HORSCH újdonságok a hannoveri Agritechnica 2017 kiállításon

Agro Napló
A Horsch Maschinen GmbH „főhadiszállásán” (Németországban, Schwandorfban) sajtónap keretében kerültek bemutatásra a Horsch idei újdonságai (fejlesztései), amelyeket a nagyközönség a hannoveri Agritechnica 2017 kiállításon tekinthet meg. A meghívottakat Cornelia Horsch marketingigazgató köszöntötte.

Bevezetőjében kiemelte, hogy a Horsch a 2016-os évben nagyon jó évet zárt. A 2015-ös évhez képest 2016-ban 21%-os forgalomnövekedést értek el, és 2017-ben is további kétszámjegyű árbevétel-növekedést várnak. Az idei Horsch újdonságok között a talajművelőknél 2, vetőgépeknél 4, permetezőnél 2 új, továbbfejlesztett típus található, ill. 2 új konstrukciós innováció is bemutatkozik a Horsch kiállítási standján Hannoverben (RowControl, ATP Control).

Horsch Terrano GX – a sokoldalú szántóföldi kultivátor

A félig függesztett, nehéz szántóföldi kultivátor 3 vagy 4 kapasorral 4/5 és 6 méteres munkaszélességben készül, nagy mennyiségű mulccsal borított tarlók 5 és 30 cm közötti mélységben történő feltörésére és művelésére alkalmas. A kultivátorkapák húzástávolsága a kapák számának függvényében 28,5 és 31,5 cm között változik. A Terrano GX harmadik generációs Terra Grip rugós biztosítású és terhelésű kultivátorkapákkal készül, amelyeknél a tekercsrugós biztosítás nyitó ereje 550 kg.

A kapaszárak 4 féle művelőtesttel szerelhetők fel, ezek a kétféle véső alakú (LD), valamint a lúdtalp formájú és a szárnyas MulchMix kapák, amelyek közül ez utóbbi nemcsak kiválóan lazít, porhanyít és forgat, hanem a szármaradványok jelentős részét is bekeveri a talajba. A munkamélység szabályozása vázkereten elől elhelyezett két támkeréken történik. A vonószerkezetbe beépített hidraulikus munkahenger segítségével munka közben növelhető a traktor vontatási teljesítménye.

A kultivátorkapák után a tömörítő hengersor előtt rugós egyengető-simító lapok egyengetik el a talaj felszínét. A kultivátorhoz 6 féle henger választható, ezek a RingFlex, a Steel Disc, a Doppel Rall Pack, a Doppel Ring Flex, a Kombi packer, a Steal Flex és a Roll Cut Packer. A kultivátor a másodvetésű növények vetéséhez Minidrill szórvavető berendezéssel is felszerelhető.

HORSCH Cruiser 5/6 XL – könnyű szántóföldi kultivátor új rugós szárú kapával

Az új vontatott Cruiser 5 és 6 XL sekély művelésű könnyű szántóföldi kultivátor a függesztett modellek illetve a 10 és 12 méter széles vontatott variációk közötti rést tölti ki.

A Cruiser XL a 6 gerendelyes felépítésének és a 15 cm-es kapatávolságának, illetve a 700 mm-es keretmagasságnak köszönhetően  jól bekeveri és eloszlatja a nagy mennyiségű mulcsot is kis munkamélységben átdolgozott hántott tarlón. A kultivátor 4 különböző kapavariációval szerelhető fel.

Tökéletesen alkalmas tarlóhántásra optimális szalmabekeveréssel a kombájn után, magágykészítésre, mint sekély művelésű kultivátor, mechanikus gyomirtásra, valamint tavaszi talajelőkészítésre, magágyápolásra.

