustee Hi-Active) is.

2. kép: szőlő sarjhajtások 7 nappal a kezelés után (Helvécia, 2017 május) 
Fotó: Kisjuhász Roland

Ki kell emelni a KABUKI látványos hatását az agresszíven terjedő selyemkóró (más néven vad dohány, papagájvirág) ellen. Hatékonysága a forgalomban lévő készítmények közül kimagaslik e téren: a kezelt növény föld feletti részei 7 nap alatt teljesen elpusztulnak (3. kép)!

3. kép: selyemkóró, 7 nappal a kezelés után (Helvécia, 2017 május) 
Fotó: Kisjuhász Roland

A KABUKI kijuttatása során az időzítésre és az időjárási viszonyokra kell figyelni. A tősarjak és a gyomok lehetőleg ne legyenek 15–20 cm-nél nagyobbak. A permetezést szélcsendben végezzük, mivel a levelekre és a gyümölcsökre sodródó permetlé apró fekete pöttyök formájában fitotoxikus tüneteket okozhat. Mindezeket betartva a KABUKI-val eredményes munkát végezhetünk!

A KABUKI által nyújtott előnyök összefoglalva:

  • gyorsan elpusztítja a tő- és gyökérsarjakat, valamint a gyomok jelentős részét,
  • megkönnyíti és a kultúrnövényre nézve biztonságosabbá teszi a totális gyomirtó szerek használatát,
  • gazdaságos megoldás, fajlagos ráfordítás tekintetében a kézi munkaerő töredékébe kerül.

A KABUKI jelenleg alma- és szőlőkultúrákban engedélyezett. Dózisa szőlőben 0,2% (hektáronként 0,4 liter KABUKI 200 liter permetlében), almában 0,8 l/ha. A jövőben várható az engedélyokirat kiterjesztése csonthéjas kultúrákban is.

Gáspár Gergely
mérnök-üzletkötő,
Sumi Agro Hungary Kft.

A cikk szerzője: Gáspár Gergely

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

Ősszel az ősziek ellen…

Ősszel az ősziek ellen…

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

X. Sumiversitas

X. Sumiversitas

A SUMIVERITAS program védjegye a szakmában éppen aktuális témák boncolgatása és a fiatal szakmérnökök részére a tudás átadása. Hibrid módon, az ország...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!