Calaris Professional

Agro Napló
A kukorica gyomirtására hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint a legkönnyebben kivitelezhető növényvédelmi műveletre, holott ez a szemlélet napjainkban korántsem állja meg a helyét. A területünk adottságai (talajtípus, gyomfaj-összetétel, időjárás stb.), az üzemméret és gépkapacitás, valamint az agrotechnikai tényezők olyan komplex tervezési, szervezési és kivitelezési munkát rónak ránk, amely az alkalmazni kívánt gyomirtási eljárást is lényegesen befolyásolja.

A posztemergens, tehát állományban történő gyomirtó szeres kezelések valamennyi kukoricatermesztő üzemben szerves részét képezik a kukorica gyomszabályozásának. Nem csoda, hiszen számos, a kijuttatás idejéhez kapcsolódó előnnyel bír:

  • A már kikelt gyomnövények ellen védekezünk, célirányosan tudjuk a hatóanyagot vagy a hatóanyag-kombinációt kiválasztani.
  • Évelő gyomnövények ellen csak posztemergensen tudunk védekezni (pl.: fenyércirok).
  • Alkalmas a kevésbé hatékony alapgyomirtások korrekciójára, illetve olyan gyomfajok ellen, amelyekre az alap gyomirtó szerek nem vagy kevésbé hatnak (mélyről és/vagy elhúzódóan csírázó fajok: pl. szerbtövisfélék, árvakelésű napraforgó, kölesfélék stb.).
  • Az időjárástől függetlenül kifejtik hatásukat.

A Calaris Professional kukorica (takarmány) gyomirtó szer csomag a dózistól függően 8–10 hektár gyomirtására elegendő.

A csomagban lévő Calaris Pro két hatóanyagának (mezotrion és terbutilazin) köszönhetően biztos védelmet nyújt minden magról kelő kétszikű gyomnövény ellen. A kombináció a gyors és látványos levélen keresztüli perzselő hatása mellett jelentős tartamhatással is bír a magról kelő kétszikű gyomokkal szemben. Jelentős mellékhatása van a mezei acatra is, a már kint lévő növényeket leperzseli. A hatóanyagok csak a mezei acat föld feletti, zöld növényi részeit pusztítja el, így azok a későbbiekben újra hajthatnak, azonban addigra a kukorica már megfelelő gyomelnyomó képességgel rendelkezik, nem okoz számmottevő problémát. A magról kelő kétszikű gyomok a 2–4 leveles fejlettségi állapotban a legérzékenyebbek az adott hatóanyagokra, de a Calaris Pro a fejlettebb gyomnövényeket (pl.: parlagfű) is gond nélkül elpusztítja az újrahajtás veszélye nélkül. Javasolt dózisa 1,8–2,3 l/ha. Megoldást jelenthet olyan nehezen irtható gyomnövények, mint például a selyemmályva, de az egyoldalú szerhasználat miatt kiszelektálódott fajok (pl. ugari szulákpohánka, varjúmák) ellen is.

Abban az esetben ha a területünk magról kelő és/vagy évelő egyszikű gyomokkal is fertőzött, úgy a csomagban található Milagro 240, nikoszulfuron tartalmú készítmény áll a rendelkezésünkre. Magról kelő egyszikűek ellen 0,2 l/ha, míg fenyércirok ellen a magasabb 0,25 l/ha dózisban. A magasabb dózis alkalmazásakor lehetőségünk nyílik a nikoszulfuron jelenleg engedélyezett legmagasabb hektáronkénti mennyiségének kijuttatására, és ezzel a dózissal a rezisztencia kialakulásának megakadályozására. Amennyiben a területünkön felmerült a fenyércirok csökkent érzékenysége a szulfonil-karbamid típusú gyomirtó szerekkel szemben, úgy célszerű más hatékony gyomszabályozási módszer választása. A Milagro 240 OD, azaz modern, olaj alapú szuszpenzió koncentrátum formulációjú készítmény. A magról kelő egyszikű gyomok 1–3 leveles, a gyökérváltást megelőző fenológiai állapotban, míg a fenyércirok 5–7 leveles (10–20 cm) állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

A Calaris Professional csomag jellegéből adódóan flexibilis kijuttatást tesz lehetővé.

  • A kombináció együttes kijuttatása esetén az Eucarol Plus nedvesítő szer hozzáadása javasolt.
  • A Calaris Pro hatása 3–4 kg/ha nitrogén műtrágya további permetléhez adagolásával fokozható.
  • Abban az esetben, ha a csomagban található készítményeket külön menetben juttatjuk ki, úgy a Calaris Pro mellé a Fix Pro, a Milagro 240 mellé pedig az Eucarol Plus adjuváns alkalmazása célravezető.

Az egy menetben történő kijuttatást egyöntetű gyomkelés esetén javasoljuk a kukorica maximum 6 leveles fejlettségéig. Külön menetben történő alkalmazásának időzítéseit a magról kelő kétszikű gyomok és a fenyércirok fejlettsége határozza meg. A Milagro 240-et a kukorica 6 leveles fejlettségéig kell kijuttatni a kultúrnövény károsodása elkerülése végett, míg a Calaris Pro akár fejlettebb (8 leveles) kukoricában is alkalmazható a fitotoxicitás veszélye nélkül.

A Calaris Professional csomag alkalmazásával eredményesen tudunk védekezni a takarmánykukorica gyomproblémái ellen, akár betakarításig gyommentes állapot érhető el.

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Dr. Nagy Viktor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?