2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Az őszi kalászos gabonák kora tavaszi gombaölő szeres védelmének fontossága

Agro Napló
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a különböző gombabetegségek már egészen korán képesek megjelenni őszi kalászos gabona állományainkban. Mivel az enyhe telek a gombák szaporító képleteit nem igazán gyérítik, ezért azok már a tél folyamán akár december, január hónapban is képesek befertőzni különösen a korai vetésű, nagy vegetációs tömeggel rendelkező állományokat.

Így nem meglepő, hogy 2020 tavaszán a beledi kísérleti területen március közepén már jelentős mértékű vörösrozsda, szeptória és lisztharmat fertőzés ütötte fel a fejét (1. kép).

Az ország nagy részén az időjárás kifejezetten csapadékszegény volt múlt tavasszal, nem volt ez másképp ezen a kísérleti helyszínünkön sem, hiszen március 8-a és május 24-e között nem hullott számottevő csapadék, ami meghaladta volna az 5 mm-t. Ezen időjárási körülmény értelemszerűen nem kedvezett a kór okozók további felszaporodásának. Így ebben az időszakban a betegségek tünetei a növények külső felületéről visszahú­zódtak, de ez nem jelenti azt, hogy az állományból teljes egészében eltűnt volna, hiszen a búza belső szöveteiben tovább lappangott a betegség. Majd amikor május végén csapadékosra fordult az időjárás, a vörösrozsda nagyon gyorsan és intenzíven kezdett felszaporodni a kezeletlen területen (2. kép).

A korán 1-2 szárcsomós állapotban elvégzett gombaölő szeres védekezés önmagában értelemszerűen nem adott tökéletes védelmet, hiszen a kezelés és a betegség felszaporodása között sok idő telt el. Mégis jelentős különbség mutatkozott a kezeletlen kontroll parcellák, valamint a Revycare®-rel ebben a fejlettségi állapotban kezelt állományokban, mind a vörösrozsda fertőzés mértékében, mind pedig a termés mennyiségében.

Ez a hatékonyság annak köszönhető, hogy a korai Revycare®-es kezeléssel rendkívül eredményesen sikerült blokkolni a kora tavaszi fertőzéseket és egy tökéletesen egészséges állomány alakult ki, amiben így a tenyészidőszak vége felé induló fertőzés sokkal lassabban tudott felfutni, valamint lényegesen kisebb terméskiesést tudott eredményezni. Az az ábrán is kivehető, hogy igazán hatékony védekezést csak többszöri védekezésre alapozott technológiával sikerült elérni, ami több mint egy tonnás terméstöbbletet eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest.

A jelenlegi terményárak mellett jelentős pluszárbevételt jelentett a BASF által ajánlott Revycare®-re alapozott gombaölő szeres technológia, a lehető legnagyobb termésbiztonság mellett.

Németh Balázs
fejlesztőmérnök
BASF Hungária Kft.
www.agro.basf.hu

A cikk szerzője: Németh Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napraforgó – a betegségek tárháza

Napraforgó – a betegségek tárháza

A napraforgó-termesztés egyik kulcsfontosságú része a növények gombák elleni védelme. Ez egy komplex feladat, amelynél figyelembe kell venni az elővet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!