2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

LEMKEN: Több új vetőgép, kultivátor és eke dolgozott a német szántókon

Agro Napló
Gépbemutató sajtóeseményt tartott németországi központjában, Alpenben az AgroFarmon a LEMKEN. A Blue Innovation Day nevű rendezvényen több fejlesztést mutattak be.

A megújult Karat kultivátor, az új vezérlésű Juwel függesztett váltvaforgató eke, a Solitair 9+ pneumatikus vetőgép, a beépített rövidtárcsás Solitair DT vetőgép, az automatikus sorközművelő technológiájú Steketee IC-Weeder, valamint a Steketee SprayHub fronttartály működését lehetett élőben és szakmai magyarázattal követni. A programon az Agro Napló is részt vett.

Anthony van der Ley és Nicola Lemken az AgroFarmon, Alpenben. Foto: joh/NRZ

Az új LEMKEN Karat három kapasoros kultivátorban a kapák a korábbi típusokhoz képest immár szimmetrikusan vannak elrendezve a vontatás tengelye mentén, ami a gépet rendkívül alacsony vonóerőigénnyel, mégis intenzív keverőhatással látja el. A kialakítás a megelőző modelleknél könnyebb vontathatóságot és kisebb oldalra húzást eredményez. Ez különösen lényeges, amikor a kultivátor műholdas irányítórendszerrel dolgozik. Fontos változtatás, hogy a sekély művelésre szánt szárnyas kapák szélesebbek lettek, a keskeny kapák pedig alternatívaként mély művelésre használhatóak. A keverőhatást új, speciális kialakítású terelőlemezek javítják.

Az elektrohidraulikus fordítóművel szerelt új LEMKEN Juwel 8i függesztett váltvaforgató eke 8 különböző műveletsor beprogramozását és szükség szerinti használatát teszi lehetővé. Például csak egyetlen mozdulatot igényel annak biztosítása, hogy az utolsó barázda mindig sekély legyen a forgó szántásakor, hogy elkerülhetőek legyenek a mély keresztirányú barázdák a táblán. Egy másik előnye, hogy az eke hidraulikus dőlésállítása függetlenül végezhető a jobb és bal oldalon, ami minden körülmény esetén optimális szántási képet eredményez.

Az osztott magtartállyal szerelt LEMKEN Solitair 9+ pneumatikus vetőgép “Duo” változata a lehetőségek széles választékát kínálja a vetőmag, a műtrágya és akár a köztes kultúrák egyidejű kijuttatására, illetve vetésére.
A Solitair 9+ Duo 1.850 liter űrtartalmú tartálya 50/50 vagy 60/40 arányban megosztható, többféle kijuttatási stratégiát lehetővé téve.

 Az új LEMKEN Solitair DT vetőgép mellső gumikerekes tömörítőegységgel felszerelt. A magágykészítéshez pedig egy 465 milliméter átmérőjű homorú tárcsás, egyedi laprugós biztosítású rövidtárcsával látták el. A talajművelés intenzitásának csökkentéséhez a homorúak helyett függőleges hullámos tárcsák használhatóak, melyek kevésbé hatolnak a talajba, így csökkentve a vízveszteséget és a gyomok kelését. Amennyiben pedig a vetett sorok célzott visszatömörítése szükséges, a rövidtárcsa után egy trapéz tömörítőhenger kapcsolható.

A LEMKEN és a Steketee automata soron belüli sorközművelő kultivátora, az IC-Weeder mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett változata megbízhatóan észleli a kultúrnövényeket. A gép így képes gyommentesített táblákat létrehozni még a sorokon belüli kiterjedt gyomfertőzéssel bíró soros vetésű kultúrákban is.

A két cég együttműködésének további eredménye a Steketee SprayHub fronttartály-kiegészítés, amivel a kapásnövényeknél jelentősen csökkenthető a kijuttatási mennyiség a sorok közötti mechanikai gyomirtás alkalmazásával, a sorok egyidejű sávpermetezése mellett. A tartály a hátsó függesztésű sorközművelő kultivátorral, a SprayKit alkalmazással van összekapcsolva. A két elem kombinációja biztosítja azt, hogy a koncentrált permetezés csak a soron történjen, így a gazdálkodók 40 és 60 százalék közötti vegyszermennyiséget tudnak megtakarítani, ráadásul a sorközművelés és a permetezés egy menetben valósul meg.

A régi eszközökkel is lehet adatalapon gazdálkodni

Póczik Balázs, a LEMKEN Hungária Kft. értékesítési vezetője a németországi bemutató során arról beszélt, hogy az ISOBUS alapú gazdálkodás egyik legnagyobb előnye, hogy a gazdálkodó a felhőszolgáltatásba feltöltött adatok alapján pontosan tudja, mennyi vetőmagot és input anyagot juttatott ki az adott területekre. Amikor pedig az aratást elvégzi a hozammérős kombájn, megismeri a pontos betakarítási adatokat. Ez addig működik, amíg minden eszköz be van kötve a rendszerbe. Azonban arról, hogy milyen mély a szántás, a gruberezés, és milyen további beavatkozások történtek a területen, eddig nem volt információjuk a termelőknek. Ezen változtat a LEMKEN Connect megoldása, amivel egy akár 30 éves ekére, gruberre, rövidtárcsára csatlakoztatható rendszert kínál, ami szenzorok segítségével biztosítja a precíz adatgyűjtést a már meglévő munkagépekről és munkaeszközökről is.

Póczik Balázs

A rendszerrel akár évekre visszamenőleg is meg lehet nézni a műveletek mélységét és szélességét. A lényeg, hogy a teljesen analóg gépekből ISOBUS-adatok nyerhetőek ki a hozamtérképes rendszer számára. Továbbá visszavezérlést tesz lehetővé, amivel egy alaktalan tábla szántása esetén a fogásszélességet úgy alakítja, hogy a végén úgy jöjjön ki, hogy a kerítésig kiszántottunk. Eközben pedig adatot szolgáltat: például egy 15 tonnás kukorica termésmennyiséget hozzákapcsol a technológiához, amit felhasználva a program egyre jobb, teljesebb rendszert alakít ki. Így már nem csak a műtrágya, a permetező és a kombájnadatok határozzák meg a digitális felhőben a műveletek eredményét, hanem a felokosított művelőeszközökből beérkező adatok is.

Póczik Balázs és Frank Risse marketingvezető

A LEMKEN Connect megoldása akármilyen gépre vagy művelőeszközre felhelyezhető, hogy az adatokat az ISOBUS csatlakozóba juttassa. Így nem minden esetben szükséges a legmodernebb gépet megvenni, hanem adatot lehet nyerni az analóg eszközökből is. Ráadásul irányítani is képes azt, például olajat ad a munkahengerre, az ekénél pedig vezérli a fogásszélesség beállítását – mondta a LEMKEN szakértője.

 

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!