N-LOCK hogy beépüljön a nitrogén

Agro Napló
DOW AGROSCIENCES KFT.: Az N-LOCK 2016-ban már több, mint 100 000 hektáron garantálta, a jelentős terméstöbbletet és nitrogén felhasználás hatékonyság javulást a magyar gazdálkodóknak. 2017-ben is tovább folytatjuk az egyre nagyobb számú hazai tapasztaltokon alapuló eredmények bemutatását, hogy a Termelők az egyre inkább előtérbe kerülő környezetmegőrző technológiák alkalmazásával hatékonyan eredményességük javításával tudjanak helytállni az egyre erősödő globális versenyben. A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. Az innovatív formulációval rendelkező és nagyhatású hatóanyagot tartalmazó N-Lock készítmény a magas termést a hatékonysággal párosítja.

Az elmúlt években beállított számos kísérlet bizonyította az N-LOCK használatának pozitív eredményét őszi búzában és őszi árpában tavaszi Nitrogén utánpótlás esetében.

Magasabb trágyázási szinten a termés többlet mértéke már elérte átlagban a 10 %-ot is (6-7 t/ha szinten), de csapadékosabb körülmények között 15-20 % is volt a különbség. Minél magasabb volt a termésszint illetve a kijuttatott nitrogén mennyisége, annál inkább érvényesült az N-Lock hatásnövelő szerepe. Az N-Lock hatását bizonyító talajvizsgálati eredmények visszaköszöntek a terméseredményekben (1. ábra).

1. ábra: Az N-Lock hatása őszi búzában a termésre 2015-ben egyszeri nagyadagú folyékony nitrogén kijuttatása esetén összehasonlítva osztott kezeléssel ugyanazon nitrogén szinten (150 kg/ha). 4 kísérlet átlaga

4 kísérlet átlagában az egyszeri nagyadagú kora tavaszi nitrogén kijuttatás (150 kg/ha nitrogén) termését az N-Lock 574 kg/ha-al (+8,5 %) növelte. Az egyszeri nagyadagú nitrogén kijuttatása N-Lock-al termése elérte vagy kismértékben meghaladta az ugyanazon nitrogén mennyiséget, de megosztva kijuttatott (110+40 kg/ha) parcellák értékét (7353 kg/ha vs. 7294 kg/ha). Ez annyit jelent, hogy gyakorlatilag meg lehetett spórolni egy kijuttatást, ami mind pénzt, időt és kapacitást takarított meg a gazdák számára. 

Az N-Lock kezelés kifejezetten segítette a minőségi paraméterek javítását is, különösen azokét, amelyek a nitrogén tartalommal állnak összefüggésben. A fehérje tartalom 7-10 %-al, a nedves sikér 5-7 %-al növekedett átlagban, de tapasztaltunk 26 illetve 33 %-os javulást is. 

Őszi árpában az eredmények hasonlóak voltak, mint az őszi búzában. Intenzív nitrogén visszapótlás (100 kg/ha N) illetve magas termésszintnél (7-8 t/ha) a termésnövekedés elérte a 8-10 %-ot az N-Lock kezelés hatására. Alacsonyabb termésszinteknél és kisebb adagú nitrogén dózisoknál a hatás mérsékeltebb volt (2. ábra). Az N-Lock keverhető a kalászos gabonában felhasználható gyomirtó készítményekkel, ami megkönnyíti a kijuttatást.

2. ábra: N-Lock hatása az őszi árpa termésre különféle nitrogén dózisoknál. Nádudvar 2014.

Technológia kalászos gabonában

Az N-Lockot folyékony nitrogén műtrágyával kell egymenetben kijuttatni az első fejtrágyázás alkalmával. Dózisa 2,5 l/ha (függetlenül a kijuttatandó folyékony műtrágya mennyiségétől). A kijuttatás során be kell tartani a folyékony nitrogén trágyázás szabályait.

A kezeléseket célszerű minél hamarabb elvégezni, amíg a növényzet be nem borítja a talajfelszínt. Az N-Lock-kal a talajt kell kezelni. Az N-Lockot közvetlenül a permetezés előtt kell a tartályba tenni. A permetlé készítése során folyamatosan kell a tartályba adagolni az N-Lockot a minél homogénebb eloszlás miatt.

A nitrogénstabilizáló N-Lock – hatásmechanizmusából adódóan – Nitrosollal, karbamiddal és hígtrágyával együtt használható eredményesen.

A Nitrosolos kalászos és repce fejtrágyázás is hatékonyabbá válik, hiszen az első fejtrágyázáskor az állományok még jobban tolerálják a nagy dózisú nitrogén kijuttatást, ami viszont N-Lock nélkül a tavaszi csapadékkal lemosódhatna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?