A rugós kapabiztosításuk 150 kg-os kioldóerővel rendelkezik, így biztonságosan tartja a munkamélységet még a nehéz körülmények között is. A munkamélység egyszerűen az első támasztókerekek és a hátsó henger által szabályozható. A vonóerő optimális kihasználásához a Cruiser XL integrált vonóerő-átterheléssel is rendelkezik, amely a munka során állandóan a traktor hátsó tengelyére 1200 kg-os terhet visz át.

A továbbfejlesztett Horsch Pronto NT vetőaggregát

A továbbfejlesztett Horsch Pronto NT 6/8 és 9 m munkaszélességgel készül, félig függesztett kivitelben, ráépített magtartállyal.
A hullámos élű szár- és talajaprító-porhanyító tárcsasorával, robusztus Turbo Disc kéttárcsás vetőcsoroszlyáival, 20 cm-es sortávolságával mulcsba és direktvetésre is jól használható. Munkasebessége elérheti a 20 km/h-t is. A hullámos élű tárcsasor nagy tömegű mulcsban is képes egyenletes felszínű sekély magágyat létrehozni, amelybe a Turbo Disc vetőcsoroszlyák határozott magbarázdát húzva vetik ki a magot. A vetőgép kétféle – 4000 literes egyterű, vagy 5000 literes osztható belső terű (G&F) – magtartállyal rendelhető.

HORSCH Serto 10/12 SC – az új, nagy munkaszélességű pneumatikus gabonavetőgép

Az új Horsch Serto 10/12 SC pneumatikus gabonavetőgép 10 és 12 méter munkaszélességben készül. A félig függesztett vetőgép vetőkocsiból, előtömörítő gumiabroncs hengersorból, 60 vagy 72 db kéttárcsás vetőelemet hordozó, összecsukható gerendelyből, valamint a magadagoló, magszállító és magszétosztó pneumatikából épül fel. A vetőcsoroszlyák a Pronto vetőgépnél bevált konstrukciók, a sortávolságuk 16,6 cm. A vetőelemek paralelogrammás felfüggesztéssel kapcsolódnak a gerendelyhez, amelyek a Maestro szemenként vető gépeknél alkalmazott erősített csapágyazással és kiváló talajfelszín-követéssel rendelkeznek. A vetőkocsi magtartályának térfogata 6000 liter, amely 50/50%-ban osztható, amennyiben a vetés során starter műtrágyát is ki kívánnak juttatni a vetőgéppel. Ezen kívül egy 300 literes mikrogranulátum-szóró is rendelhető a géphez.

HORSCH Avatar SD – direktvetőgép már 3 méteres munkaszélességben is

Az Avatar 3 és 4 SD egy kompakt, egy menetes magágykészítő és vetőgép összeépítés, amely ideális sűrű sortávolságú növények direktvetéséhez vagy a köztes növények vetéséhez.

A jó tapasztalatokkal rendelkező Avatar 6-12 SD és SW után most már a 3 és 4 méteres munkaszélességű változatok is elérhetőek. Az Avatar így az egytárcsás támasztógörgős vetőcsoroszlya rendszerrel is optimálisan alkalmazható direktvetésre. A 350 kg-ig terjedő csoroszlyanyomás biztonságos talajba hatolást biztosít.

A 2 gerendelyes konstrukciónak köszönhetően a 16,7 cm-es sortávolság ellenére a vetőgép eltömődésmentesen működik. A gép vezérlése és felügyelete egy szabványos ISOBUS terminálon keresztül történik. A magtartályának térfogata 3800 l. A dupla (osztott) tartályos változaté pedig 5000 literes, amely vetőmaggal és műtrágyával (G & F) egyszerre alkalmazható.

HORSCH Express 4 KR vetőgép forgóboronával és Partner FT fronttartállyal

A Horsch Express 4 KR három pont függesztésű forgóboronával összeépített vetőgép már 4 méteres munkaszélességben,
összecsukható változatban is elérhető a Partner FT frontfüggesztésű magtartállyal kiegészülve. Az Express 4 KR univerzális vetőgép függesztett kivitelben, TurboDisc duplatárcsás csoroszlyákkal felszerelve, Kredo forgóboronával kombinálva új megoldást kínál. A 4 KR választhatóan trapéz gyűrűs hengerrel vagy tüskés hengerrel szerelhető fel. A munkasebessége akár 13 km/h is lehet.

