Növényápolás, gyomszabályozás HORSCH-sal, precízen!

Agro Napló
HORSCH Transformer VF precíziós sorközművelő kultivátor és Cura ST precíz gyomfésű, mechanikai gyomirtásra. Horsch LEEB vontatott és önjáró szántóföldi permetezőgépek.

Transformer VF

HORSCH Transformer VF precíziós sorközművelő kultivátor és Cura ST precíz gyomfésű, mechanikai gyomirtásra

A Transformer VF (ahol a VF a változtatható keretet jelenti) precíziós sorközművelő kultivátor 6, 9 és 12 méteres változatban érhető el. A gép Phylazonit kijuttatóval felszerelhető, amely akár alkalmas a folyékony műtrágya sebességarányos és változtatható mennyiségű kijuttatására, kijuttatási térkép alapján, beépített GPS vezérlésével, valamint frontra szerelt Partner tartály segítségével mikrogranulátumot és szilárd műtrágyát sebességarányosan és differenciáltan tudunk kijuttatni. A precíz munka és az egyszerű, gyors beállítás állnak a középpontban a Transformer VF kialakításában. A munkamélység ezért nagyon egyszerűen, szerszám nélkül állítható. Az egységek továbbá hidraulikusan terhelhetők, különösen kötött talajok esetén.

Transformer VF

Az ISOBUS-os SectionControl funkció az egyes szegmensek automatikus kiemelését teszi lehetővé. GPS-szel meghatározza az aktuális pozíciót, és a táblaszéleken, táblavégi fordulóknál, átfedéseknél vagy az előre meghatározott területeken a kapakocsikat automatikusan, egyesével kiemeli. A gép vázba integrált mozgató szerkezettel rendelkezik, amelynél proporcionális szelepek biztosítják a keret nyugodtabb és pontosabb oldalra tolását.

A Cura ST gép a HORSCH kínálatában a precíz gyomfésű technológia megtestesítője. Robusztus és egyben kompakt felépítésével, területteljesítményével és hosszú élettartamával tűnik ki vetélytársai közül. A négyszög keresztmetszetű szelvényekből felépülő keretkonstrukció a kitűnő csavarodási szilárdságért felel, úgy, hogy könnyű és tartós is egyben. A maximum 450 mm-es keretmagasság magas kultúrák gyomfésűzését is lehetővé teszi. Partner tartállyal való összekötés esetén műtrágya és mikrogranulátum juttatható ki sebességarányosan.

Cura 12 ST gyomfésű

Horsch LEEB vontatott és önjáró szántóföldi permetezőgépek

A Horsch a szántóföldi permetezőgépek nagyon széles palettájával rendelkezik. A sokféle felszereltség és a különböző méretek mellett egy dolog közös minden egyes gépben: a gyár által kifejlesztett BoomControl aktív szórókeret-vezérlés. Az ultrahangos szenzorok segítségével kiemelkedően precízen tartja a szórókeretet, akár 25–30 cm távolságban is a célfelülettől, nagy munkasebesség mellett. Ezzel drasztikusan csökken az elsodródás és nő a lefedettség, ezáltal a hatékonyság is.

Szintén közös minden LEEB permetezőgépben az ISOBUS-terminálon keresztüli szakaszolhatóság, opcióként GPS-vezérléssel akár automatikusan is.

A legtöbb szériához opcióban elérhető az úgynevezett PrecisionSpray pulzáló rendszer is. A fúvókák 20 Hz-en történő ütemezett zárásának-nyitásának (pulzálásának) köszönhetően egy fúvókával több fúvókaméret is kiváltható, illetve egy későbbi fejlesztés eredményeképpen a permetező alkalmassá válik majd a 3 m-es szakaszokban történő differenciált kijuttatásra.

A Horsch LEEB termékcsalád alapgépe a Leeb AX vontatott vegyszerező. Ez a típus 4000 literes tényleges térfogatú Polietilén (PE) permetlétartállyal rendelkezik és 18–30 méteres szórókerettel választható. A szórókeret paralelogramma felfüggesztésű, hidraulikusan rugózott és csillapított. Az AX szériánál opcióban elérhető a vonórúdkormányzás pontos nyomkövetéssel a proporcionális hidraulikus vezérlés által, ami egy nyugodt keretvezetést, jó fordulékonyságot és nagy kormányzási szöget eredményez.

A Leeb magasabb műszaki tartalommal rendelkező gépe az LT széria már 4000-5000-6000 literes szintén polietilén tartállyal és 18–45 méteres szórókerettel érhető el. A keret különböző becsukási változatai lehetővé teszik az egyedi munkaszélesség megoldásokat. Az LT szériánál már elérhető a tengelycsonk kormányzás, amely nyugodt szórókeret-vezetést, domboldalon is nagy stabilitást és pontos nyomon követést biztosít. Ahhoz, hogy a talajvédelem és a hatékony, megfelelő időben kijuttatott növényvédelem kombinációját teljesíthessük, az automatikus gumiabroncs-nyomásszabályzás, az ADAPTED TYRE PRESSURE CONTROL (röviden ATP Control) nyújt segítséget, amely a permetező szoftverébe integrált, a gumiabroncsok belső nyomásának automatikus szabályozására szolgáló ISOBUS-szoftver.

Vontatott permetezőgép, Leeb 5 LT

A Leeb AX és LT „nagy testvére” a Leeb GS széria, amely már 6000–8000 literes, belül és kívül heggesztett, rozsdamentes acél permetlétartállyal rendelkezik. Választható felszereltsége megegyezik az LT szériával.

Önjáró permetezőgép, Leeb VL

A Horsch permetezők önjáró változatai a Leeb VN és VL, amelyekkel hidraulikus állítással 1,60 m-ről 2,00 m szabad hasmagasságig is emelhetjük a gépet. Szintén hidraulikusan állíthatjuk a nyomtávot 2,25–3 m, vagy típustól függően akár 3–4 m közötti tartományban is. A hidas permetezők is megkapták a LEEB többi típusainál már jól bevált és precíz munkavégzést lehetővé tevő műszaki megoldásokat, úgy mint a BoomControl keretmagasság-vezérlést, a CCS Pro vízrendszert 1000 liter/perces permetlészivattyúval, vagy opcióként a PrecisionSpray pulzáló rendszert. Erőteljes hidrosztatikus hajtásával és a robusztus kialakításának köszönhetően közúton 50 km/h vonulási sebességgel is közlekedhet.

Önjáró Leeb VN
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

Az ősznek még nincs vége

Az ősznek még nincs vége

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még m...

Horsch ProfiBio munkagépek

Horsch ProfiBio munkagépek

A Horsch a hagyományos talajművelő és vetőgépek mellé az elmúlt években kifejlesztette a ProfiBio névre hallgató termékcsaládot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!