Virágzó alapok – gyümölcsöző kapcsolat

Agro Napló
Alig öt év telt el a Naturalma Program színrelépése óta, máris számos termelő csatlakozott az újszerű termelési rendszerhez és már több, mint háromszáz hektár ültetvényfelület létesült országszerte. A „Naturtalmások” alacsony vegyszerfelhasználás mellett termelhető varasodás ellenálló, magas élvezeti értékű, jól tárolható fajtákat termelnek. Technológiájuk egységes, s a termesztéshez operatív szaktanácsadási segítséget is kapnak a rendszert összefogó Naturalma Zrt.-től. A tanácsadáson kívül közösen végzik a Naturalma márkanév marketingjét és részben az értékesítést is.

A 2010-2011-ben telepített ültetvények már termőre fordultak. Tavaly ősszel az első naturalmás gazdák jelentős termést szüreteltek és tároltak be. A közös piaci fellépés és marketing eredményeként az olcsó lengyel almával telített piac ellenére is kedvező áron értékesítették a Naturalma márkanév alatt sorakozó fajtákat. A Luna fajta még ezekben a hetekben is megtalálható az Interspar üzletek polcain.

A magas 2015-ös őszi terméshozamok ellenére a Naturalma kertekben az idén rekordterméseket várnak, ami nem meglepő, hiszen a rezisztencia, tárolhatóság, és mutatós megjelenés mellett ezeket a fajtákat magas termékenységi mutatókra szelektálták.

Április 15-én meglátogattunk néhány borsodi és szabolcsi ültetvényt, hogy felmérjük az idei terméskilátásokat és ezt meg is mutathassuk az olvasóknak.

Elsőként a Holland Alma Kft. csobádi bemutatókertjét vettük szemügyre, ahol négy éves M9-es alanyú telepítés virágzását láthattuk. Ez az ültetvény tavaly (harmadik éves korára) elérte a 40 t/ha fajlagos hozamot.

 

Virágzik az M9-es Rozela Csobádon

 

Virágzik az M9-es Rozela Csobádon

A fejlett oltványokból telepített ültetvény hamar elérte a teljes termőfelületet és már 2015-ben vegyszeres gyümölcsritkításra volt szükség. A bőséges első termés ellenére nagyon jó rügyberakódást tapasztaltunk a tél végi metszéskor, erős tehermentesítő metszésre volt szükség. A fajták közül a Red Topaz április 15-én teljes virágzásban volt, a Rozela, Orion, Sirius még a zenit előtt, a Luna fenológiája pedig még csak a virágzás elején járt. De mind az öt fajtán egyértelműen látszik, hogy ismételt és relatív korai termésritkításra van szükség. Az időjárás alakulása és a rendkívüli terhelés miatt az idén a ammónium-tioszulfát mellett a naftil ecetsav/naftil acetamid alapú ritkítószerek játsszák a főszerepet a virág- és gyümölcsritkításban a tavalyi benzil-adenin hatóanyagú szerekkel szemben. A jelenleg minden Naturalma fajtán tapasztalható hatalmas virágtömeg mellett mindenképp szükséges a ritkítás a termőegyensúly fenntartása érdekében.

 

Az M9 Red Topazok rekordtermést ígérnek

Takács József MM106-os Sirius fái Laskodon

A bemutatókert virágmustrája után Kovács Gábor tavaly novemberben telepített M9-es Naturalma ültetvényében fotóztunk Encs határában. A knippfa telepítésnek köszönhetően első éves fák már jelentős virágterhet hordoznak. Már az első évben prognosztizálható az ültetvényben egy 5 t/ha-os fajlagos hozam, amire nem a gazdasági haszon, hanem a generatív folyamatok beindítása miatt van szükség. A fejlett oltványok, a tanácsadás és a tulajdonos gondossága miatt az ültetvény termőfelülete várhatóan egy éves kora végére közel teljes mértékben kialakítható lesz és a tulajdonos befektetése hamar megtérül. Ez az alig több mint kéthektáros telepítés igazi Naturalma ékszerdoboz a hármas főút mellett. A kertben a Naturalma mellett Topend Plusz szilva telepítés is helyet kap. Az ültetvény a tulajdonos és a Holland Alma Kft., valamint az Agrooter Gyökéritató jóvoltából több szakmai nyílt napnak is helyt ad majd az idén nyár folyamán.

Április 15-én délután még több Naturalma ültetvényben is történt virágzás felvételezés. Ez alkalommal sem maradhatott ki Durbák Ferenc nyírlövői ültetvénye, mely egyben a legnagyobb hazai MM106t9a alanyú Naturalma ültetvény is a maga, immár több, mint 60 hektáros felületével. Tavaly őszi ültetvénybejárások és nyílt napok alkalmával több, mint száz termelő látta ezen ültetvény első termését, ami harmadik éves korára elérte a 20 tonna/hektáros határt. A korai nagy termés ellenére ismét szépek a kilátások, holott ebben a kertben nem volt tavaly sem vegyszeres ritkítás, sem öntözés. Az idei virágzásról és terméskilátásokról beszéljenek inkább a képek.

 

A Durbák Farmnál a tavalyi után ismét nagy termés várható

Ha az idei Nyílt Napok – Nyitott Kertek programunk keretében szeretnék meglátogatni Naturalma ültetvényeinket regisztráljanak hírlevelünkre a www.hollandalma.hu oldalon és időben eljuttatjuk Önnek e-mailben idei szakmai képzéseink, bemutatóink helyszíneit és időpontjait. Ne felejtsen el regisztrálni hírlevelünkre!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!