Az optimális súlyeloszlás érdekében az új Express 4 KR az 1600 literes Partner FT fronttartállyal kombinálható. Az optimális talajvédelemhez és visszatömörítéshez a fronttartály alá elő-tömörítő (Packer) is rendelhető a pótsúly helyett.

HORSCH Row Control – automata sorelzáró berendezés gabonavetőgépekhez

A Horsch Row Control GPS által vezérelhető automata sorkizáró berendezés precíziós vetésnél a Section Control szakaszolását képes soronként megvalósítani. A berendezés a Horsch által gyártott univerzális sűrűsoros pneumatikus vetőgépeken – Pronto és Express vetőgépcsaládokon – kerülhet alkalmazásra. Egyaránt alkalmazható a vetőmag-, a műtrágya-, vagy a mikrogranulátum soronkénti szétosztására használt elosztókúpoknál.

HORSCH Leeb GS – vontatott szántóföldi permetező

A permetezőgép 6000, 7000 és 8000 literes rozsdamentes acéltartállyal készül a könnyű és gyors tisztítás érdekében.
Az Eco felszereltségű változat a szívó- és nyomó oldalon mechanikus szelepekkel, elektromos tartályszintjelzővel és dugattyús membránszivattyúval rendelkezik.

A CCS felszereltségű a szívó- és nyomó oldalon mechanikus szelepekkel, elektromos tartályszintjelzővel és egy folyamatos belső tisztító rendszerrel készül. A CCS Pro felszereltségű pedig egy modern elektronikus vezérlést tartalmaz, továbbá a szívó- és nyomó oldal elektromos szelepekkel rendelkezik a komfortosabb működtetéshez. Ezenkívül a CCS Pro számos tisztítási programot is tartalmaz, például kerettisztítás, amely könnyen vezérelhető a traktor vezetőfülkéjéből.

A permetezőkeret szélessége a gépekhez 18 m és 42 m között választható meg, 6-tól 42-ig terjedő szakaszolással és a keretvezérlés is egy a szabadalmaztatott és díjnyertes vezérlések közül szintén opcionálható, mint a BoomControl ECO/Pro és Pro Plus.

HORSCH Leeb LT Eco – egy gazdaságos felszereltségű vontatott permetező

Az LT sorozat 4000–6000 literes műanyag tartállyal és ECO gazdaságos felszereltséggel kerül a piacra.

Az ECO alapfelszereltséghez egy 400 literes dugattyús membrán­szivattyú, valamint a vízkörök működtetéséhez kézzel vezérelt csapok állnak rendelkezésre mind a szívó oldalon, mind a nyomó oldalon. Az ECO felszereltségű változattal a vontatott Leeb permetezőgép portfólió bővült.

HORSCH ATP Control – intelligens és automatikus guminyomás szabályozás a növényvédő gépeken

Az ATP megoldás a növényvédő gépek gumiabroncsainak nyomását változtatja különböző sebességeknél közúton vagy a szántóföldön a tartály feltöltöttségi szintjétől függően.

Az új ATP (Adaptíve Tire Pressure Controll) vezérlőrendszer lehetővé teszi a permetezőgép gumiabroncsok nyomásának automatikus vezérlését ISOBUS terminálon keresztül, a tartály feltöltöttségi szintjének függvényében és a közúti közlekedés illetve a szántóföldi munka paraméterei szerint.

A fejlesztésekről bővebben ITT olvashat 

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Mivel, mit és hogyan

Mivel, mit és hogyan

A tavaszi munkálatok elindultak. A műtrágyázás az eső előtt nagy ütemben folyik, így a vetések hengerezése, gyomfésűzése is. A szántott földeket simít...

Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!