MAESTRO – precíz, strapabíró és gyors is

Agro Napló
A víz az úr! Ezt már régen tudjuk, és mégis sokan elégé strucc módjára viselkednek. Jön a veszély és eltakarjuk a szemünket. Azt senki sem tagadhatja, hogy a klímaváltozás elért minket is. Amúgy ez egy természetes ciklikus folyamat. Lehűlés (jégkorszak) után jön a felmelegedés.

Annyi gond van most ezzel csak, hogy jelenleg a Föld lakossága a tevékenységével egy kicsit még rá is segít a felmelegedés felgyorsítására. A klímaegyezség egyik nyertese a mezőgazdasági termelő lehet. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, vagy karbonsemlegessé válást a mezőgazdaság tudja majd támogatni. Ehhez most el kell kezdeni a termesztési technológiák kialakítását, megtanulását, és a régi beidegződésektől egy kicsit továbblépni. A fiatalabb, innovatív generációnak biztos nagyobb az esélye erre.

A kukorica és a nagyobb szárazságot jobban bíró napraforgó vetésére az elmúlt néhány évben egyre jobban odafigyelnek a gazdák. A technika fejlődésével precízebbek lettek a vetőgépek, nagyobb sebesség mellett is. Azonban még mindig találni józan eszű parasztot, aki inkább vet két nappal tovább, minthogy ellenkező esetben két héttel hamarább fejezné be az aratást.
A gyors vetésnél a sebesség és a tőtávolság egyenletesség az egyik kérdés, a mélységtartás és az egyenletes kelés a másik.

Minél nagyobb sebességgel megyünk, a vetőgép annál jobban szeretne felúszni, kimászni a talajból. Azért, hogy nagy sebességek mellett biztonságos legyen a mélységtartás, nagyobb csoroszlyanyomással is kell dolgoznunk. A nagyobb csoroszlyanyomást a mélységtartó kerekek veszik fel, és ez által a vetőbarázda falát, és a vetőmag körzetét feleslegesen nagyobb mértékben tömörítjük, mintha néhány km/h sebességgel lassabban vetnénk. A technika képes rá, ugyanis a Horsch Maestro vetőgépekben akár AutoForce (AF), automatikus csoroszlyanyomás-állítási lehetőség is van. Ezzel a rendszerrel csak akkora nyomás kerül a vetőegységre, amellyel biztosítani tudjuk a precíz mélységtartást. Azonban a nagy sebességgel történő vetéshez muszáj megnövelni az alap csoroszlyanyomást, ellenben a vetőegység zötykölődni fog a talajon.

A magfogó kerék benyomja a magot a vetőbarázda aljába

A robusztus és stabil paralelogramma - hidraulikus csoroszlyanyomás munkahengerével

Minden a mag körül forog! Az elvetett magoknak olyan feltételeket szeretnénk és kell is biztosítani, hogy egyöntetűen keljenek, így tudjuk megcélozni a maximális terméspotenciál kiaknázását.

A laza és kemény talajokon nagyon gyorsan látni a kelési és fejlődési különbségeket, abban az esetben, ha nem megfelelő nyomással dolgoztunk. A kísérletekben azt látni, hogy a túl nagy nyomás ugyanolyan káros, mint a túl kevés. Ezt kell optimalizálni, és ezt tudja az AutoForce!

Az egytárcsás műtrágyacsoroszlya ustán jön a rögterelő

A kötöttebb talajokra például a mélységtartó kerékből a RID típust használjuk, amelyik a vetőtárcsa mellett kisebb átmérővel rendelkezik, így a nedves körülmények között a vetőtárcsa által amúgy is elkent vetőbarázda falát nem tömörítjük agyon. A kis gyökerek könnyebben áttörik a vetőbarázda falát, és könnyebben jutnak tápanyaghoz. Ellenkező esetben azt látjuk, hogy a vetőbarázdában hosszanti irányba nő a kis gyökér és habár néhány cm-re ott a tápanyag, csak későn ér oda.

Egy másik egyszerű de hasznos egység a lezáró tömörítő kerekek. A kötött talajokon sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a vetőbarázda nyitva marad, vagy amint el kezd száradni a talaj felszíne, szétnyílik a barázda és látni benne a magokat. A körmös vagy a szögben állítható tömörítő kerekek ennek a nehézségnek a leküzdésében segédkeznek. A jó magtakarás, mag-föld kontaktus eredménye az egyöntetű kelés. Gyakran olyan helyzet is előállhat, amit a föld felszínéről szabad szemmel nem látni, ugyanis a vetőbarázda teteje be van takarva földdel, de mégis egy légzárvány van a mag felett. Ezt is az ujjas tömörítővel jól ki lehet küszöbölni!

Az ujjas tömörítő kerekek zárják a vetést

A Horsch mindig is a logisztika tökéletesítésének a híve volt. Így a Maestro vetőgépekben már a 8 soros változatnál is megtalálható a központi magtartályos változat. A CX/CV (6 m munkaszélesség) vetőgépeknél ez 800 l, a műtrágyatartály pedig 3000; az SX/SV-nél (9 m-től felfele) 2200 l, a műtrágya pedig 5400 l. A mikro tartályok is 300 illetve 400 literesek. A központi magtartály előnye, hogy csak egy helyre kell vetőmagot tankolni, jóval többet tudunk egy tankolással magunkhoz venni, mintha soronként kb. 70 l-es tartályok lennének, valamint amikor zsákokat kell szétosztani akkor sincs gond, mert az utolsó kg vetőmagig az összes adagolóhoz szállít. A logisztika hatására lecsökkennek az állási idők, egy tankolással sokkal több ideig tudunk vetni, így megnő a napi hasznos munkaidő, és a sok tankolással kiesett időt nem kell a sebesség növelésével behozni.

Logisztika – Maestro 12 CX központi tartályokkal

Újdonság és nagyon sok termelő óhaja válhat valóra, egy legújabb Horsch megoldás, ugyanis a Maestro DV/CV/CX vetőgépekre a szemenkénti vetőegység aprómagvető egységre cserélhető. A 6 m munkaszélességű vetősín és a nagy tartály kombinációja egy Pronto vetőgép érzetét adja, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a vetőgép elejéről hiányzik a rövidtárcsa.

A legújabb MAESTRO család olyan intelligens és logikus megoldásokkal rendelkezik a precíz vetés mellett, amelyek meghálálják a beléjük vetett bizalmat! Minden a mag körül forog!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!