Több mintavételi és analitikai módszer módosult az élelmiszer-ellenőrzésben

Agro Napló
Itt olvasható az Európai Bizottság 2023/2782 és 2023/2783 végrehajtási rendelete az élelmiszerekben előforduló mikotoxinok (2023/2782) és növényi toxinok (2023/2783) szintjének ellenőrzésére vonatkozóan.

2023/2782 rendelet hatályon kívül helyezi a korábban a területet szabályozó 401/2006 rendeletet, mivel annak módosításai nagymértékűek lettek volna, így azt jelen rendelet váltja fel:

  • 401/2006/EK rendeletben a különböző élelmiszerek tekintetében előírt mintavételi eljárásokat nemcsak az ott kifejezetten felsorolt mikotoxinok, hanem az ezekben az élelmiszerekben található összes mikotoxin ellenőrzésére is alkalmazni kell.
  • A rendelet naprakésszé teszi az étrend-kiegészítőkre vonatkozó mintavételi módszert, és rendelkezik a szárított fűszernövényekre, a gyógynövényforrázatokra és a teákra vonatkozó mintavételi módszerről.
  • Kritériumok kerültek megállapításra, hogy azon élelmiszerek esetén, ahol nincs egyedi felső határértéket a mikotoxinokra vonatkozóan, és amelyek tekintetében nem határoztak meg külön mintavételi eljárást melyik mintavételi eljárást kell alkalmazni.
  • A rendelkezésre álló legjobb tudományos információk alapján a mikotoxinokkal és növényi toxinokkal foglalkozó európai uniós referencialaboratórium aktualizálta a mikotoxinokra (2023/782) és növényi toxinokra (2023/2783) vonatkozó analitikai teljesítménykritériumokat.

2023/2783 rendelet hatályon kívül helyezi a korábban a területet szabályozó 2015/705 rendeletet, mivel annak módosításai nagymértékűek lettek volna, így azt jelen rendelet váltja fel:

  • Az (EU) 2015/705 bizottsági rendelet meghatározta az élelmiszerek erukasav-tartalmának hatósági ellenőrzése során alkalmazandó mintavételi módszereket és az analitikai módszerekre vonatkozó teljesítménykritériumokat. Mivel az e rendeletben meghatározott mintavételi módszerek és az analitikai teljesítménykritériumok megfelelőek az élelmiszerekben előforduló erukasav növényi toxin ellenőrzésére is, az egyszerűsítés érdekében került hatályon kívül helyezésre a rendelet.
  • A növényi toxinok esetén a hatósági ellenőrzéshez alkalmazandó mintavételi módszerek megegyeznek a mikotoxinok esetén alkalmazottakkal, melyeket a 2023/2782 rendelet szabályoz.
  • A rendelet kritériumokat határoz meg a mintavételi eljárásra azon esetekben is, ahol nincs meghatározva egyedi felső határérték növényi toxinokra vonatkozóan, és amelyek tekintetében nincs meghatározva külön mintavételi eljárást.

 A hatósági ellenőrzések és egyéb szabályozási tevékenységek folyamatosságának biztosítása valamint annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az analitikai módszerek újbóli validálására, és az ellenőrző laboratóriumok számára az új követelmények teljesítéséhez, a rendelet alkalmazásának kezdőnapja előtt validált analitikai módszerekre mikotoxinok esetén 2029. január 1-jéig továbbra is a 401/2006/EK rendelet II. mellékletének 4.3. pontjában előírt egyedi követelményeket kell alkalmazni, míg növényi toxinok esetén 2028. július 1-jéig alkalmazhatók a rendelet alkalmazásának kezdőnapja előtt validált analitikai módszerek még akkor is, ha nem felelnek meg 2023/2783 rendelet II. mellékletének 4.2. pontjában előírt valamennyi egyedi követelménynek – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatásából az Agro Napló.

 A rendeletek az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. december 14.) követő huszadik napon lépnek hatályba, 2024. április 1-jétől kell alkalmazni őket.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

Módosult az új élelmiszerek jegyzéke

Módosult az új élelmiszerek jegyzéke

Megjelent az Európai Bizottság 2020/1559 végrehajtási rendelete az új élelmiszerek uniós jegyzékének megállapításáról szóló 2017/2470 bizottsági végre...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!