Zearalenone

Agro Napló
A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zearalenonnal (ZEN) azonban más a probléma!

Mivel a ZEN az ösztrogénhez hasonló szerkezetű, képes kötődni a test különböző részein elhelyezkedő receptorokhoz (méhben, tejmirigyben, hipotalamuszban, agyalapi mirigyben), így a szaporodásbiológiában kieséseket, spontán abortuszokat és egyéb szaporodási rendellenességeket okoznak.

A kérődzőket ellenállóbbnak tekintik a mikotoxinokkal szemben, mint a sertést vagy a baromfit, mivel a bendőben élő mikróbák anyagcseréje – állítólag – a toxinok elleni első védelmi vonal. Ám a ZEN esetében ez nem eredményez tényleges méregtelenítést. A bendőben ugyan bekövetkezik a ZEN átalakulása, de két másik molekula az eredménye: az α-zearalenol (α-ZEL) és a β-zearalenol (β-ZEL), melyeknek ösztrogén hatása 60-szorosa, illetve 0,2-szerese lehet a ZEN-nek. Bár a ZEN egy része változatlan marad, a bomlás során többségében α-ZEL képződik, így az ösztrogén hatás fokozódik. Így tény, hogy ha a takarmány szennyezett, a bendőn való áthaladás során a ZEN ösztrogén hatása minimum megmarad, de inkább súlyosbodik.

Amikor a ZEN kötődik a különböző szövetekben található ösztrogén receptorokhoz, endokrin rendellenességek lépnek fel. Ez az oka, hogy pl. ivarzásra jellemző viselkedést mutat egy tehén akkor, ha nincs valódi ivarzási ciklusban, például vemhesség alatt. A ZEN legfontosabb negatív hatásai a következők:

 • Az ivarzásmegfigyelés nehézségei: a megfigyelési módszerek többsége a tehén viselkedésével függ össze. A ZEN megváltoztathatja a tehén viselkedését, hogy ivarzónak tűnjön; ezt álivarzásnak nevezzük. A helytelen megfigyelés a termékenyítés hatékonyságának csökkenését és az üres napok növekedését eredményezi.
 • A hormonháztartás felborulása: a reprodukciós hormonok termelődése reagál más hormonok termelődésére. Amikor a ZEN a vérben kering, és különféle ösztrogén receptorokhoz kötődik, megváltoztatja a többi hormon termelődését és vérben lévő koncentrációját. Ezt a hatást endokrin rendellenességnek nevezik.
 • Petefészek-ciszták: az endokrin rendellenességek petefészek-cisztákhoz vezethetnek. ZEN-behatás esetén a szokásosnál több tüsző aktiválódik, azonban az ovulációhoz csak egy tüsző fejlődik ki. A fejletlen tüszők felhalmozódása már viszonylag alacsony ZEN-szennyeződésnél (200 ppb) is petefészek-ciszták kialakulásához vezethet. A fő kár ilyenkor a ciklus késése, valamint a szükséges állatorvosi kezelés költsége.
 • Vetélések: a ZEN hatása miatt a progeszteron koncentrációja megváltozhat. Ez „terhességi hormonként” is ismert, mivel a sikeres megtermékenyítés után biztosítja a tehénben az embriómegtartáshoz szükséges élettani körülményeket. Ezeknek a körülményeknek a megváltoztatása spontán vetélésekhez vezethet, különösen a vemhesség első harmadában.
 • Az üszők tőgyének megnagyobbodása: mivel az ösztrogén elősegíti a tőgy fejlődését, a fiatal üszőknél a korai ZEN-behatás előidézheti az tőgy mirigyállományának korai fejlődését. Ez a jövőben fejési problémákhoz, tőgyfertőzésekhez és a tehén selejtezéséhez vezethet.
 • Gazdasági hatás

  A tejelő tehenek szaporodásbiológiájának bármilyen késése komoly gazdasági kárt jelent. Különböző források szerint egy tehén spontán vetélésének költsége 500–1000 euró és minden plusz üres nap ára közel 5,5 euró is lehet. Ezenkívül a tenyésztési problémák az egyik legfontosabb oka a tehénkieséseknek. Azt a tehenet, melynek vemhesülése hosszabb ideig tart,
  75%-kal nagyobb eséllyel selejtezik ki.

  A fentiek miatt a ZEN – ha nem kezelik megfelelően – negatív hatással lehet a tejelő gazdaságok hatékonyságára. Ezért egy olyan hatékony mikotoxin hatástalanítási stratégiára van szükség, mint az – EU-ban egyedüliként toxinellenes megoldásként regisztrált – Mycofix® Plus termék, mellyel egyrészt enzimekkel elbontjuk a zearalenont, és a trichotecéneket; megkötjük a köthető toxinokat (aflatoxin, ochratoxin, ergot-alkaloidok stb.); valamint a növényi és algakivonatok keverékével a korábban bejutott toxinok hatásait is semlegesítjük, így biztosítva a megfelelő hormonális egyensúlyt és egészséges szaporodásbiológiát is.

  További információkért keresse
  a BIOMIN Magyarország Kft.
  kérődző szaktanácsadóját:
  Csatádi Gábor, +36 70 431 5809

  Címlapkép: Getty Images
  NEKED AJÁNLJUK
  Takarmányfüvek és keverékeik

  Takarmányfüvek és keverékeik

  A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

  CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
  KONFERENCIA
  AgroFuture 2024
  Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
  AgroFood 2024
  Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
  Vállalati Energiamenedzsment 2024
  Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
  Agrárium 2024
  Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!