Tavaszi újdonságok

Agro Napló
Idén sem maradhatott el a mára már hagyománnyá váló tavaszi vásár a Déli-Farm Kft. szervezésében. Az eseményen részt vett az Agro Napló is, ahol érdekes előadásokat hallhattunk, újdonságokkal ismerkedhettünk meg.

Az eseményt ifj. Palotás Sándor (képen), a Déli-Farm Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A köszöntő után Dr. Monostori István, a Bos-Genetic Kft. ügyvezető igazgatója kapott szót. A Kompromisszumok a tenyésztésben című előadásában a szakember arról beszélt, mennyi külső tényező kényszerítheti a szarvasmarha tenyésztőket kompromisszumokra. „Hiába szeretnénk maximalisták lenni, a szarvasmarha tenyésztők tudják, hogy sok elképzelésüket és igényüket felülírja a komoly kínálati dömping.” A szakember szerint téved az a tenyésztő, aki csak az indexpontszám alapján választ – egy-egy bikánál fontos alaposan utánajárni a részleteknek.

Monostori után Kapás Sándor, a Déli-Farm Kft. takarmányozásért felelős szakembere következett. „Amikor takarmányozásról beszélünk, sokszor csak a termesztésről és a minőségről beszélünk, ezek kapcsán fogunk bele különböző fejlesztésekbe. Viszont nemcsak a tartalmi anyagokra van szükség, hanem sok másra, makro- és mikroelemekre, vitaminokra.” – figyelmeztet Kapás. A cég pár hónapja új terméket, a Humapol magas huminsav tartalmú ásványi takarmányt kezdte forgalmazni, amelyben több millió év alatt humifikálódott szerves anyagot találunk. Ezek szerves kötésben találhatóak meg a termékben, tehát a sima oxid kötésekhez képest sokkal jobb a hasznosulásuk.

„Fontos, hogy amellett, hogy szerves mikro-, makróelemeket tudunk pótolni és kiegészíteni – magyarázza a szakember –, bizonyos fertőzések és szervi problémák is nagyszerűen kezelhetőek ezzel a termékkel. Hasmenés esetén például a termék meg tudja kötni a vírusokat, baktériumokat, amelyek így az emésztés során tudnak távozni a szervezetből.” Fontos, hogy a kiegészítőt fokozatosan és folyamatosan adagoljuk, így elkerülhetőek lesznek a hiányából fakadó „mélypontok”.

Az előadássorozat Szűts László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei igazgatóság megyei igazgatójának előadásával zárult. Az igazgató az Állattenyésztés fejlesztési lehetőségei a vidékfejlesztési programban – az állattartó telepek korszerűsítése címmel tartott beszédében ismertette az uniós finanszírozási program részleteit. „A vidékfejlesztési programnak három fő célkitűzése van: életképes és fenntartható élelmiszer-előállítást ösztönözzünk, a környezetvédelmi feltételeket betartva, illetve hogy a vidék népességmegtartó képességeit erősítsük.”

 -an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!