Harsewinkel fejlesztése

Agro Napló
2018 őszére új épülettel gazdagodik a CLAAS harsewinkeli központja. Az új vizsgálóközpontra több mint 15 milliárd eurót szán a mezőgazdasági gépek egyik legnagyobb előállítója. Az új létesítményt azzal a céllal készítik, hogy növeljék termékeik tesztelési és vizsgálati kapacitását.

„Az új vizsgaközpontnak köszönhetően a kísérleti laborokat összevonhatjuk Harsewinkelben, a központunkban, ezen kívül bővítjük kapacitásunkat is, így a vizsgálatok az aratási időszaktól még inkább függetlenné válhatnak.” – nyilatkozta Oliver Westphal, a CLAAS Hitelesítési vezetője. A vizsgálóközpont sajátossága, hogy képes lesz a legszélsőségesebb aratási körülményeket szimulálni, annak érdekében, hogy a fejlesztőmérnökök bármikor, bármennyiszer képesek legyenek megismételni az adott körülményeket. Ezáltal segítve az üzemidő és megbízhatóság meghatározását, illetve a szélsőséges körülmények közötti munkavégzés lehetőségét és korlátok definiálását.

Az új központban elsősorban kombájnok, silózók és traktorok rész­egységeit fogják vizsgálni. „Mi kizárólag gépeink részegységeinek funkcióit és tartósságát teszteljük, melyek amellett, hogy mindig összetettebbek, egyre több törvényi előírásnak kell megfelelniük.” – mondja Westphal.
„A gépen átfolyó anyagáramot nem itt vizsgáljuk, erre van egy másik vizsgaállomásunk.” Az újonnan felhúzandó épület a legújabb technológiákkal lesz felszerelve. „A dízelmotorok szimulálására 300 kilowatt erősségű elektromeghajtást alkalmazunk a meghajtási részegységek vizsgálatához.” – egészíti ki Ulrich Elfers, az építés projektvezetője.

Ezeken felül további érdekességei is vannak az új központnak, eleget tesz a napjainkban elfogadott és elvárt energianormáknak, amik az energiafogyasztás terén jelentkeznek. A téli fűtésszezonban nem lesz szükséges a fűtőberendezéseket üzemeltetni, hiszen a tesztberendezésekből visszanyert hővel képes az épület fűteni magát, nyáron pedig egy vízhűtéses rendszer segítségével oldják meg a keletkező hő elvezetését és a megfelelő hőmérséklet biztosítását a csarnokokban.

A 8000 m2-es hasznos terület felét fogják elfoglalni a szerelési, a vizsgáló és laboroknak otthont adó helyiségek, az épület másik felében lesznek a fejlesztő- és tesztelőmérnöki irodák, a kiszolgáló helyiségek.

-bn-

A cikk szerzője: Benkő Norbert

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!