A Mycofix® 5.E két összetevőjének az EU regisztrációja baromfi fajok részére

Agro Napló
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) közzétette pozitív tudományos véleményét a két összetevő, baromfitakarmányokban való alkalmazásának biztonságosságáról és hatékonyságáról (FUMzyme® - 2016. november, Biomin® BBSH 797 – 2017. január)

„Ez jelentős lépés az összetevők további európai uniós engedélyezésében. Ezek olyan új, innovatív eszközöket jelentenek a baromfiágazatnak a mikotoxinokkal kapcsolatos kockázatkezelésben, melyek bizonyítottan képesek deaktiválni a fumonizineket és trichotecéneket, biztonságos és hatékony módon.” –mondta Ursula Hofstetter, a BIOMIN Mikotoxin Divíziójának igazgatója.

Az EFSA így elismerte a FUMzyme® és a Biomin® BBSH 797 hatékonyságát, mivel biztonságosan képesek a fumonizineket és a trichotecéneket nem mérgező vegyületekké bontani a baromfik emésztőrendszerében, amit a BIOMIN számos etetési kísérletben is bebizonyított.

A FUMzyme®

A legutóbbi BIOMIN Mikotoxin Survey-ben a 3065 minta eredménye szerint a kukoricákban 80%, a búzákban 27%, a késztakarmányokban 66% és a szójadara mintákban 40% volt a fumonizinnel szennyezett tétel.

„Tudjuk, hogy a fumonizinek rontják a baromfik egészségét és teljesítményét” – jegyezte meg Ms. Hofstetter. A legújabb kutatások kimutatták, hogy az EU által meghatározott érték (20 ppm) alatti fumonizin elfogyasztása is hatással lehet a brojlercsirkék bélrendszerében a gyulladásos folyamatok indukálására.

A fumonizinek molekuláris struktúrája miatt a felületaktív- vagy kötőanyagok nem alkalmasak arra, hogy teljes mértékben hatástalanítsák a fumonizineket. A FUMzyme® a legelső tisztított enzim, mely az EU által engedélyezetten specifikusan és visszafordíthatatlanul elbontja a fumonizineket nem mérgező anyagcsere termékekre.

A Biomin® BBSH 797

Az utolsó tudományos eredmények szerint, a 1113 vizsgált takarmány- és alapanyag minta több mint 79%-a tartalmazott deoxinivalenolt. A deoxinivalenol a trichotecén család tagja, mely vomitoxin-ként is ismert és összefüggésbe hozható a táplálék elutasítással, csökkent bélegészséggel, hasmenéssel, nedves alommal, csökkent ellenálló képességgel a környezeti és a mikrobiális stresszorokra és a megnövekedett betegségekre való hajlammal.

A trichotecének molekuláris szerkezete miatt az adszorbens összetevők, vagy toxinkötők nem hatékonyak ezen mikotoxinok ellen. A Biomin® BBSH 797 az első és egyetlen EU engedélyezett mikroorganizmus, amely átalakítja a trichotecéneket ártalmatlan származékokká.

„Az in vitro és in vivo tanulmányok bebizonyították, hogy a kiegészítő ajánlott dózisban való bekeverésével (1.7 x 108 CFU/kg) hatékonyan csökkenthető volt a DON-szennyeződés szintje a baromfik takarmányában, miközben nem toxikus de-epoxy metabolitok keletkeztek.” – olvasható az EFSA-véleményben.

A Mycofix® 5.E

A Mycofix képviseli a leginnovatívabb széles spektrumú terméket a haszonállatok mikotoxin-kockázat kezelésében, mivel három stratégiát ötvöz egybe, beleértve a biológiai átalakítást, a megkötést és a biovédelmet.

„A biotranszformáció most az élvonalbeli stratégia a mikotoxinok méregtelenítésében” – mondta Ms. Hofstetter. Csak a biotranszformáció működik a nem megköthető mikotoxinoknál, mert azokat ártalmatlan anyagokká alakítja át, az állatállományokra való negatív mellékhatások nélkül. „Ez a jövő mikotoxin kockázatkezelése!” – tette hozzá.

A mikotoxinokat specifikusan inaktiváló enzimek mutatják a BIOMIN innovációs vezető szerepét a mikotoxinok elleni forradalmi stratégiák fejlesztésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?