2024. április 29. hétfő Péter

Napraforgó – betegségekre legérzékenyebb szántóföldi növényünk

Agro Napló
A 2016-os év sok napraforgó-termesztőnek kellemetlen meglepetést hozott. A nyár közepéig szinte termőhelytől függetlenül rekordtermést ígértek az állományok. Majd megjöttek az esők, velük együtt a gombabetegségek is. A termelők keserű szájízzel vették tudomásul, hogy a várt 35-40-45-50 q/ha termésátlagok helyett 10, rosszabb esetben akár 20 q-val is kevesebbet tudtak learatni. Ez a terméskiesés 100-200 ezer forint/hektár árbevétel bizonyos esetekben jövedelem-kiesést jelentett.

Ha betakarítás előtt szemléztük az állományunkat, akkor azt tapasztattuk, hogy a napraforgó tövén, szárközepén találtuk meg a betegségek tüneteit. Leggyakrabban fehérpenészes (szklerotínia), majd alternáriás és fómás szárölelő foltokat láthattunk. Ezeknek a szárölelő foltoknak az a tulajdonsága, hogy tönk re teszi a napraforgó edénynyaláb-rendszerét, így a víz- és a tápanyag szállítás sérül, végül idő előtt megszűnik. A növény fejlődésének korai idő szakában az a következménye, hogy a napraforgó virágzásra hervadni kezd, és elpusztul. Virágzáskori tünetek esetén szintén hervad a növény, majd idő előtt elszárad. A tányérokban a kaszatok kicsik és léhák, termést nem, vagy alig adnak.

A napraforgó-termesztők jelentős része két védekezéssel tervez. Mindkettő a betegségek megelőzésére szolgál. Az első védekezést a napraforgó 6-8 levélpáros állapotában, míg a második permetezést a virágzás kezdetén végzik el. A Picasso® (200 g/liter dimoxistrobin + 200 g/liter boszkalid) gombaölő szert 0,3-0,5 liter/ha-os dózisban használhatjuk mindkét fenológiai állapotban. A két hatóanyag széles hatásspektrumú, a napraforgó szinte minden betegsége ellen hatékony. A Picasso® a meglévő kezdeti fertőzéseket is jól blokkolja, hosszantartóan és megbízhatóan véd az újrafertőzésekkel szemben is. A boszkalid hatóanyag vándorol a szárban a föld felé is, így a permet lé által nem érintett területek is védettek lesznek. A strobilurin-tartalma miatt pozitív élettani hatásokat a még magasabb hozamban tapasztalhatjuk meg.

A napraforgó mint olajos növény igényli a bór mikroelemet. A Wuxal® Boron Plus lombtrágya nemcsak nagy mennyiségű bórt tartalmaz, hanem a komplex mikroelem soron kívül jelentős mennyiségű foszfort is. A virágzás és a megtermékenyülés nagyon energiaigényes folyamat, a könnyen felvehető és rögtön kézzelfogható foszfor fokozza a megtermékenyülést. Természetesen a Wuxal® Boron Plus minden olyan tulajdonsággal (tapadásfokozás, szuperkelatizáció, pH-puffer, párolgáscsökkentés, újra nedvesedő képesség, felszívódás fokozás) rendelkezik, ami egyedivé teszi a Wuxal®-t.

(X)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!